15 °C Budapest

Így szedik be a bankok az ingyenes készpénzfelvétel díját?

Pénzcentrum
2013. november 22. 14:15

Most már szinte biztos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben jövőre is tranzakciós illeték terheli a kártyás fizetéseket.

Korábban eldőlt: havi 150 ezer forintnyi készpénzfelvétel viszont az azt igénylők számára ingyenes lesz. A kártyás fizetések illetékterhének eltörlése évi 5 milliárd forintos pluszt hozhatott volna a bankszektornak, és megelőzhető lett volna vele, hogy a kártyás fizetés hátrányba kerüljön a készpénzhasználattal szemben. Csütörtökön az is kiderült: a GVH által a bankokra kirótt 9,5 milliárd forintos bírság az idei költségvetést gazdagítja.

Várható-e és ha igen, mikor a kártyás vásárlások illetékmentességére vonatkozó jogszabály beterjesztése a kormány/NGM által? - tette fel a kérdést a Portfolio.hu a minisztérium csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Banai Pétertől, a minisztérium helyettes államtitkárától a következő választ kapták: "Az őszi adóváltozások benyújtását megelőzően a Kormány valamennyi adójogszabály módosításra vonatkozó tárcajavaslatot áttekintett, és ilyen módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. A Kormány a havi 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítása mellett döntött, amely kormányjavaslatot már a Parlament is elfogadott."

A fenti válasz azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem lesz illetékmentes a kártyás vásárlás, holott az illetékmentessé tétellel mérsékelhette volna a kormány a készpénzfelvétel említett ingyenessé tételének negatív, készpénzhasználatot előtérbe helyező hatását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Igaz, a bankok eddig jellemzően nem hárították tovább a kártyás vásárlások esetében a tranzakciós illetéket, így a módosítás az ő eredményüket javíthatta volna közel évi 5 milliárd forinttal. A módosítás elmaradásával viszont fennáll a veszélye, hogy a kártyás vásárlások díjának megemelése révén hajtják be a bankok a készpénzfelvétel során elmaradó (több tízmilliárd forintos) bevételüket. Így a kártyás vásárlás egyértelműen hátrányba kerül a fogyasztói szokásokban - derül ki a Portfolio.hu elemzői véleményéből.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?