23 °C Budapest
School classroom image

Óriási tanárhiánnyal indul a 2023/2024-es tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

2023. augusztus 23. 05:38

Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. A valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest vármegyében.

A tanárhiány évről-évre visszatérő probléma a magyar közoktatásban, 2016 óta viszont már kifejezetten súlyos a helyzet. Az éppen aktuális betöltetlen állások számáról a Közigazgatási állásportál adatai alapján tudtunk beszámolni, ahol korábban lehetett szűrni területi adatokra, így rendszeresen be tudtunk számolni augusztus végén és a 2. félév elején, januárban, hogy pontosan hányan hiányoznak a rendszerből és honnan.

2023. július közepén azonban, ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, elérhetetlenné vált a portál: „Ezt egy egész ország nézné, hogyha működne...” – nyilatkozta akkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Azóta már ismét működik az oldal, de már más formában. Például nem lehet területileg szűrni a hirdetések között, így aki mostantól részletes adatokhoz szeretne hozzájutni, annak egyesével kell megnézni és térképre tenni a hirdetéseket. A Pénzcentrum ezt megtette. (kozigallasok.tanar.2023.08.22)

2023. augusztus 22-én reggel 8 órakor a portál összesen 638 találatot dobott ki arra a kifejezésre, hogy „tanár” – ebből hármat egyből kizártunk, mivel azokban egyetemi oktatókat keresnek az NKE-re. Ám a maradék 635-öt egyesével átnéztük. Ha melléjük tesszük a hivatalosan hiányzó tanítói (220 fő), valamint a betöltetlen óvodapedagógusi helyek számát (299 fő), akkor bőven kijön az 1000 fölötti létszámhiány országos szinten. 

Tavaly ilyenkor, pontosabban 2022. augusztus 11-én a közszféra állásportálján 1846 álláshirdetésre várták még a tanárok jelentkezését, 2023 harmadik hetében pedig a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt kerestek országszerte. A mostani szám a tavaly augusztusinak a harmada, bár kétséges, hogy 1200 fővel csökkent a hiány, a különbségnek feltehetően más oka van. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.

Nagy bajban a főváros és Pest megye

Mint ahogy az az infografikán is látszik óriási a baj a fővárosban, illetve Pest megyében, itt képződik az összes tanárhiány majdnem fele: 299 a betöltetlen álláshely az országos 635-ből. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is aggasztó a helyzet, ott összesen 59 tanár hiányzik a jelenlegi adatok szerint, és jellemzően nem nagyvárosokból, hanem inkább kistelepüléskről. Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyében szintén nehéz a helyzet, Nógrádban, Vas vármegyében és Baranyában azonban szinte teljes a létszám – legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A Belügyminisztérium szerint nincs tanárhiány, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint megalapozatlan az az állítás, miszerint 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, sőt, mivel 200 ezer tanulóval kevesebb van, mint 2010-ben, az egy tanárra jutó diákok száma az uniós átlagnál is kedvezőbb nálunk. Ennek ellentmond a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter hétfői nyilatkozata, miszerint

országos pedagógushiány van, és ez tovább nőhet,

ugyanis a pedagógusoknak szeptember végéig kell nyilatkozniuk, elfogadják-e az új törvényben előírt foglalkoztatási körülményeket és szabályokat – például azt, hogy elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Az NPK elnöke szerint ezres nagyságrendben lesznek olyanok, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Se matekóra, se fizika

De az általunk kigyűjtött adatokból nem csak a területi adatok rajzolódnak ki, hanem az is, milyen szakos tanárokból van a legnagyobb hiány. Elsősorban matematikatanárok kellenek az országnak: összesen 125 hirdetésben keresnek konkrét szakpáros, egyszakos, de gyakorlatilag nagyrészt mindegy milyen, csak matektanár legyen.

Ám szintén aggasztó a helyzet a fizika és informatika-tanárokat kereső hirdetések szerint, ahogy nyelvtatárokra is óriási szükség lenne: angol szakost kereső hirdetést 81-et találtunk német szakost 30-at.

De ami a legkétségbeejtőbb, hogy vannak intézmények, ahol a hirdetésben nincs pontosítva, milyen szakos tanárt keresnek, ugyanis bármilyen szakos munkatárs megfelelne.

Mi lesz az utánpótlással?

Az idei évben mintegy 95 ezer hallgató került be egyetemre, ami 21 ezer fővel több, mint tavaly ilyenkor. Azonban, ha messzebbre nézünk, akkor láthatjuk, hogy a felvételizők és a felvettek száma egyaránt csökkent 2011-ben. Ekkor ugyanis 98 ezer diák nyert felvételt, azonban 2020-ban már mindössze 68 ezren tanultak tovább. Azonban annak ellenére, hogy  drasztikusan megnőtt a felvettek száma a pedagógusképzésre mindössze 1500-an nyertek felvételt.

Ez megegyezik a 2022-es adatokkal, amikor is 1458 hallgatót vettek fel osztatlan tanárképzésre. Azaz, amíg gyógypedagógiai, óvodapedagógiai szakra, illetve tanítóképzésre többen jelentkeztek, addig szaktanárnak továbbra sem akarnak menni a diákok. Ráadásul ez a szám nem elegendő arra, hogy pótolják a pályaelhagyókat és a nyugdíjba vonulókat, hiszen a felvettek közül nem mindenki fejezi be a képzést, de aki igen, az sem biztos, hogy tanárnak áll.

Iskolakezdés 2023

Habár még bőven tombol a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már legalább fejben készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm