9 °C Budapest
School children in uniforms in class with tablets cimlapi

Tombol a járvány a magyar iskolákban: sem maszk, sem karantén, sem távoktatás

2021. november 13. 08:40

A koronavírusjárványról szóló napi adatközlés sosem tér ki az iskolai helyzetre, pedig olyan időszak is lehetett, amikor az intézmények közel 5%-a érintett volt, még úgy is, hogy alig-alig tesztelnek, rendkívül döcögős a karanténok elrendelése, az oltás miatt pedig sok esetben nincs is karantén. Természetesen továbbra is igaz, hogy a gyerekek ritkábban kerülnek súlyos állapotba, hazánkban azonban arról sincs adat, hogy hány fiatal szorul kórházi kezelésre. Annyi biztos: a negyedik hullámban egyre többen.

Már rosszabb a vírushelyzet jelenleg, mint a járvány második hullámában, és az előrejelzések szerint a következő hetekben még romolhat a helyzet - írja a Portfolio. A járvány az iskolákban is terjed, erről azonban csak szórványos információk vannak, amikor kiderül, hogy egy-egy nagyobb területi járványgóc kialakulása miatt egy településen egyszerre több iskolát, óvodát is érint a vírus. A koronavirus.gov.hu viszont semmilyen adatot nem közöl az iskolák fertőzöttségéről. A járvány negyedik hullámában már a második és a harmadik hullámhoz képest is sokat romlott a vírushelyzettel kapcsolatos transzparencia. Amíg korábban közöltek információt arról, hogy hány iskolában, óvodában van jelen a vírus, és emiatt hány intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást, ma ezt nem lehet tudni.

Az utolsó publikus adatok idén márciusiak (még a tavalyi tanévről), az adatközlést akkor az iskolabezárás szakította meg. A negyedik hullámban viszont nem kezdték el közölni ezeket a számokat. Az elmúlt hetekben egy-egy újságírói megkeresésre közölt annyit a kormányzat, hogy az intézmények 1-2%-ában van jelen a vírus. Ennél többet azonban nem lehetett megtudni.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közlése szerint a Coviddal érintett osztályok, iskolák aránya sosem haladta meg az 5%-ot a 4. hullámban. Bár nem haladta meg, ha a közelében volt, akkor ez azt jelenti, hogy volt olyan időszak szeptember óta, amikor 100-ból 5 iskolában egyszerre igazoltan jelen volt a koronavírus, ami erős vírusterhelést jelent. Az őszi szünet „kisöpörte” a karanténokat, ezért ismét alacsony szintről emelkedik a koronavírussal érintett iskolák aránya, de azt nem lehet tudni, hogy hol tart.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Koronavírus Sajtóközpont, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindeddig nem válaszolt a megkeresésekre, utoljára tehát a harmadik hullámban voltak elérhető adatok az óvodákról és az iskolákról. Minden bizonnyal sokkal több intézményben terjed a vírus, mint amennyit érintenek a korlátozások - írja a lap. Tanári tesztelés már nincs az iskolákban, mint ahogy a korábbi hullámokban elvétve volt, a kormány szinte egyetlen válasza a járványra az oltás. Csakhogy a 12 év alatti gyerekeket továbbra sem lehet oltani, ráadásul az oltottak is fertőznek, de kisebb mértékben – ezzel a helyzettel pedig nem igazán tudnak mit kezdeni az iskolák vezetői sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minközben az iskolákban semmilyen központi kormányzati védelmi intézkedés nincs, még lázmérés sem, egyre több a beteg gyerek.

Magyarországon arról sincs adat, hogy milyen a kórházi kezeltek kormegoszlása, vagyis semmit sem tudni arról, hogy hány koronavírusos gyermek van kórházban. Pedig a gyerekek is súlyos állapotba kerülhetnek, és ugyanúgy terjesztik a betegséget. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt mondja, hogy hétről hétre több koronavírus-fertőzött gyermekkel találkoznak. Zacher Gábor, a hatvani kórház orvosa beszélt arról, hogy „nemcsak a 20-as, 30-as éveikben járók közül kerülnek be egyre többen a kórházba, hanem a járvány 4. hullámában egyre több az olyan gyermekbeteg is, aki ellátásra szorul.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm