27 °C Budapest
Closeup sad young woman with worried stressed face expression and brain melting into lines question marks. Obsessive compulsive, adhd, anxiety disorders

Csapdahelyzetben a kisgyermekes magyarok: sokmillió család megélhetése múlhat ezen

2024. április 18. 08:16

A kisgyermekes szülők szövetkezeti foglalkoztatása egy innovatív megoldás, amely új lehetőségeket nyit a munkaerőpiac és a családi élet összehangolásában. A munkáltatók számára ez az atipikus foglalkoztatási forma nemcsak a toborzási és adminisztratív folyamatok egyszerűsítését kínálja, hanem a munkaerő rugalmas és költséghatékony bevonását is lehetővé teszi, míg a tagok számára a munkaerőpiacra való visszatérés lehetőségét biztosítja. A HelloVidék felkereste a Pannon-Work és a WHC szakembereit, akiktől külön-külön feltéve ugyanazokat a kérdéseket megtudtuk, hogy milyen előnyökkel jár a munkáltatók számára a kisgyermekes szülők szövetkezeten keresztüli foglalkoztatása, hogyan támogatja ez a gyakorlat a szülők munkaerőpiacra való visszatérését, továbbá milyen kihívásokkal kell szembenézni a munkáltatói és a munkavállalói oldalon egyaránt.

HelloVidék: Milyen előnyökkel jár a munkáltatók szempontjából a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezeti alkalmazása?

Barti Diána, a Pannon-Work szövetkezeti üzletágvezetője: A munkáltatók számára több előnyt is jelenthet a szülők ily módon való foglalkoztatása. Ezek közé tartozik a toborzás és kiválasztás egyszerűsítése, a beléptetés és a NAV bejelentés folyamatának gördülékeny kezelése, az elszámolások készítése, valamint az utalások átvállalása. Az adminisztrációs terhek csökkentése révén ráadásul időt és erőforrásokat takaríthatnak meg.

A munka minőségének folyamatos ellenőrzése biztosítja a szolgáltatások magas színvonalát, amit nagy tapasztalattal rendelkező projektvezetőink végeznek. A változó létszámigények gyors kezelése és az ad-hoc jellegű megrendelések teljesítése rugalmasságot biztosít a munkáltatók számára. A szövetkezetekben alkalmazott szabályok - néhány kivétellel- nem tartoznak a Munka Törvénykönyve hatálya alá, így a munkaidő-beosztás és közlés szabályozása, valamint a pótlékok, állásidő, felmondási idő és végkielégítés nem alkalmazandók.

Mindezek mellett a munkavállalók gyors és minőségi cseréje jelentős rugalmasságot biztosít. Emellett a szabadság, betegszabadság, táppénz és egyéb inaktív időszakokra nem járó kifizetéseket sem kell alkalmazni, ami további költségcsökkentést tesz lehetővé.

A szolgáltatási díj költségként történő elszámolhatósága pedig további pénzügyi előnyöket biztosít a munkáltatók számára.

Nerhaft Marianna, a WHC Szövetkezeti-szolgáltatás területi vezetője: Nincsenek egyszerű helyzetben a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó kismamák, hiszen Magyarországon kevéssé elterjedtek a részmunkaidős állások. A teljes piacnak jelenleg is hozzávetőleg csak 4%-át teszik ki. Illetve korlátozott számban állnak rendelkezésre a bölcsődei férőhelyek is kismamák, kispapák gyerekei számára. Ezzel szemben évente több tízezer kismama, kispapa szeretne, tudna munkát vállalni.

Az elhelyezkedő kisgyermekeresek éppen ezért nagyon hálásak azért, ha egy adott partnercég megteremti a számukra szükséges feltételeket és lehetőséget kapnak az elhelyezkedésre. Az ilyen lehetőségekkel élnek, igyekeznek minél gyorsabban betanulni és elsajátítani a szükséges ismereteket, hatékonyan, megbízhatóan dolgoznak. A visszajelzések alapján a kisgyermekeseket foglalkoztató cégek elégedettek. Értékes és megbízható munkaerőként jellemzik a kismamáinkat. Ők pedig nagyon hálásak, lojálisak és sok esetben hosszútávú opcióként tekintenek egy-egy ilyen pozícióra.

A munkáltatók számára hatalmas rugalmasságot tud biztosítani a szövetkezeti foglalkoztatás:

  • a napról napra változó létszámigények is kiszolgálhatók, akár 1-2 napon belül
  • járulékmentes foglalkoztatás
  • kizárólag a ténylegesen ledolgozott órák kerülnek elszámolásra
  • a teljes toborzást, munkaügyi és adminisztratív teendőt és kötelezettséget a szövetkezet végez
  • a kismama nem kerül a cég állományába és nem terheli a cég létszámkeretét.
  • a díjazás nem bérköltségként jelenik meg, hanem igénybevett szolgáltatásként.

Milyen munkakörökben foglalkoztatják leginkább a tagokat?

Pannon-Work: A szövetkezeti tagok többnyire 4-8 órás beosztásban dolgoznak, ahol az adminisztratív feladatok és a könnyű fizikai munkák mellett gyakran végeznek pénztárosi, árufeltöltési és bolti kisegítői munkákat is.

WHC: Számos munkakörben helyezkedhetnek el: pénzügyi szektorban, könyvelőként, HR-es pozíción át a könnyű fizikai munkáig számos iparágban látnak el nap mint nap feladatot a kismamáink. Inkább azt igyekszünk szem előtt tartani, hogy a partneri és jelentkezői igényeket összeegyeztessük, ez a legcélravezetőbb. Többnyire olyan lehetőségek nyílnak fizikai területen, ami nem igényel hosszas betanulást (pl.: összeszerelő, operátor, mosodai kisegítő, varrónő). Szellemi területen nincs ez a kötöttség sem, hiszen itt már tudunk korábbi tapasztalatra is szűrni a toborzás során (pl.: toborzó, Könyvelő, Vevőszolgálati kapcsolattartó). A kisgyermekesek minden pozícióban helyt tudnak állni, akár onsite, akár home office munkavégzésben is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyire támogatja a szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás a tagok munkaerőpiacra való visszatérését?

Pannon-Work: A szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás különösen előnyös lehet a kisgyermekkel otthon lévők számára, akik a GYED vagy a GYES időszakában szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A szövetkezetek rugalmas munkarendet, támogató közösséget és a tagok igényeire szabott munkakörülményeket biztosíthatnak, amelyek elősegíthetik a kismamák zökkenőmentes visszailleszkedését a munkaerőpiacra. A szövetkezetek különös gondot fordítanak arra, hogy minden tagjuk személyes szükségleteit tiszteletben tartsák, különösen hangsúlyozva a kisgyermeket nevelő tagok számára kiemelt fontosságú rugalmasságot.

WHC: A kismamák/kispapák egy speciális élethelyzetű csoport, hiszen ők nem tudnak heti 40 órában, teljes állásban elköteleződni, főállást vállalni. Ezzel szemben évente több tízezer kismama/kispapa szeretne, tudna munkát vállalni, így ezt a réteget hivatott a munkaerőpiacra bevonzani a szövetkezeti foglalkoztatás. A kismamák GYED, GYES ellátás alatti munkaerőpiacra történő visszatérése mögött a kereset kiegészítés mellett nem mellékes motiváció, hogy a kisgyerekes munkavállaló tudatosan szeretné a karrierjét tovább vezetni, vagyis nem szeretne kiesni a kisgyerekes időszak alatt sem a szakmai körforgásból, fejlődésből, így számos kismama és kispapa ezért is vállal munkát a gyermekszületés után.

A munkavállalók oldalán pedig az alábbi előnyök jelennek meg:

  • kedvező adózási feltételekkel dolgozhatnak, csupán 15 % SZJA-t kell fizetniük
  • időbeosztásukhoz igazítva tudnak részmunkaidős munkákat vállalni, és így össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést és a munkába állást
  • plusz jövedelemre tegyenek szert, illetve kevésbé essenek ki a munka világából
  • ez a foglalkoztatás nem érinti a jelenlegi munkaviszonyukat, akár a korábbi munkahelyükre is visszatérhetnek, de akár más területeken is kipróbálhatják magukat.

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a szövetkezeteknek a munkáltatói oldalról és a tagok szempontjából?

Pannon-Work: A tartósabb kihagyást követő munkahelyre való visszatérés egyik kihívása lehet, hogy a szakmai ismeretek elavulhatnak, a munkáltatók oldaláról viszont az igény merülhet fel, hogy lépést kell tartani a munkaerőpiac folyamatosan változó követelményeivel. Ezért a szövetkezetek aktívan támogatják tagjaink szakmai fejlődését is, lehetőséget biztosítva számukra arra, hogy tovább képezzék magukat, új készségeket sajátítsanak el, és így folyamatosan építhessék karrierjüket.

További kihívást jelenthet a munka és magánélet egyensúlyának megtalálása az anyukák szempontjából. Éppen ezért a munkáltatóknak érdemes különös figyelmet fordítani arra, hogy megkönnyítsék ezt az átmenetet a lehető legnagyobb rugalmasság biztosításával; Legyen szó akár távmunkáról, részmunkaidőről vagy a munkaidő személyre szabásáról.

WHC: Maga a szövetkezeti foglalkoztatás még kevéssé ismert a cégek között, és így, mint minden újdonságtól, tapasztalat hiányában ettől is tartanak is a szervezetek. Gyakran merül fel partneri oldalról, hogy a kismamák rugalmassága ellen szólhat például az a helyzet, amikor a gyermek váratlanul megbetegszik és nekik otthon kell maradniuk. Ilyenkor érkezik felénk a kérdés, hogy hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni, megoldani? Mindenképpen tudatosulnia kell annak, hogy a gyermekvállalás és az ezzel járó hasonló élethelyzetek nem különleges „problémák” a munkavállalók és a vállalkozások életében. Sokkal inkább univerzális helyzetek ezek. Minden cégnél van több-kevesebb női kolléga, akik átmenetileg elhagyják a munkahelyüket gyermekszülés miatt. A kisgyermekes munkavállalók irányába is rugalmasságot kell kialakítania a cégeknek, az ő foglalkoztatásuk akár szövetkezeteken keresztüli visszafoglalkoztatása óriási tartalékokat, versenyelőnyt rejthet magában. Alapvetően szükség van egyfajta nyitottságra, ami hosszútávon viszont halmozottan megtérül, mind szaktudás, mind lojalitás szempontból is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem