0 °C Budapest
Senior Woman Playing Ludo Boardgame With Woman Caretaker.

13. havi nyugdíj 2022: hivatalos, 332 ezer ütheti egy átlagnyugdíjas markát februárban

2021. december 8. 16:47

December 7-én, éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint februárban a nyugdíjasok a teljes 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak. Ezen felül a nyugdíjemelés is magasabb lesz jövőre, hogy kompenzálja a 2021. évi elszálló inflációt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésében szerint 5 százalékos emelést ígért, amelyről hamarosan rendelet is születik.

A novemberi magas összegű kiegészítés és nyugdíjprémium után 2022 februárjában ismét nagyobb összeget juttat az időseknek az állam. Ősszel nem csak egységesen 80 ezer forintnyi nyugdíjprémiumot fizettek, hanem megkapták a jogosultak a visszamenőleges nyugdíjemelés összegét egyben - amire a rendkívül magas infláció kompenzálása végett volt szükség -, illetve az emelés aktuális havi összegét. Jövő februárban is több jogcímen kapnak majd magasabb összeget a magyar nyugdíjasok: egyrészt 5 százalékos emelésre, másrészt a 13. havi nyugdíj összegére számíthatnak. Mutatjuk, pontosan mekkora lesz ez az összeg. 

A megszokott év eleji nyugdíjemelés és a 13. havi juttatás összege egyaránt attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják - aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába. A Nyugdíjas Parlament legutóbbi közlése szerint ráadásul "az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat halmozottan sújtja a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés".

Békeidőben is látható volt, hogy a nyugdíjolló egyre szélesebbre nyílik, most viszont a járvány, válság, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

Nyugdíjemelés 2022-ben

Jövőre a tervezett 3 helyett 5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök december 6-án. 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, viszont már januárban prognosztizálható volt, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb ütemben drágulnak majd. Az inflációt ellensúlyozandó 2021 júniusában a kormány 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött, viszont ez nem volt elég a drágulás ellentételezésére, további kompenzációra volt szükség. Novemberben végül 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, illetve visszamenőleg egy összegben kifizették az emelést a megelőző 10 hónapra is.

Így tehát egy 100 ezer forint nyugdíjban részesülő jövő februártól 105 ezer forint juttatásra számíthat. A KSH szerint 2021. január 1-jén a teljes öregségi ellátás átlaga 150 571 forint/hó volt. Ha hozzászámoljuk az év során történt emeléseket, akkor nagyjából 158 ezer forint lehet jelenleg az öregségi nyugellátás átlagos összege. Ezt 5 százalékkal emelve már 165 800 forintra nőhet majd az átlagnyugdíj. Látva a jelenlegi inflációs mutatókat - novemberben átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak a fogyasztói árak, mint tavaly! - szükség is lesz az 5 százalékos emelésre. Elemzői becslések szerint jövőre is átlagosan 4,9-5 százalékos inflációra lehet majd számítani. 

13. havi nyugdíj 2022-ben

Az eredeti tervek szerint 2022-ben még csak félhavi juttatás járt volna a magyar nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíj címén - ugyanis a kormány lépcsőzetesen tervezte visszaépíteni a plusz összegeket. Viszont az sem érhette váratlanul most a nyugdíjasokat, hogy az éjjel megjelent rendelet alapján a teljes összeget megkapják: már szeptember végén felmerült, hogy lehet szó a teljes összeg kifizetéséről és Orbán Viktor későbbi nyilatkozatai szinte egyértelművé tették, hogy így is fog történni. Teljesen biztossá viszont csak a rendelet aláírása tette tegnap.

A nyugdíjasok 2022 februárjában számíthatnak tehát a teljes 13. havi összeg kifizetésére. Az utalás 2022. február 11-én (pénteken) esedékes, a nyugellátás összegének jóváírása egy munkanapot vesz igénybe. A postai nyugdíj kifizetésének időpontját a postai nyugdíj kifizetési naptárban ellenőrizhetik maguknak a nyugdíjasok, melyet már elviekben kézhez is kaptak novemberben.

Novák Katalin családokért felelős miniszter novemberi bejelentése szerint februárban mintegy 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat. Erre a juttatásra ugyanis nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők számíthatnak, hanem más nyugdíjszerű ellátások jogosultjai is, ha a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjában már jogosult volt. Számíthatnak ez alapján a plusz összegre a 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 • korhatár előtti ellátásban,
 • szolgálati járandóságban,
 • átmeneti bányászjáradékban,
 • táncművészeti életjáradékban,
 • rokkantsági ellátásban,
 • rehabilitációs ellátásban,
 • baleseti járadékban,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában,
 • fogyatékossági támogatásban,
 • vakok személyi járadékában
 • rokkantsági járadékban,
 • házastársi pótlékban vagy
 • házastárs után járó jövedelempótlékban részesülők is.

A többség kevesebbet kap, és az eleve magas nyugdíjjal rendelkezők járnak jól:

Ki kap többet, ki kevesebbet?

Kiket is érint ez a százalékos emelési rendszer hátrányosan? Hányan vannak a kisnyugdíjasok, és hányan lesznek, akik milliós nyugdíjuk mellé rengeteget kapnak "ajándékba"? A Magyar Államkincstár (MÁK) utolsó hivatalos közlése szerint 73 ezer magyar nyugdíjas ellátása a 60 ezer forintot sem érte el havonta a 2020-as év elején. Az is kiderült, hogy a hazai nyugdíjasok csaknem 60 százaléka alacsonyabb öregségi nyugdíjat kap a MÁK által akkor kimutatott havi 142,1 ezer forintos országos nyugdíjátlagnál. Ez azóta természetesen már emelkedett.

A 13. havi nyugdíj pedig nem úgy működik, mint a nyugdíjprémium, ott ugyanis van felső korlát: 80 ezer forint. (Idén mindenki egységesen 80 ezer forintot kapott, más években viszont ezt is százalékos alapon határozták meg.) A 13. havi nyugdíj esetében pedig nincs felső korlát, így akinek 80 ezer forint a nyugdíja, plusz 80 ezret, akinek 800 ezer forint a nyugdíja, az plusz 800 ezret kap. Ez, ha havi összegekre lebontanánk, akkor a 80 ezer forintos nyugdíj esetében 5 ezer, míg a 800 forintos nyugdíj esetében 50 ezer forintot jelentene.

A 2020. január 1-i adatok alapján a Magyar Statisztikai zsebkönyv szerint összesen 2014 ezer nyugdíjas kapott 80 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat. Köztük is a legnépesebb azoknak a tábora volt, akik 60-80 ezer forint közötti juttatást kaptak: 142 ezer magyar idős tartozik ebbe a jövedelmi csoportba. 300 ezer forint feletti nyugdíjjal 54 ezren rendelkeztek - azok száma pedig, akiknek a félmilliót is meghaladja a nyugdíja, már igen kevesen, mostanra is nagyjából 50-en lehetnek. Viszont lehetnek köztük, akik milliós nyugdíjat kapnak.

Az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy amíg közel 380 ezer nyugdíjasnak 5-6 ezer forinttal nő a havi juttatása 2022-ben, 67 ezer nyugdíjasnak 11-12 ezer forinttal, és lesznek több tízezren, akik 15 ezer forintnál is nagyobb emelésre számíthatnak. A 13. havi összegek tekintetében pedig ugyanilyen különbségek adódnak. 1,2 millió nyugdíjas kap majd plusz 84-168 ezer forintot, 615 ezren ennél többet, 216 ezren pedig ennél kevesebbet várhatnak:

Januártól más változás is lesz: a magyar nyugdíjkorhatár 2022. január 1-jétől 65 évre emelkedik azok számára, akik 1957-ben vagy később születettek. 2021. második félévben a korhatár aktuális betöltése alapján nem volt (és lesz) nyugdíjmegállapítás, éppen úgy, ahogyan 2020. első félévében sem volt. Viszont fontos tudni, hogy Magyarországon nincs nyugdíjkényszer, így a nyugdíját senki sem köteles igényelni akkor, amikor teljesíti annak feltételeit. Tehát nem kötelező a korhatár betöltése után nyugdíjba is vonulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?