13 °C Budapest
Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: a magyar idősek nagy részének felkopik az álla

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: a magyar idősek nagy részének felkopik az álla

2021. szeptember 28. 12:31

Több tényező is fenyegeti a nyugdíjasok jólétét, ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy időzített nyugdíjbombán ül a világ: nem csak egyre többen vagyunk, de egyre tovább is élünk. De még ezen veszélyek közepette is vannak országok, ahol a nyugdíjasok jóléte garantált. Magyarország nem tartozik közéjük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Négy kockázat is fenyegeti a mai nyugdíjasok jólétét a Natixis Global Retirement Index friss elemzése alapján:

 • Infláció
 • Hozamkörnyezet
 • Államadósság
 • Egyéb aggodalmak

A globális index négy fő kategória mentén vizsgálja a nyugdíjasok életszínvonalát a világban, ezek az egészség, nyugdíjas pénzügyek, életminőség és anyagi jólét.

Érdekes eredményekről számol be a tanulmány annak kapcsán is, hogy a különféle generációkba tartozók hogyan vélekednek saját nyugdíjas éveikről. Arra a kérdésre például, hogy ki mikor tervez nyugdíjba menni, a fiatalabb generációk válaszolták a legoptimistábban: minél fiatalabb valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál hamarabb tud nyugdíjba menni (60-62 évesen). Abban nagyjából egyetértés volt a baby boomerek és az Y generáció között, hogy hány évet töltenek majd nyugdíjban (22-23 évet). A fiatalabb válaszadók úgy tűnik, jobban elfogadják azt a tényt is, hogy a tervezettnél több időt kell majd a munka világában tölteniük.

Az évente kiadott tanulmány 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján, ez alapján nyugdíjasnak Izlandon, Svájcban és Norvégiában a legjobb lenni a világon. Az első tíz helyezés az alábbiak szerint alakul:

 1. Izland
 2. Svájc
 3. Norvégia
 4. Írország
 5. Hollandia
 6. Új-Zéland
 7. Ausztrália
 8. Németország
 9. Dánia
 10. Kanada

Magyarország a rangsorban nem fért fel a legjobb 25 ország közé, a 44 ország közül a 33. helyen végeztünk, ugyanott, ahol tavaly is - írja a Portfolio.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától

Az idősek elszegényedése évről évre nagyobb problémát jelent Magyarországon. Az elszegényedési kockázati ráta a 60 év alattiak körében folyamatosan csökken 2013 óta, míg az idősödő korosztályban egyre több azok aránya, akiket a szegénység fenyeget. Valószínűleg az elmúlt évben a járvány, az infláció és más együttes hatások növelték meredeken a kockázatot, ugyanis 2019-ben még a 60 éves vagy idősebb lakosságnak 11,4 százalékát fenyegette a szegénység, 2020-ra ez az arány 15,3 százalékkal nőtt.

Bár évek óta hangoztatják elemzők, hogy közeleg a nyugdíjkatasztrófa - ugyanis a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, túl sok nyugdíjas ellátását kellene kitermelnie egyre kevesebb aktív dolgozónak; a kisnyugdíjasok egyre szegényebbek, míg a luxusnyugdíjasok egyre gazdagodnak, és az infláció fokozott hatással van a nyugdíjasokra. További részletek itt:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03