8 °C Budapest
Kindergarten boy talks about the weather in class.

Őrült árak a hazai bölcsődékben: indul a roham a szabad helyekért

2021. május 4. 05:44

Sok kisgyermekes családnál április és május időszakában nagyon fontos döntést hoznak. Hiszen ekkor van a bölcsődei jelentkezési határidő. Vannak települések, ahol egyáltalán nincs bölcsődei ellátás, van, ahol a túljelentkezések miatt várólistát vezetnek. Előfordul, hogy már a pocaklakót várólistára jelentkeztetik a szülők. Melyek a gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételi feltételei? Mennyit fizet az ellátásért, akinek bölcsödébe jár a gyermeke?

Akik 2021. szeptemberétől szeretnék megkezdeni gyermekük bölcsődei beszoktatását, azoknak általában április közepétől május elejéig, május közepéig tart a beiratkozás, de intézményenként lehetnek eltérések. Van olyan intézmény, ahol a meghirdetett beiratkozási időszakon túl, az ellátás kezdő időpontját megelőzően legfeljebb négy hónappal előbb nyújtható be jelentkezés. Míg máshol az aktuális nevelési évre vonatkozóan lehet a várólistára feliratkozni.

A 20 hetes és 3 éves kor közötti családban nevelkedő gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését a térítési díj ellenében, vagy támogatottan igénybe vehető, nem kötelező bölcsődei ellátás biztosítja.

Melyek a gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételi feltételei?

A bölcsődébe felvehető minden kisgyermek 20 hetes korától annak a nevelési évnek a végéig, amelyben 3. életévét betölti. Ha a gyermek a 3. évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, annak az évnek az augusztus 31. napjáig vehet részt bölcsődei ellátásban, amelyben a 4. életévét betölti. Ha a gyermek sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésre, gondozásra jogosult, akkor a hatodik életévének betöltését követő augusztus 31-ig járhat bölcsődébe.

A jogszabály szerint sajátos nevelési igényű az a gyermek, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

A bölcsődei ellátás keretében a gyermekek hatodik életévének betöltéséig - szolgáltatásként - speciális tanácsadás, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel működtetése vagy más gyermeknevelést segítő szolgáltatás is biztosítható.

Bölcsődei ellátást a szülő/törvényes képviselő akkor kérhet, ha az ellátást igénybevevő gyermeke húszhetes korát betöltötte, és a gyermek napközbeni felügyelete nem megoldott, az alábbi okok miatt:

a) munkába kíván állni,

b) egészségügyi vagy szociális indokai vannak

  • a szülő egyedülálló és több kiskorú gyermeket nevel,
  • a szülő súlyos betegsége esetén,
  • ha a gyermek szülője, gondviselője időskorú, vagy szociális helyzete miatt nem tud a gyermek napközbeni ellátásáról gondoskodni,

c) tanulmányokat folytat

  • iskolarendszerű képzésben vesz részt,
  • munkaügyi központ által munkaerő-piacra történő visszajutást elősegítő tanfolyam az átképzés idejére,
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul,
  • ha felsőoktatási intézmény olyan levelezős képzésére jár, ahol a konzultációs napok nagy számban hétköznapokra esnek és ezt a szülő tanrenddel igazolja.

Mennyit fizet az ellátásért, akinek bölcsődébe jár a gyermeke?

A bölcsődei szolgáltatás térítési díja

2011-ig a szülők csak a gyerekük - helyi rendeletben szabályozott – bölcsődei étkezési díjához járultak hozzá. Az önkormányzatok különböző jogcímeken biztosítottak kedvezményt az ellátottak számára (ingyenes volt az étkezés a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára, míg 50 százalékos díjkedvezmény a fogyatékossággal élő, tartós beteg vagy 3 és több gyermekes családban élőknek járt). 2012. január 1-től a gyermekétkeztetésre vonatkozó személyi térítési díj mellett a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapítható személyi térítési díj.

Intézményi térítési díj

A jogszabályi előírások alapján a fenntartó minden év április elsejéig meghatározza a szolgáltatási önköltséget. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. A bölcsődei szolgáltatás díjait a 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szabályozza.

A Korm. rendelet alapján bölcsőde, mini bölcsőde esetében a gyermek gondozására számított intézményi térítési díj az élelmezés nyersanyagköltségével csökkentett szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás összegének különbözete. Az élelmezés nyersanyagköltségének meghatározásakor az általános forgalmi adóval növelt összeget kell figyelembe venni. Azaz a gondozásra számított intézményi térítési díj = (szolgáltatási önköltség – élelmezés Áfa-val számolt nyersanyagköltsége) – állami hozzájárulás.

Mennyit fizet ténylegesen a szülő a gyermeke bölcsődei ellátásáért?

Személyi térítési díj

A személyi térítési díj a személyi gondozási díj és a személyi étkezési díj összegéből áll. A személyi térítési díj az intézményi térítési díjból számított, személyre szabott térítési díj. Meghatározásakor figyelembe veszik a kisgyermeket nevelő család szociális és jövedelmi helyzetét, valamint az igénybe vehető kedvezményeket. Garanciális szabály, hogy a személyi térítési díj nem lehet magasabb, mint az intézményi térítési díj.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a szülő (térítési díjra kötelezett) vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését, vagy a mindenkori intézményi térítési díj és a számára megállapítható személyi térítési díj különbözete egy részének a megfizetését. Ezt a vállalást a szülőnek írásban kell előterjesztenie a bölcsőde fenntartója felé.

A vállalás időtartama egy év, mely időszak meghosszabbítható. Ha nem kerül sor a hosszabbításra, akkor a személyi térítési díj megállapítására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni. Ugyanakkor biztosítani kell, hogy a jogszabály alapján számított térítési díjnál önként többet fizető szülő ne kerüljön előnyösebb helyzetbe azoknál, akik nem tesznek ilyen vállalást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvény szerint bölcsődében és mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás esetén, ha a fenntartó a bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetés mellett a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapít személyi térítési díjat, akkor a személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a család egy főre eső nettó jövedelmének

  • a 25%-át, ha a gyermek nem részesül ingyenes gyermekétkezésben;
  • 20%-át, ha a gyermek ingyenes étkezésre jogosult

A munkahelyi bölcsődében és családi bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás esetén a személyi térítési díj összege igénybevevőnként nem haladhatja meg az egy főre eső jövedelem 50%-át. Az egy főre jutó havi jövedelem számításakor a közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni:

  • a szülőt,
  • a szülő házastársát vagy élettársát,
  • a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező gyermeket,
  • a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket,
  • a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermeket, valamint
  • korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a fogyatékos gyermek,
  • a fenti pontokba nem tartozó, a Ptk. családjogra irányadó szabályai alapján a szülő vagy házastársa által eltartott rokont.

A személyi gondozási díj

A személyi gondozási díj meghatározásakor a szabályozás figyelembe veszi a szülők szociális és jövedelmi helyzetét. Ki mentesül a gondozási díj fizetése alól? A Gyermekvédelmi törvény alapján a gondozási díj fizetése alól mentességet élveznek az alábbi gyermekek szülei:

  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek,
  • a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek,
  • a három- vagy többgyermekes család gyermeke,
  • az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek,
  • a védelembe vett gyermek.

Ezekben az esetekben személyi térítési díj csak az étkezésért kérhető.

A gondozási díjfizetés alóli mentességhez az alábbi bizonyító erejű, érvényes dokumentumokat kell benyújtani:

  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek esetén a jegyzői határozatot, az RGYK megállapításáról,
  • a tartósan beteg gyermek esetén a szakorvosi igazolást a tartós betegségről, fogyatékos gyermek esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményét,
  • a három vagy több gyermekes család esetében a Magyar Államkincstár igazoló dokumentumát,
  • az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetén a megalapozó hatósági döntést,
  • jövedelemnyilatkozatot, amennyiben a fenti kategóriákba nem tartozva, alacsony jövedelem alapján kéri a szülő a gondozási díj alóli mentességet. (Az a család mentesülhet a gondozási díj egésze vagy annak bizonyos százaléka alól, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem 25%-át meghaladná a személyi térítési díj megállapított összege.)

A kedvezményezetti körön kívül eső családok esetében jövedelemarányosan állapítják meg a személyi térítési díjat.

A személyi étkezési díj

A Gyermekvédelmi törvény szerint a bölcsődében, mini bölcsődében bölcsődei ellátásban részesülő gyermekek részére az ellátási napokon a reggeli főétkezést, a déli meleg főétkezést, valamint tízórai és uzsonna formájában két kisétkezést kell biztosítani. A gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani a bölcsődei, mini bölcsődei ellátásban részesülő gyermek számára, ha:

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül (a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedülálló szülő, illetve tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében pedig 140%-át),
  • tartósan beteg vagy fogyatékos,
  • vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek,
  • vagy olyan családban él, amelyben családjában három vagy több gyermeket nevelnek,
  • olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át (2021-től: 144717 Ft),
  • nevelésbe vették.

Térítési díj körkép

Bölcsődében, mini bölcsődében a személyi térítési díjat – mind a gondozásra, mind az étkezésre – adott hónap nyitvatartási napjainak függvényében, ellátási napra vetítve állapítják meg. A bölcsődei gondozás személyi térítési díját – a fenntartó eltérő döntése hiányában – abban az esetben is teljes hónapra kell megállapítani, ha a gyermek az ellátást a hónap nem minden nyitvatartási napján veszi igénybe. Ez azt jelenti, hogy

az előre befizetett személyi gondozási díjból a gyermek hiányzása esetén nem jár vissza a különbözet, kivéve, ha a fenntartó erről eltérően rendelkezik.

A jogszabály értelmében az önkormányzati fenntartónak lehetősége van arra is, hogy a kiszámított intézményi napi gondozási díjnál alacsonyabb mértékben vagy 0 Ft-ban állapítsa meg a térítési díjat. Több önkormányzatnál a bölcsődei gondozás mindenkinek ingyenes!

Néhány önkormányzat rendeletét, intézményi térítési díjkalkulációját, valamint a bölcsődék honlapjait átnézve az alábbi térítési díjakkal találkozhatunk. Azaz ennyit kell fizetni a kedvezményben vagy mentességben nem részesülő gyermekek szüleinek a bölcsődei gondozásért és étkezésért.

Bölcsődei térítési díjak a fővárosban

Budapesten a megtekintet honlapok információi szerint - huszonegy napos nyitvatartással számolva – a bölcsődei intézményi térítési díjak 9600 Ft és 63000 Ft között vannak. Nézzünk néhány konkrét példát is:

  • A Zuglói Egyesített Bölcsődék tagintézményeiben nincs gondozási díj, ezért csak étkezési díjat kell fizetni. Az étkeztetés intézményi térítési díja normál étkezésű gyerekeknek 458 Ft / nap, a diétás étkezésűeknek pedig 559 Ft /nap.  Huszonegy nyitvatartási nap esetén normál étrenddel, összesen 9618 Ft, míg diétás étrend esetén összesen 11739 Ft a térítési díj egy hónapra.
  • A XI. Kerület Újbuda Önkormányzati fenntartású bölcsődéiben a gondozási díj 1200 Ft/nap, az étkezési díj 380 Ft/nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 33180 Ft a térítési díj egy hónapra.
  • A XII. kerületben a gondozás intézményi térítési díja 1400 Ft/ fő/nap (kerületi gyermek esetén) és 2800 Ft/ fő / nap (nem kerületi gyermek esetén). Tehát huszonegy nyitvatartási nap esetén 29400 Ft a térítési díj egy hónapra a kerületi gyermek esetén és 58800 Ft nem kerületi gyermekek esetén.
  • A Hegyvidéki önkormányzat (Svábhegy) bölcsődéjében a gondozási díj összege 1400 Ft /fő / nap, míg az étkezési díj összege 584 Ft / fő /nap. Huszonegy gondozási nap esetén 41664 Ft egy hónapra.
  • A Józsefvárosban a gondozás intézményi térítési díja 1500 Ft / nap / fő, míg az étkezési díj összege 560 Ft / fő /nap. Huszonegy gondozási nap esetén 43260 Ft egy hónapra.
  • XV. kerületben a bölcsődei gondozás intézményi térítési díja 2420 Ft / fő /nap. Míg az étkeztetés intézményi térítési díja 553 Ft / fő / nap. Huszonegy gondozási nap esetén 62433 Ft egy hónapra.
  • Újpesten a bölcsődei gondozás intézményi térítési díjának összege 500 Ft/nap. Az étkezési térítési díj normál étrend esetén 499 Ft/nap, diétás étrend esetén 632 Ft/nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén normál étrenddel, összesen 20980 Ft, míg diétás étrend esetén összesen 23770 Ft egy hónapra.

Bölcsődei térítési díjak vidéken

Vidéken - a honlapok információi szerint - a bölcsődei napi intézményi térítési díjak a gondozásra 0 Ft és 1165 Ft között, míg a napi négy étkezésre 400 Ft és 600 Ft között vannak. Így a maximálisan fizetendő személyi térítési díjak 9000 Ft és 50000 Ft között mozognak.

  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott bölcsődékben a gondozási díj 150 Ft/fő/nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 3150 Ft egy hónapra a gondozási díj.
  • Miskolcon a bölcsődei gondozás intézményi térítési díja 0 Ft. Az étkeztetés intézményi térítési díja 413 Ft + Áfa / fő / nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 8673 Ft + ÁFA egy hónapra a térítési díj.
  • Székesfehérvár önkormányzati fenntartású bölcsődéiben szintén 0 Ft a gondozási díj. Az étkezési díj 400 Ft / fő / nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 8400 Ft a napközbeni ellátás egy hónapra.
  • Kecskeméten az önkormányzati fenntartású bölcsődékben 0 Ft a gondozási díj, míg az étkezési díj 444 Ft / fő / nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén összesen 9324 Ft a bölcsőde egy hónapra.
  • Győrött az önkormányzati fenntartású bölcsődékben szintén 0 Ft a gondozási díj.
  • Pécsett a gondozási díj 480 Ft / fő / nap (Huszonegy nyitvatartási nap esetén 10080 Ft egy hónapra), míg az étkezési térítési díj naponta 419 Ft (21 nyitvatartási nap esetén 8800 Ft egy hónapra). Összesen 18880 Ft.
  • Lajosmizsén a gondozási díj 300 Ft/fő/nap (21 nyitvatartási nap esetén 6300 Ft egy hónapra). Az étkezési díj 460 Ft /fő /nap (Huszonegy nyitvatartási nap esetén 9660 Ft egy hónapra). Összesen 15960Ft.
  • Pilisvörösváron a gondozási díj 1163 Ft /fő /nap, míg a gyermekétkeztetés térítési díja 460 Ft/fő/nap. Huszonegy gondozási nappal számolva a gondozási díj 24423 Ft, míg az étkezési díj 9660 Ft. Összesen 34083 Ft.
  • Nyíregyházán egy egyesület által létesített bölcsődében a havi gondozási díj (heti 5 alkalom teljes ellátással) 20 000 Ft/fő. Étkezési térítés díj 600 Ft /fő / nap (21 nyitvatartási nap esetén 12600 Ft egy hónapra). Összesen 32600 Ft. Speciális étkeztetés esetén (laktóz- és gluténmentes ételek) 700 Ft / fő / nap. (Huszonegy nyitvatartási nap esetén 14700 Ft egy hónapra). Összesen 34700 Ft.
  • Szegeden naponta 133 Ft a gondozási díj, az étkezési térítési díj 494 Ft / fő / nap.  Huszonegy nappal számolva összesen, a maximális személyi térítési díj 13167 Ft havonta.
  • Gödöllőn a gondozásra számított intézményi térítési díj 1850 Ft / nap /fő. 21 nappal számolva összesen, a maximális személyi térítési díj 38850 Ft. Az intézményi étkezési térítési díj 500 Ft / nap (21 napra számolva 10 500 Ft havonta). Összesen 49350 Ft.

A családi bölcsődék díjai

Budapesti családi bölcsődék díja

Budapesten a családi bölcsődékben 98000 Ft és 145000 Ft közötti havidíjért vehetjük igénybe a heti öt egész napos szolgáltatást. Ebben az ellátási formában a heti öt napnál kevesebb vagy félnapos napközbeni ellátást is igénybe lehet venni.

  • A III. kerületben heti öt napos ellátás esetén 100800 Ft a gondozási díj. Ehhez a költséghez adódik még a napi 800 Ft-os étkezési díj. Huszonegy napos ellátás esetén 16800 Ft. Tehát heti öt napos ellátás esetén 100800 Ft + 16800 Ft = 117600 Ft-ba kerül a gyermek bölcsődei havi térítési díja.
  • Egy másik III. kerületi családi bölcsődében heti öt napos ellátás esetén állami támogatással 115000 Ft, állami támogatás nélkül 145000 Ft a térítési díj.
  • Budapesten a XI. kerületben lévő családi bölcsiben a havi díj 96990 Ft + napi 1720 Ft étkezés = 133110 Ft a térítési díj.
  • Budapesten a XI. kerületben lévő másik családi bölcsiben 66480 Ft gondozási díj+ 31680 Ft az étkezési díj. Azaz összesen 98160 Ft.
  • Szintén a XI. kerületben naponta 5400 Ft gondozási és étkezési díjért, azaz havi szinten 113400 Ft-ért is találhatunk családi bölcsődet.  
  • Budapesten, a XIV. kerületben, Zuglóban egy családi bölcsődében heti öt napos ellátás esetén 85000 Ft, heti három napos ellátás esetén 65000 Ft, a heti két napos ellátás esetén 55000 Ft a gondozási díj. Ehhez a költséghez adódik még a napi 1100 Ft-os étkezési díj (21 napos ellátás esetén 23100 Ft). Tehát heti öt napos ellátás esetén 85000 Ft + 23100 Ft = 108100 Ft-ba kerül a gyermek bölcsődei havi térítési díja.
  • A XVIII. kerületben napi 4 étkezéssel a heti 5 nap, egész napos ellátás, 80000 Ft, hetente 4 napos ellátás 70000 Ft, hetente 3 napos napközbeni ellátás 58000 Ft.
    A XIX. kerületben heti 5 nap egész napos ellátás 70000 Ft /hó, az étkeztetés 1200 Ft munkanaponként. Huszonegy nappal számolva 25200 Ft. Összesen 95200 Ft / hó.

Vidéki családi bölcsődék díja

A vidéki családi bölcsődékben a díjak heti öt alkalmas, egész napos ellátás esetén nagy szórást mutatnak. 21000 és 80000 Ft között kell fizetni a gyermek napközbeni ellátásáért (gondozás és étkeztetés).

  • Debrecenben heti 5 alkalmas egész napos ellátás havi díja 55000 Ft, plusz az étkezés (napi 4 x étkezés) 770 Ft / nap. Huszonegy nappal számolva 55000 Ft + 16170 = 71170 Ft. Heti 5 alkalmas félnapos ellátás havi díja 45000 Ft, plusz az étkezés 670 Ft naponta (napi 3 x étkezés). (Huszonegy nappal számolva 45000 Ft + 14070 = 59070 Ft). Heti 3 napos egész napos ellátás havi díja 45000 Ft, plusz az étkezés naponta 770 Ft (napi 4 x étkezés). Heti 3 napos félnapos ellátás havi díja 40000 Ft + étkezés naponta 670 Ft (napi 3 x étkezés).
  • Debrecenben egy másik családi bölcsődében a heti 5 alkalmas egész napos ellátás havi díja 49500 Ft + étkezés 890 Ft / nap (4 x étkezés). Huszonegy nappal számolva 49500 Ft + 18690 = 68190 Ft, heti 3 alkalmas egésznapos ellátás havi díja 44.000 Ft + étkezés 890 Ft / nap, heti 2 alkalmas egész napos ellátás havi díja 39000 Ft + étkezés 890 Ft / nap.
  • Debrecenben egy harmadik családi bölcsődében heti 5 alkalmas egész napos ellátás havi díja 63000 Ft + étkezés 900 Ft / nap (4 x étkezés). Huszonegy nappal számolva: 63000 Ft + 18900 = 81900 Ft, heti 5 alkalmas félnapos ellátás havi díja 52000 Ft + étkezés 700 Ft / nap (3 x étkezés). Huszonegy nappal számolva: 52000 Ft + 14700 = 66700 Ft.
  • Szegeden étkezési díjjal együtt 50000 Ft az egyik családi bölcsődében a havi díj.
  • Egerben a családi bölcsőde egész napos ellátás gondozási díja 520 Ft / fő /nap. Az étkezési térítési díj 494 Ft / fő / nap. Összesen 21294 Ft huszonegy gondozási napra számolva.
  • Pátyon a 2020/2021-es nevelési évben az egész napos bölcsődei ellátás intézményi térítési díja négyszeri étkezéssel 3500 Ft/nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 73500 Ft egy hónapra, míg a félnapos bölcsődei ellátás intézményi térítési díja, háromszori étkezéssel 2800 Ft/nap. Huszonegy nyitvatartási nap esetén 58800 Ft egy hónapra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm