5 °C Budapest
Side view of a senior female teacher writing on a white board in classroom. Close up of a woman lecturer teaching in classroom.

Mire elég a beígért béremelés? Ekkor körözheti le az átlagot a tanárok fizetése

2022. október 24. 09:14

A kormány ígéretei szerint sikeres EU-s megállapodás esetén 2028 helyett már 2025-ig a diplomás átlagbér 80%-ra emelik a pedagógusok bérét. Könnyen lehet viszont, hogy az infláció miatt az emelések reálértéke ennél alacsonyabb lesz – írja az mfor.hu.

A kormány októberben jelentette be, hogy amennyiben sikerül megállapodni az Európai Unióval, már 2023. január 1-jén 20,8%-kal, 2024-ben 25%-kal, 2025-ben pedig további 29-30 százalékkal emelkedik a tanárok bére, ami így a diplomás átlagbér 80%-a lesz, azaz 777 ezer forint. Azonban az infláció most szeptemberben 20,1% volt, ráadásul nem tudni, mikor lassul a drágulás üteme, így könnyen lehet, hogy ezek a bejelentett emelések csak a tanári fizetések mostani értékének megtartására lesznek elegek. Ráadásul a beígért emelések nem a kamatos kamat elve alapján történnek majd, hanem három éven keresztül az idei év lesz a bázis. Eközben pedagógus szakszervezetek legalább 50%-os emelést kértek ahhoz, hogy érdemi bérnövekedés lehessen.

Az MNB inflációs jelentésie szerint viszont a bruttó átlagkereset az idei 16,6-16,9%-os növekedés után 2023-ban 7,5-8,6%-kal fog emelkedni, 2024-ben pedig 7,1-8,3%-kal, míg. 2025-re 7%-os növekedést jósolnak. Ez alapján a bruttó átlagbér 637 344 forintra lehet, ennél pedig jóval magasabb a taárokak beígért bruttó 777 ezer forintos átlagos bruttó fizetés. Kérdés, hogy ezt az emelési tempót valóban tudják-e majd tartani, és meghaladhatja-e a tanárok fizetése a bruttó átlafbér mértékét több mint 20%-kal.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem