18 °C Budapest

Nem fog "kipukkadni az ingatlanlufi" - továbbra is kétszámjegyű növekedés várható

Pénzcentrum
2007. április 2. 11:00

Száguld a cseh ingatlanpiac: a tavalyi évben átlagosan több, mint 10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Csehország nagyobb városaiban, a fővárosi piacon pedig kiemelkedően magas, 32 százalékos emelkedést tapasztaltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A növekedést fő hajtóerejének a minden eddiginél kedvezőbb hitelfeltételeket tartják az elemzők, de fontos szerepet játszik a külföldiek ingatlanfelvásárlása és az 1970-es évek generációjának a mostani időszakra tehető lakáskeresése.

Míg a korábbiakban 40 ezer cseh koronás fizetésre volt szüksége annak, aki 1 millió koronás hitelt szeretett volna felvenni, addig ez az összeg mostanra 26 ezer koronára csökkent (az átlagfizetés 21 ezer korona). Emellett megnyúlt a futamidő, így már nem kevesebb mint 40 évre is eladósíthatja magát a hitelfelvevő, miközben a hitelkamatok a korábbi 11 százalékról 4 százalékra csökkent.

A Cseh Nemzeti Bank szerint nem fenyeget az ingatlanbuborék kipukkadása. A folyamat azonban növeli a régiók közötti különbségeket: a Mladá Fronta Dnes által készített felmérésből kiderül, melyben egy 68 négyzetméteres, 3 szobás lakás árát vizsgálták, hogy míg Prágában a keresett ingatlan ára elérhető a 2,56 millió koronát (24 millió forintot), addig egyes bányavárosokban ez 300-550 ezer korona körül alakul.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?