Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.

Meglepő húzásra készülnek: a lakosság szunnyadó megtakarításaira tenné rá a kezét a kormány

2024. március 26. 18:15

Az európai kormányok különféle államkötvények és adókedvezmények révén szeretnék mozgósítani a polgárok kihasználatlan megtakarításait, hogy ezzel csökkentsék a gazdasági lemaradást riválisaikkal szemben. Szakértők szerint ezek a kezdeményezések nem képesek megoldani az alapvető strukturális problémákat - jelentette a Reuters.

Március 25-én, Frankfurtban bejelentették, hogy Európa gazdasági versenyben való helytállásának egyik lehetséges eszközét a polgárok fel nem használt megtakarításai jelentik. Az európai kormányok különböző stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy mozgósítsák a háztartások megtakarításait: Olaszország például államkötvényeket kínál a lakosságnak, Franciaország egy páneurópai megtakarítási termék létrehozását tervezi, míg Nagy-Britannia adókedvezményekkel ösztönzi a brit részvényekbe történő befektetést.

Ezeket a kezdeményezéseket arra alapozzák, hogy Európának jelentős mennyiségű felhalmozott készpénz áll rendelkezésre, amelyet az Egyesült Államokkal és Kínával szembeni növekedési és termelékenységi szakadék csökkentésére lehetne fordítani – ide tartozik többek között a zöld átállás vagy a hadsereg megerősítése is. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint ezek a programok nem fogják megoldani az európai gazdaság alapvető problémáit és csalódást okozhatnak a megtakarítóknak. Daniela Gabor professzor szerint az említettek csak egyszerű megoldási alternatívák bonyolult problémákra.

Az európai lakosság hagyományosan többet takarít meg az amerikainál, ami részben a bizonytalan élethelyzetekre - például az ukrajnai háborúra - vezethető vissza. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint ezek a "szunnyadó" pénzek hozzájárulhatnának a jóléti célokhoz, azonban a korábbi hasonló kezdeményezések nem mindig jártak sikerrel. Tipikus példa erre, hogy az olasz kis- és középvállalkozásokba történő befektetések jelentősen alulteljesítettek a globális részvényekkel szemben. Számos közgazdász szerint viszont a bankbetétek fontos finanszírozási forrást jelentenek a bankok számára, így elutasítják a "szunnyadó pénz" fogalmát is.

A problémát leginkább az alacsony értékű beruházások és a csekély növekedési kilátások okozzák Európában. Dirk Schumacher szerint nem a finanszírozás hiányosságai állnak a háttérben, sokkal inkább a kereslet hiánya és a strukturális változtatások szükségessége felelnek a problémákért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Némelyik ország közvetlenül is kölcsönkér a polgároktól, ami államadósság formájában nyilvánul meg. Ez átmenetileg stabilabb befektetői bázist jelenthet, ám hosszú távon korlátokat szabhat az állami kiadások ellenőrzésére irányuló erőfeszítésekre nézve és túlzott hazai koncentrációt eredményezhet. Összegezve: miközben Európa arra törekszik, hogy kihasználja a polgárok megtakarításait gazdaságának fellendítése érdekében, fontos lenne figyelembe venni ezeknek a stratégiáknak az előnyeit és a potenciális buktatóit is - teszi hozzá a Reuters.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm