-1 °C Budapest
Computer education in classroom on high school. On this long table you see many desktop computers with keyboards and computer mouses. Also many chairs for the children to sit and work with the computer. In this classroom the students get computer lessons so they get prepared for our digital society as a lifestyle

Fontos határidő közeleg a magyar felvételizőknek: nem érdemes róla lecsúszni

2022. november 30. 15:31

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgájára - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette: a határidő több mint 100 ezer tanulót érint, a nyolcadikos, továbbtanulni szándékozó általános iskolások mellett azokat a tanulókat is, akik 8, illetve 6 osztályos középiskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

A központi írásbeli felvételi vizsgák januárban lesznek, a felvételi jelentkezéseket februárban kell benyújtani.     A vizsgajelentkezés mellett ilyenkor mindenkinek át kell gondolnia, milyen irányba szeretne menni - mondta Maruzsa Zoltán, aki a Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM) ajánlotta a tanulóknak. Az oktatas.hu oldalról is elérhető online program személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy már online is lehet jelentkezni a központi írásbeli vizsgákra, ügyfélkapun keresztül kitölthető a jelentkezési lap. Már most látják, hogy több mint 25 ezer kérelem így érkezett.

A januárban esedékes vizsgán, illetve alapos ok esetén pótvizsgán a tanulók az anyanyelv, a szövegértés, valamint matematikai ismeretükről számolnak be.

A pályaorientációs eszközről azt mondta: a gyerekek egy része megfontoltan készül a továbbtanulásra, de sokan nem ennyire felkészültek, vagy csak későn érő típusok, őket segíti a program, amelyet uniós projekten keresztül dolgoztak ki. A támogató eszköz bárki számára elérhető, nincs korosztályhoz kötve.

A POM a tanulókat aktivitásra ösztönzi és tudatosítja bennük, hogy a továbbtanulás fontos döntés. A támogató eszköz gondolkodási és beszélgetési témákat ajánl, valamint számos kérdéssel és tájékozódási lehetőséggel segíti az érdeklődőket, a használatával pedig a tanuló visszajelzést kap a saját érdeklődéséről, kompetenciáiról, az életpályaépítésben fontos személyes tulajdonságairól.

A program regisztráció nélkül is használható, itt a foglalkozások leírását lehet megnézni az orvosképzéstől a kőművesig és hogy ez mivel jár, mi szükséges hozzá: fizikai erő vagy ülőmunka, esetleg csoportban dolgozást, beltérben végzendő a munka, vagy a szabadban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Regisztrációval - amelyet e-maillel lehet megtenni - bővebb funkciókat nyújt az oldal, a személyes tulajdonságokat kitöltve egyfajta egyéni attitűdvizsgálattal választ kap az érdeklődő, hogy milyen fejlett kompetenciával bír.

Brassói Sándor hangsúlyozta: a regisztráció során mindvégig megőrzik a regisztráló személy anonimitását. Külön mérőeszközt fejlesztettek az általános iskolások 7-8. évfolyamain tanulók számára, illetve a középiskolások 10-12. évfolyamának, akiket szintén a továbbtanulásban segíthet a program.

A tanuló grafikusan is megnézheti a profilját, és összevetheti azt bármely pálya legjellemzőbb tulajdonságaival, de arra is lehetőség van, hogy a diák az osztályfőnökét kérje fel értékelésre, és azt vesse össze saját értékelésével. Brassói Sándor szerint a POM beépíthető az iskolai pályaorientációs célú foglalkozásokba, de bárki számára könnyen elérhető információforrás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?