18 °C Budapest
Color image depicting a senior man using an ATM machine on a city street.

1 millió magyar nyugdíjas kap nagyon fontos levelet a hetekben: dönteni kell, sok pénzről van szó

2024. január 5. 10:03

Jelenleg nagyjából 1 millió magyar nyugdíjasnak utalják ki járandóságát bankszámlára, ők is meg fogják kapni a pénzintézetektől azt a részletes kimutatást, amelyben felsorolnak minden költséget, amely a 2023-as évben a bankolás tekintetében felmerült. Ennek alapján dönthetnek a hogyan továbbról, és adott esetben kedvezőbb ajánlatot is kereshetnek. Ugyanakkor az Országos Nyugdíjas Parlament szerint sok tényező hátráltatja, hogy az idősek körében is a banki megoldások vegyék át a készpénz helyét: például a 150 000 forintos, ingyenesen felvehető összeg ma már kevés, emellett a vidéki idősek készpénzfelvételi lehetőségei folyamatosan szűkülnek, sorra szűnnek meg a bankfiókok, ATM-ek, posták. Pedig nekik az életmódjuk megkívánja, hogy legyen a zsebükben is pénz, ne csak a számlán: ezért a szervezet azt javasolja, lehessen a nyugdíj egyik részét bankszámlára, egy másik hányadát pedig készpénzben kérni - jelenleg vagy az egyikre, vagy a másikra van lehetőség.

Mint korábban megírtuk, hamarosan minden magyar számlatulajdonos fontos levelet kap a bankjától. Ugyanis a pénzintézeteknek minden év január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. A számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást. Így mindenki pontosan megtudhatja, mennyibe is került a tavalyi évben a számlavezetése.

Nincs ez másképp a magyar nyugdíjasokkal sem, de hogy hány idős kéri bankszámlára a nyugdíját, arról pontos adat nem áll rendelkezésre - az ügyben kerestük a Magyar Államkincstár sajtóosztályát, akik cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Kérdésünkre Karácsony Mihány, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke elmondta, hozzávetőleg 2 millió 419 ezren részesülnek valamilyen ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban (köztük nagyjából 1 millió 993 ezren kapnak öregségi nyugdíjat), és ők úgy tudják, hogy a jogosultaknak nagyjából fele-fele arányban utalják számlára a pénzét, vagy viszi ki nekik minden hónapban a postás.

Tehát a banki tájékoztatókat nagyjából 1 millió öregségi nyugdíjas is várhatja januárban, nekik is érdemes végignézni a kimutatást, nincs-e egy olcsóbb ajánlat a piacon. Ugyanakkor a Bankmonitor szerint résen lenni, mivel nem minden banki ajánlat olyan jó, mint amilyennek elsőre tűnhet:

Hiába találkozhatunk lépten-nyomon 0 forintos bankszámlákkal, ezek többnyire nem ingyenesek, mindössze havi díjat nem számol fel a bank. A Bankmonitor bankszámla kalkulátor által vizsgált 55 bankszámlának például több mint a fele ilyen, havi díj mentes konstrukció, mégis alig akad közöttük olyan, amelyik átlagos használat mellett teljes ingyenességet biztosít. Ténylegesen ingyenességről azonban csak akkor beszélhetünk, ha az alap funkciók és szolgáltatások – pl. eseti forint átutalás, csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás, net- és mobilbank használat, bankkártya – költségmentesek

- hívták fel a figyelmet a Pénzcentrum kérdésére. Felhívták a figyelmet, hogy a legolcsóbb, teljesen ingyenes bankszámlák mindegyikénél elvárás, hogy meghatározott összegű, rendszeres jóváírás érkezzen a számlára. Bankonként eltérő, hogy ennek az összegnek jövedelemnek kell lennie, vagy mindössze annyi az elvárás, hogy az adott összeg külső helyről érkezzen. Az öregségi nyugdíj mindkét esetben megfelelő lehet, amennyiben az összege eléri a megadott értékhatárt.

Például az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag esetében 75 ezer forint az elvárt jóváírás összege, míg a CIB ECO Bankszámlánál a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegnek, vagyis jelenleg 177 400 forintnak kell minden egyes hónapban a számlára érkeznie.

Ennél a két számlánál a jóváírás akár több tételben is érkezhet, a kikötés mindössze annyi, hogy a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít bele.

A Raiffeisen Bank magasabbra tette a lécet: a Pemium Gold 2.0 számlacsomagnál ugyanis 400 ezer forint, míg a Premium Select számlacsomagnál 1 millió forint a havi elvárás. A Raiffeisen Banknál még annyi megkötés van, hogy a jövedelemnek bankon kívülről kell érkeznie, vagy ha másik Raiffeisen számláról jön, akkor jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak, vagy egyéni vállalkozónak kell azt utalnia.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál azonban az elvárt 225 ezer forint havi jóváírás kizárólag jövedelemként érkezhet.

A 2,4 millió nyugdíjas túlnyomó többsége számára egyébként elérhető valamelyik ingyenes bankszámla, ugyanis a KSH szerint 2023. januárban mindössze 100 ezer olyan nyugdíjas volt, akinek a járadéka nem érte el a 100 ezer forintot. Körülbelül 730 ezren voltak azok, akik 220 ezer forintot nagyobb öregségi nyugdíjból éltek, és 100 ezren 400 ezer forint feletti összeget kaptak

- tették hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Változást sürget a Nyugdíjas Parlament

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tényezők hátráltatják a banki megoldások terjedését az idősek körében, Karácsony Mihály is az elsők között emlegette a magas banki költségeket. Emellett, tette hozzá, a nyugdíjasok jellemzően félnek a sajtóban is olvasható visszaélésektől, valamint, ha banki átutalással kérnék a nyugdíjkifizetést, sokan nehezen és drágán jutnnának az életmódjukhoz jobban igazodó készpénzhez - például többet vásárolnak piacon, vagy a szomszédtól, és a szakemberekkel, szerelőkkel is így rendezik a munkadíjakat, vagy az unoka zsebpénzét is.

Emellett az is probléma, hogy korlátozott az ingyenes készpénzfelvétel, két alkalommal összesen 150 000 forint havonta - szinte követhetetlen, ahogy a 2023. júniustól megnyílt lehetőség, azaz a boltok kasszáinál a vásárláskor plusz 40 000 forint díjtalan felvétele is. És fontos megjegyezni, hogy a 2014. februárban meghatározott, 150 000 forintos összeg valorizálása elmaradt. Ennek ma már nagyjából 200 000 forintnak kellene lennie, hiszen például az átlagnyugdíj  217 000 forint

- magyarázta az elnök, és emlékeztetett, hogy 2022. március 2-án a hazai Sperbank csődje nagyjából 15 ezer nyugdíjas pénzét veszélyeztette, ami szintén elbizonytalanította az időseket. "A közeli aktuális nyugdíjfolyósítás (márc.12) bankszámlára való utalását csak a mi MNB-nél való fellépésünk akadályozta meg" - tette hozzá. Érdemes még arra is kitérni a szervezet szerint, hogy a vidéki idősek készpénzfelvételi lehetőségei folyamatosan szűkülnek, sorra szűnnek meg a bankfiókok, ATM-ek, posták. És amellett sem szabad elmenni, hogy a mozgásukban korlátozott nyugdíjasok, vagy az idősotthonok lakói is nehézkesen tudják kezelni a bankszámlájukat, ezért nekik ez nem kényelmes lehetőség. Utóbbiak esetében sokszor a gondozók kezelik a lakók bankkártyáit, ha például a gyógyszert kell kiváltani - ezt pedig nehéz követni, bizalmatlanságot szül.

A nyugdíjkifizetések kapcsán a Nyugdíjas Parlament azt javasolja, hogy

  • Bizonyos összeg alatt a nyugdíjakat lehessen olyan számlára kérni, amelyeknek költségei alacsonyabbak, illetve legyen több, nyugdíjasoknak szóló kedvezményes banki ajánlat
  • Hasonlóképpen fontos lenne, hogy lehessen a nyugdíj egy részét bankszámlára, egy másik részét pedig postai, készpénzes kézbesítésre kérni - így az idősek például a közműveket, egyéb számlákat csoportos beszedéssel tudnák rendezni, miközben készpénzük is lenne.

Ezt jó tudni az ingyenes bankszámlákról!

Ha valaki akár ennek a cikknek a hatására is úgy dönt, hogy számlát nyit, vagy bankot vált, arra mindenképp oda kell figyelni, hogy bár a vizsgált ingyenes bankszámlák esetében a havi díj, a bankkártya és a mobil- és netbank használata egyformán költségmentes, a tranzakciókat illetően vannak eltérések.

Fontos azonban, hogy aki valamiért bankfiókban szokott utalásokat indítani, és ehhez a jövőben is ragaszkodik, az nem fog tudni teljesen ingyenesen bankolni. Ez azt jelenti, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik szeretnének ingyen bankolni, meg kell barátkozniuk a modern technológiával. A másik fontos kitétel, hogy az ingyenes számlák esetében az őskövületnek számító SMS értesítéseknek bizony van díja, helyettük a mobilbanki alkalmazásba érkező úgynevezett push üzeneteket lehet használni

- hívta fel a figyelmet a Bankmonitor, akik azt is összeszedték, melyik banknál milyen szolgáltatás díjtalan.

  • CIB ECO bankszámla: díjmentes bankon belülre és kívülre egyaránt a forint utalás CIB Internet Bankon, CIB Házibankon, CIB Bank mobilalkalmazáson és CIB Bank Online felületen keresztül, vagyis bármelyik elektronikus csatornát választhatjuk. Ezen kívül ingyenesek az állandó átutalási, átvezetési és csoportos beszedési megbízások is.
  • Erste Privilégium 2.0 Partner: ennél a számlánál az internet- és mobilbankon keresztül indított átutalások, valamint a csoportos beszedési megbízások ingyenesek. Ezen kívül a TeleBank, az internetbank és mobilbank szolgáltatás havi díja is nulla forint.
  • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: az UniCredit számlájánál kizárólag a mobilbankon keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, az internetbankon keresztüli pénzküldésekért 0,3%-os díjat számolnak fel. A csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízásokat ugyanakkor itt is költségmentesen biztosítja a bank, mint ahogy magáért a mobil- és internetbanki szolgáltatásért sem kell fizetni.
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: a Premium 2.0 számla felhasználói számára kizárólag a mobil- és netbankon (Raiffeisen DirektNet) keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, vagyis a fiókban indított utalásokért itt is fizetni kell. A csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalási megbízások viszont költségmentesek.
  • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: a Select számlacsomag annyival tud többet a Premium 2.0-nél, hogy itt a mobil- és netbankon kívül akár Telebankon (Raiffeissen Direkt) keresztül is ingyenesen indítható eseti forintutalás.

Emellett fontos tudni, hogy az egyes ingyenes bankszámlákhoz alapból más-más bankkártyák tartoznak, közös azonban bennük, hogy sem kibocsátási, sem éves díjuk nincs. A lapok között elektronikus – más néven, vésett – és dombornyomott kártyát egyaránt találhatunk, ami az alapvető használhatóság szempontjából indifferens, ám ha valaki ragaszkodik a dombornyomott laphoz, akkor ő is találhat magának megfelelő ingyenes számlát.

  • CIB ECO bankszámla: CIB Visa Inspire (elektronikus)
  • Erste Privilégium 2.0 Partner: Mastercard Start vagy Visa Electron (elektronikus)
  • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: Mastercard Standard (dombornyomott)
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)
  • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)

A bankváltástól sem kell félni

Ha valaki például a kalkulátorunkban talál olcsóbb ajánlatot, akkor nyugodt szívvel válthat pénzintézetet. Nem kell félni, nem bonyolult a dolog. Az egyszerűsített, azaz “egyablakos" bankváltás legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét pénzintézetbe bemenni ügyet intézni, elég azt felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig az új és a régi bankunk rendezi egymás között. A változást ne felejtsük el bejelenteni a Nyugdíjfolyósítónál!

Az egész bankváltási folyamat nagyjából 13 munkanap alatt zajlik le, az alábbi lépésekben:

  • Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
  • Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
  • A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
  • Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
  • Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi számla lezárása - 1 munkanap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem