8 °C Budapest

Bankcsőd: megkezdődött a betétesek kártalanítási folyamata!

2010. február 18. 15:32

Öt napja kezdődött meg az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet ügyfeleinek kártalanítási folyamata, miután január közepén a felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény fizetőképességi helyzete nem teszi már lehetővé a biztonyságos működést. Utoljra tíz éve, a hevesi székhelyű Rákóczi Hitelszövetkezet csődjekor zajlott kártalanítás hazánkban. 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010. február 11-én kelt EN-I-90/2010. sz. határozatában visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (székhelye: 1073 Budapest, Kertész u. 24-28.) tevékenységi engedélyét. Ennek következtében a betétesek védelmét ellátó Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2010. február 12-én megkezdte és 20 munkanapon belül befejezi a 776 betétes részére járó összesen 3 177 millió forint kártalanítás kifizetését.

A hitelszövetkezethez 2010. január közepén kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény saját tőkéje jelentősen elmarad annak jegyzett tőkéjétől, fizetőképességi helyzete pedig nem teszi lehetővé jövőbeni biztonságos, a jogszabályoknak megfelelő működését. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd. A hitelszövetkezet kisszámú, kevesebb mint 800 betétessel rendelkezett, és összesen hat kirendeltséget üzemeltetett (Budapesten kettőt, Budaörsön, Győrben, Adonyban és Pápán egy-egy fiókot működtetett). A hitelszövetkezetnek megközelítőleg 3177 millió forintos - OBA által védett - betétállománya volt, melyek kifizetése a február 22-vél induló héten kezdődik meg.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény értelmében az OBA személyenként, és betétenként összevontan legfeljebb ötvenezer eurónak megfelelő 13 567 000 forintig fizeti ki. A 800 ügyfél közül azonban csak két jogi személy ügyfél betétállománya haladja meg ezt az összeget, vagyis a nem biztosított betétrészek a betétállomány csupán négy százalékát teszik ki. Az OBA által ki nem fizetett betétrészre a napokon belül meginduló felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

Hogyan kaphatják vissza pénzüket a betétesek?

A kártalanítás, illetve a betétek kifizetése három formában valósul meg.

A legfeljebb százezer forint kártalanításra jogosult betétesek postai kifizetési utalvánnyal kapják kézhez a kártalanítás összegét. Ez hozzávetőleg ötven betétest érint mindössze.

A százezer és kétmillió forint közötti összegeket a betétesek az úgynevezett OBA Betétbiztosítási Kártya segítségével vehetik fel. Ezzel a kártyával történt 10 éve a Rákóczi Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítása is, mely pozitív tapasztaltokkal zárult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kártyát és a hozzá tartozó 4 számjegyű PIN kódot a betétesek február 19-től kaphatják meg a betétet kezelő fiókjukban. Ez azt jelenti, hogy minden ügyfélnek fel kell keresnie, nyitva tartási időben a hitelszövetkezet kirendeltségét. Ez hozzávetőleg 321 ügyfelet érint.

A kártyáról annyit kell tudni, hogy kizárólag készpénzfelvételre alkalmas, vagyis fizetésre, vagyis vásárlásra nem használható. A készpénz felvétele történhet OTP ATM-jeinek bármelyikén, az OTP fiókjaiban is, valamint a postákon található POSTAMAT terminálokon is.

A kártyával egy alkalommal legfeljebb 800 ezer forint vehető fel, melynet tranzakciós költségeit az OBA átvállalja, vagyis a készpénzfelvétel az ügyfelek számára ingyenes, azonban ha három alkalommal rosszul adják meg PIN kódjukat, és kártyájukat az ATM elnyeli, vagy elhagyják, kétezer forintos költség mellett igényelhetnek új kártyát.

A cégek számára, illetve a kétmillió forintnál nagyobb betéttel rendelkező magánszemélyek számára banki átutalással történik a kártalanítás. Természetesen a százezer forintot meghaladó betétállománnyal rendelkező ügyfelek szintén válaszhatják az átutlásos formát. Ehhez meg kell adniuk azt a magyarországi hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, amelyre az átutalást kérni szeretnék.

A betéteseknek a kártalanítás érdekében ezen kívül semmit nem kell tenniük, mivel az OBA a banknál lévő adatok alapján végzi el a kifizetéseket, melyről személyre szóló értesítést és elszámolást küld. A kártalanítás során természetesen nem kerül kifizetésre a zárolt betétösszeg és a lejárt tartozás utáni összeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem