15 °C Budapest
Person Putting Coin In Piggy Bank At Table

Ezeknek a magyaroknak igazán fájni fog a válság: üres zsebbel éri őket a horror drágulás

2022. augusztus 29. 15:32

Egy új kutatás arra mutatott rá, hogy a magyar nők számottevően kevesebb megtakarítással rendelkeznek, mint a férfiak. A megkérdezett nők a férfiakhoz viszonyítva kétszer annyian nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nincs félretett pénzük, míg a női válaszadók fele, míg a férfiaknak csupán a 36 százaléka vett fel kölcsönt az elmúlt 12 hónapban.

Az International Personal Finance (IPF) megbízásából a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét vizsgálta a Kantar piackutató 2022 májusában. A felmérésben Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Ausztrália és Mexikó vett részt.

A kutatásból kiderült, hogy míg a férfiak 25 százaléka minden hónapban jelentősebb összeget tud félretenni, addig a nők mindössze 10 százaléka képes megtakarításra. A férfiakhoz képest a női válaszadók kétszer akkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nem marad pénzük a hónap végére: a hölgyek 28 százaléka, míg a férfiak 14 százaléka nem rendelkezik megtakarítással hó végén. Mindkét nemnél 60 százalék körül volt azon megkérdezettek aránya, akik egy minimális összeget meg tudnak spórolni egy hónapban. A kutatás során megkérdezett férfiak fele válaszolta azt, hogy minden hónapban tud megtakarítást eszközölni, míg a nők csupán negyede nyilatkozott hasonlóan, további 38 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy egyáltalán nem tett félre az utóbbi egy évben.

A férfiak majdnem kétharmada vallja magát magabiztosnak a pénzügyek terén, míg a nők esetén ez az arány csupán 43 százalék. Ennek az eredménye lehet az is, hogy a felmérés szerint a hölgyeknek kevesebb pénze marad a hónap végére, és megtakarítani is kevesebben tudnak, ami növelheti bizonytalanságukat az anyagi kérdések terén. Fontos megértenünk, hogy milyen okok állhatnak ennek a hátterében, mivel ez sérülékenyebbé teszi pénzügyileg a nőket. Ennek kiderítésére, és más, hasonlóan sérülékeny csoportok beazonosítására indítunk most egy alapos kutatást. Az eredmények birtokában tervezzük, hogy számukra segítséget nyújtunk pénzügyeik tudatosabb tervezésében

 – mondta Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés szerint az elmúlt egy évben a nők közel fele igényelt kölcsönt (a férfiaknak a harmada), és a nők 30 százaléka egy családtagtól kért pénzügyi támogatást, míg a férfiak csupán 16 százaléka fordult valamelyik családtagjához anyagi segítségért. Pénzügyi intézménytől a megkérdezett hölgyek és férfiak egyaránt 15 százaléka vett fel hitelt. A kutatásból az is kiderül, hogy pénzügyi tanácsért mindkét nem szívesen fordul egy rokonhoz, főként a szülőkhöz, saját gyermekük véleményét azonban leginkább a nők kérik ki a témában, eszerint a hölgyek 11 százaléka, míg a férfiaknak csupán 5 százaléka.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a kitöltők mire költenek havonta. A válaszokból kiderült, hogy több nő fizet havonta kisállattartással kapcsolatos költségeket (54 százalék a nők, 45 százalék a férfiak aránya), a férfi válaszadók csoportjában pedig többeknek jelent fix havi kiadást a szórakozás (54 százalék a férfiak, 41 százalék a nők esetén). Utóbbit magyarázhatja az a kulturális hagyomány, hogy Magyarországon a közös programok alkalmával jellemzően a férfiak állják a számlát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17