Hivatalos: ennyi kiegészítést kapnak novemberben a nyugdíjasok

2019. szeptember 10. 12:02

Mostanra biztossá vált, hogy az idei inflációs adatok alapján a magyar nyugdíjasok nyugdíjkorrekcióban részesülnek. Várhatóan idén noveremberben érkezik a pénz, ami a Pénzcentrum számításai szerint, az átlagnyugdíjból számolva 11 745 forint lesz.

A KSH a mai napon közölte a legfrissebb inflációs adatokat, amiből az is kiderült, hogy az idén vizsgált 8 hónapra számítva a nyugdíjas infláció 3,425 százalék volt, ami több mint az előzetesen prognosztizált 2,7 százalék. Ebből pedig az következik, hogy

a magyar nyugdíjasok 2019-ben nyugdíjkorrekcióban részesülnek, azaz plusz pénzt kapnak.

A nyugdíjakat év elején 2,7 százalékkal emelték, a kormány úgy becsülte, ennyi lesz az éves átlagos drágulás. Csak aztán az árak elkezdtek felfele kúszni, és a most közzétett KSH adatok szerint a nyugdíjas infláció 3,425 százalékos volt az eddig mért 8 hónap átlagát tekintve. 

A jogszabály szerint, ha a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést, vagyis korrekciót kell végrehajtani. Ha ennél kisebb az eltérés, akkor novemberben egy összegben kapják meg a különbözetet az idősek.

Mindebből a gyakorlatban pedig az következik, hogy az átlagnyugdíjjal, vagyis 135 ezer forinttal számolva novemberben a nyugdíjasok 12 hónapra számolva

egy egyszeri nyugdíjkiegészítést kapnak, ami kerekítetlenül 11 745 forint.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján ezt a pénzt a magyar nyugdíjasok várhatóan novemberben kapják meg. Azt azonban fontos tisztázni, hogy ez az átlagnyugdíj alapján számolt szám, akinek ennél kevesebb a nyugdíja az kevesebbet, míg akinek több, az többet kap.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm