Rezsiutalvány: rengeteg jogosult maradhat hoppon, itt vannak a részletek

Rezsiutalvány: rengeteg jogosult maradhat hoppon, itt vannak a részletek

2019. augusztus 24. 07:00

Kilencezer forintos rezsiutalványt ad a kormány a nyugdíjasoknak - jelentette be Gulyás Gergely pénteken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatója után, az esti órákban már meg is jelent a vonatkozó rendelet a Magyar Közlönyben. Ennek alapján a Pénzcentrum közérthetően megválaszolja a legfontosabb kérdéseket!

Pénteken jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a kormányzat döntött az úgynevezett rezsiutalványok kiutalásáról. A tárcavezető a Kormányinfón annyit árult el, hogy a nyugdíjasok 9000 forintot kapnak ebben a formában, az utalványokkal a gáz- és az áramszámlákat lehet majd befizetni. Ezeket a Magyar Posta fogja kézbesíteni, szeptember 30.-ig elvileg minden jogosult meg fogja kapni őket. Az intézkedés a kabinet szerint nagyjából 2,6 millió magyart érint.

Pénteken este már meg is jelent a vonatkozó rendelkezés a Magyar Közlönyben, ami hétfőn életbe is lép majd. Ennek alapján pedig a Pénzcentrum összeállított egy kisokost, amiben minden fontos kérdést megválaszolunk a rezsiutalványokról. Vágjunk is bele!

Miért adják?

A Közlönyben megjelent határozat indoklása szerint a kormány rendelkezésének célja

annak biztosítása, hogy az évtizedeken át tartó és az ország gyarapodását szolgáló munkájuk elismeréseként a nyugdíjasok is részesülhessenek a magyar állampolgárok közös erőfeszítésének köszönhetően erősödő magyar gazdaság eredményeiből.

Bár konkrétan csak a nyugdíjasokat említik, nem kizárólag ők kapják meg a 9000 forintos - egyébként adómentes - könnyítést. De erről később!

Ha nem én, akkor ki állja a cechet?

Végső soron a magyar állam fizet ki (felszorozva) kb. 23,4 milliárd forintnyi rezsit a jogosultak helyett. A gyakorlatban a Magyar Államkincstár bocsátja ki az utalványokat, amiket az Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zrt. tervezett, és nyomtat ki. A jogosultak 3000 forintos címletekben kapnak majd utalványokat - tehát számszakilag három darab fog majd jönni mindenkinek.

Ki kaphatja?

Bár Gulyás Gergely csak a nyugdíjasokat említette a tájékoztatón, ám a hivatalos rendelet már eléggé kitágította a jogosultak körét. Eszerint minden olyan magyar állampolgár kap rezsiutalványt, akinek 2019. májusában

 • öregségi nyugdíjat,
 • özvegyi nyugdíjat,
 • szülői nyugdíjat,
 • árvaellátást,
 • baleseti hozzátartozói nyugellátást,
 • mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
 • mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
 • korhatár előtti ellátást, 2.9. szolgálati járandóságot,
 • átmeneti bányászjáradékot,
 • táncművészeti életjáradékot,
 • rokkantsági ellátást,
 • rehabilitációs ellátást,
 • baleseti járadékot,
 • rokkantsági járadékot,
 • bányászok egészségkárosodási járadékát,
 • fogyatékossági támogatást,
 • vakok személyi járadékát,
 • a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást,
 • polgármesterek közszolgálati járadékát,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását,
 • a  hadigondozásról szóló törvény alapján a  társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62.  §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátást,
 • kormányrendelet alapján a  Tny. 62.  §-ában foglaltak szerint emelendő, az  egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést,
 • nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot,
 • házastársi pótlékot vagy
 • házastársi jövedelempótlékot

folyósítottak. Tehát messze nem csak az öregségi nyugdíjasok kapják a kedvezményt.

Hogyan kapom meg az utalványt?

Érdemes résen lenni: a rendelet szerint ugyanis a postás csak egyszer kísérli meg kézbesíteni az utalványokat. Ha akkor nem sikerül átvenni, akkor a rendelet szerint

az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál, a Magyar Államkincstár által a honlapján közzétett címen kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2019. november 30.

Tehát, ha épp nem vagy otthon, amikor csönget a kézbesítő, akkor mindenképpen kell egy kört futni a MÁK-nál, hogy megint kiküldjék a rezsiutalványt.

A Magyar Posta pontosítása
A Magyar Posta szeptember folyamán kézbesíti a rezsiutalvány tartalmú küldeményeket. Ezek a küldemények egyedi azonosítóval vannak ellátva. A rezsiutalványt - más értékutalványokhoz hasonlóan - egyszer próbálja meg a címen kézbesíteni a Posta, a küldeményt személyesen kell átadni a címzettnek. Amennyiben nincs otthon sem a címzett, sem annak meghatalmazottja, sem közeli hozzátartozó (ún. helyettes átvevő), akkor a postás értesítőt hagy hátra, amelyen megjelöli, hogy melyik postán meddig vehető át a küldemény. A küldeményt a szabály szerint 10 munkanapig őrzi a Posta, ezalatt az idő alatt bármikor (postai nyitva tartás alatt) átvehető. Csak ennek lejártát követően küldi vissza a feladónak, a Magyar Államkincstárnak. A Magyar Posta célja, hogy az érintettek a lehető leggyorsabban megkapják az utalványokat.

Ki válthatja be?

A rendelet nem határozza meg, hogy az utalvánnyal csak a jogosult nevére szóló gáz-, vagy villanyszámlát lehet befizetni. Az eddig tudottak alapján csak annyi a lényeg, hogy magánszemély nevére szóljon a befizetendő csekk! Az is fontos, hogy a kiváltandó számla összegének nagyobbnak kell lennie, mint az utalvány értéke - ergó minimum 3000 forintos csekket lehet vele kifizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meddig, és hogyan lehet beváltani?

Minden utalvány 2020. március 31.-ig érvényes. Tehát a kézhezvétel és a lejárat között bármikor fel lehet használni. Bár rezsit a köznyelv úgy definiálja, hogy

rendszeres havi költség, amelyet egy család vagy egyedül élő személy kiad a havonta ismétlődő számláira, költségeire,

de a most kiadott utalványokat

csak és kizárólag gáz- és villanyszámlákra lehet beváltani.

Csekkes befizetés esetén egyszerűbb a dolog: az utalványt a postán beváltják, és ők levonják a végösszegből, tiszta sor.

Aki viszont interneten fizeti a számlát, annak a szolgáltató ügyfélszolgálatára kell bevinni az utalványt. A rendelet szerint ekkor csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni az aktuális rezsiszámlát, bankkártyával nem. Aki ezt a módot választja, számítson arra, hogy sokat kell várni az irodákban, hiszen vélhetően rengetegen akarják majd igénybe venni a kedvezméynt. Egyetlen kiút a hosszú sorállásból az lehet, hogy a rendelet az ügyfélszolgálat mellett a szolgáltató honlapját is megemlíti, mint lehetséges fizetőhely. Feltételezhető, hogy az utalványokat sorszám alapján is be lehet azonosítani, így pedig remélhetőleg a neten is el lehet majd intézni a dolgot. Ha nem így lesz, akkor

fennáll a dilemma: megéri-e 9000 forintért órákig sorban állni. Főképp, hogy az ügyintézéshez a jogosultnak a Magyar  Közlönyben megjelentek szerint személyesen kell bemenni az ügyfélszolgálatra, ami lehet, problémát okoz a rosszabb egészségi állapotban lévőknek.

És még nem is biztos, hogy egyből levonják az utalvány összegét: a szöveg szerint a szolgáltató ugyanis maximum 15 napon belül köteles jóváírni az összeget. Így a rendelet alapján

előfordulhat, hogy helyben ki kell fizetni a számlát, az utalványt meg majd később írják jóvá - vélhetően a következő hónapban.

Amennyiben előrefizető mérőórád van, úgy a szolgáltató köteles feltölteni azt az utalvány összegével - a menetét nem részletezik, vélhetően ezért is be kell menni az ügyfélszolgálatra.

Túlfizetni lehet?

A rendelkezés kimondja, hogy a szolgáltató a 3000 forint feletti túlfizetést köteles jóváírni a fogyasztó következő havi számláján. Tehát, ha mondjuk egy 6000 forintos gázszámlára minden utalványt beváltasz, akkor a fennmaradó 3000-et a jövő havi rezsin írják jóvá neked.

Az utalványt készpénzre NEM lehet váltani, így kifizetést sem kérhetsz utána a szolgáltatótól.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?