Ezért nem mehet soha nyugdíjba Ernyei Béla

Ezért nem mehet soha nyugdíjba Ernyei Béla

2017. június 8. 17:04

Hétvégén tölti be a 75-öt Ernyei Béla, aki elmondása szerint megretten attól, ha az életkoráról van szó. A színművész ugyan már rég nyugdíjba vonulhatott volna, azonban állítása szerint a színészek nem mennek nyugdíjba, így ő sem szándékozik visszavonulni. Ugyan a színész szakma különleges ebből a szempontból, azonban vannak, akik kénytelenek a nyugdíj mellett is munkát vállalni. Utánajártunk, ők milyen feltételekkel mehetnek vissza dolgozni.

Hétvégén tölti be 75. életévét Ernyei Béla, aki elmondása szerint gyakran megretten attól, hogy mennyi idős is ő valójában.

Soha nem mentem nyugdíjba. A színész soha sem megy nyugdíjba (csak lelkileg), mert a 18 éveset a 18 évest játssza, a 81-et meg a 81 éves

 - nyilatkozta Ernyei Béla színművész a 24.hu-nak.

A színészet ugyan elég speciális szakma, ezért sem mennek nyugdíjba a korhatár elérése után sem a színészek. Vannak azonban olyanok, akik nem a szakma szeretete miatt dolgoznak tovább, hanem a megélhetésük múlik azon, hogy tovább dolgozhassanak.

Milyen szabályok vonatkoznak a dolgozó nyugdíjasokra?

A jelenlegi szabályok szerint az öregségi nyugdíjasok korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet, sőt, mivel nyugdíjjárulékot is kell fizetniük, ezért a fizetésük mellett még a nyugdíjuk is fél százalékkal magasabb.

Más szabály vonatkozik viszont a korhatár előtti ellátásban részesülőkre, az ő ellátásukat ugyanis szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó éves jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát meghaladja. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ennek a 18-szorosa összesen 2 295 000 forint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt jelenti, hogy aki havi bruttó 191 ezer forintnál többet keres, az emellett nem kaphat nyugdíjat.

Lényeges, hogy aki közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyban vállal munkát, annak minden esetben le kell mondania a nyugdíjellátásról, amíg élő munkaviszonya van.

Ha részletesen szeretnél olvasni a nyugdíj melletti munkavállalásról, akkor olvasd el a témában írt korábbi cikkünket.

Címlapkép: MTI/Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?