Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: a magyar idősek nagy részének felkopik az álla

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: a magyar idősek nagy részének felkopik az álla

2021. szeptember 28. 12:31

Több tényező is fenyegeti a nyugdíjasok jólétét, ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy időzített nyugdíjbombán ül a világ: nem csak egyre többen vagyunk, de egyre tovább is élünk. De még ezen veszélyek közepette is vannak országok, ahol a nyugdíjasok jóléte garantált. Magyarország nem tartozik közéjük.

Négy kockázat is fenyegeti a mai nyugdíjasok jólétét a Natixis Global Retirement Index friss elemzése alapján:

  • Infláció
  • Hozamkörnyezet
  • Államadósság
  • Egyéb aggodalmak

A globális index négy fő kategória mentén vizsgálja a nyugdíjasok életszínvonalát a világban, ezek az egészség, nyugdíjas pénzügyek, életminőség és anyagi jólét.

Érdekes eredményekről számol be a tanulmány annak kapcsán is, hogy a különféle generációkba tartozók hogyan vélekednek saját nyugdíjas éveikről. Arra a kérdésre például, hogy ki mikor tervez nyugdíjba menni, a fiatalabb generációk válaszolták a legoptimistábban: minél fiatalabb valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál hamarabb tud nyugdíjba menni (60-62 évesen). Abban nagyjából egyetértés volt a baby boomerek és az Y generáció között, hogy hány évet töltenek majd nyugdíjban (22-23 évet). A fiatalabb válaszadók úgy tűnik, jobban elfogadják azt a tényt is, hogy a tervezettnél több időt kell majd a munka világában tölteniük.

Az évente kiadott tanulmány 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján, ez alapján nyugdíjasnak Izlandon, Svájcban és Norvégiában a legjobb lenni a világon. Az első tíz helyezés az alábbiak szerint alakul:

  1. Izland
  2. Svájc
  3. Norvégia
  4. Írország
  5. Hollandia
  6. Új-Zéland
  7. Ausztrália
  8. Németország
  9. Dánia
  10. Kanada

Magyarország a rangsorban nem fért fel a legjobb 25 ország közé, a 44 ország közül a 33. helyen végeztünk, ugyanott, ahol tavaly is - írja a Portfolio.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától

Az idősek elszegényedése évről évre nagyobb problémát jelent Magyarországon. Az elszegényedési kockázati ráta a 60 év alattiak körében folyamatosan csökken 2013 óta, míg az idősödő korosztályban egyre több azok aránya, akiket a szegénység fenyeget. Valószínűleg az elmúlt évben a járvány, az infláció és más együttes hatások növelték meredeken a kockázatot, ugyanis 2019-ben még a 60 éves vagy idősebb lakosságnak 11,4 százalékát fenyegette a szegénység, 2020-ra ez az arány 15,3 százalékkal nőtt.

Bár évek óta hangoztatják elemzők, hogy közeleg a nyugdíjkatasztrófa - ugyanis a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, túl sok nyugdíjas ellátását kellene kitermelnie egyre kevesebb aktív dolgozónak; a kisnyugdíjasok egyre szegényebbek, míg a luxusnyugdíjasok egyre gazdagodnak, és az infláció fokozott hatással van a nyugdíjasokra. További részletek itt:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem