13 °C Budapest

Ők a közelgő nyugdíjkatasztrófa első magyar áldozatai: meddig bírják még?

2019. november 12. 14:02

Akárcsak az EU-ban átlagosan, úgy Magyarországon is brutálisan kilőtt az 55-64 éves állampolgárok foglalkoztatási aránya. A bumm nagysága ráadásul megdöbbentő, az idősebb korú magyarok közül ugyanis csaknem dupla annyian végeztek munkát 2018-ban, mint 2003-ban. Erre persze szükség is van, hiszen egyfelől nőtt a nyugdíjkorhatár hazánkban, másfelől a bizonytalan nyugdíjas évek réme bizony munkára kényszeríti az idősödő rétegeket is, hiszen az öregkor pénzügyi biztonság növelésének egyik módja, hogy az ember hosszabb ideig a munka világában marad. A kérdés csak az, meddig lehet ezt bírni?

Az Európai Unióban az 55-64 éves férfiak és nők foglalkoztatási aránya magasabb volt (65 és 52 százalék), mint az átlagos férfi és női foglalkoztatási ráta (60 és 48 százalék) teljes egészében 2018-ban - derült ki egy friss jelentésből. Ez önmagában is megdöbbentő adat, de ha még hozzávesszük azt, hogy 2003-tól 2018-tól mekkora mértékben változott az idős európaiak foglalkoztatási rátája, akkor aztán tényleg lehet hüledezni.

A statisztikákból látszik, hogy 15 év leforgása alatt arányaiban bődületesen megugrott az Európai Unióban az időskori foglalkoztatás. Míg például 2003-ban az 55-64 éves férfiak csupán 49 százaléka dolgozott, addig 2018-ra ez az arány 65 százalékra ugrott. A nők esetében is óriási a bővülés, míg 15 éve csupán a nők 30 százaléka dolgozott, addig tavalyra már több mint a felük, 52 százalékuk. 

A magyarok is megszívták

Ahogy a magyar adatokból is látszik, hazánkban is bődületesen megugrott az időskori foglalkoztatási ráta. Ha megnézzük, Magyarországon 2003-ban a férfiak csupán 38 százaléka dolgozott, míg a nőknél ugyanez az arány mindössze 21 százalék volt. Ehhez képest

2018-ra a magyar 55-64 éves férfiak 65 százaléka, míg a nők 44 százaléka dolgozott.

Ez azt jelenti, hogy nők közül több mint dupla annyian dolgoznak ma a vizsgált korosztályban, mint 15 évvel ezelőtt. De a férfiaknál is majdnem kétszeres a növekedés mértéke. Mindez pedig azt jelenti, hogy átlagosan a magyar 55-64 éves állampolgárok közül 

49 százalékkal többen végeztek munkát 2018-ban, mint ugyanez a korosztály 2003-ban.

Az óriási növekedés mértéke persze egyáltalán nem véletlen. Átlagosan elmondható például, hogy az általános nyugdíjkorhatár a legtöbb országban, így az EU országaiban, természetesen Magyarországon is növekszik. Minderre többek között hazánkban például azért van szükséges, mert a jelenleg hatályos felosztó-kiróvó rendszer lényege, hogy az állam, mint hatóság a mindenkori aktív állampolgáraira folyamatosan bérjárulék fizetési kötelezettséget ró ki, amely befolyó bérjárulékokból fizeti ki folyamatosan a mindenkori nyugdíjas állampolgárai nyugdíjjáradékát. Ebből kifolyólag könnyen belátható, hogy 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
egy úgynevezett nyugdíjkatasztrófa akkor következne be a rendszerben, ha a munkavállalók járulékaiból (nem lesznek például elegen ehhez) már nem tudják fedezni a nyugdíjakat.

Éppen ezért van szükséges olyan intézkedésekre, ami minél több ideig munkában tartja a munkaképes lakosság tömegeit. És a 65 év még csak nem is a jéghegy csúcsa, hiszen a Portfolió korábbi elemzése szerint, ahhoz hogy legalább 2015-2050 között viszonylag stabilan fenntartható legyen a rendszer 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

Arról nem is beszélve, hogy az állampolgárok önállóan is simán dönthetnek idős korban is a munka világa mellett, hiszen az öregkor pénzügyi biztonság növelésének egyik módja, hogy az ember hosszabb ideig a munka világában marad. Az időskorúak, akik késleltetik a nyugdíjba vonulást, több pénzt keresnek, további nyugdíjjogosultságokat halmoznak fel, és a jövedelmek egy részét megtakaríthatják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem