17 °C Budapest

"A világtörténelem legnagyobb lopása" - Tizenhat bank érintett

Pénzcentrum
2010. január 28. 09:31

Fokozódnak az indulatok és sokasodnak a kérdőjelek az AIG amerikai biztosítóóriás 2008. őszi megmentése körül. A kongresszusi vizsgálat során napvilágra került e-mailek azt bizonyítják, az egyébként is a közvélemény begyében lévő Goldman Sachs igencsak kivételezett helyzetben lehetett, ezért titkolták hosszú hónapokig azon bankok nevét, amelyeket a jelzáloggal fedezett értékpapírok gyors értékvesztése után az AIG helyett a "hátsó bejáraton" a Fed fizetett ki.

2010.01.26 10:54
Dagad a botrány a biztosítónál - Az e-mailek sokat elárulnak

Az AIG-nek az általa CDS-ek formájában vállalt kötelezettség értelmében 2008 novemberében 62 milliárd dollárt kellett kifizetnie a legnagyobb Wall Street-i bankoknak. Ezt végül a Fed tette meg, mintegy a “hátsó ajtón" mentve meg az érintett bankokat döntően a jelzálog-fedezetű értékpapírjaikon keletkezett veszteségek következményeitől.

Mint emlékezetes, a biztosító a világ legnagyobb biztosítótársaságaként szeptemberben került a csőd szélére, ezt követően pedig gyakorlatilag államosították. Az ügyben szerdán meghallgatta az illetékes kongresszusi bizottság a New York Fed akkori elnökét, Timothy Geithner jelenlegi pénzügyminisztert, és elődjét, Henry Paulsont.

Geithner szerint az AIG az összeomlás szélén állt, csakis állami intervencióval lehetett megelőzni a leminősítését, ami egyet jelentett volna a csőddel. Nem volt más választás az adott helyzetben, minthogy az állam álljon helyt a biztosító nevében legnagyobb partnerei, például a Goldman Sachs felé, a tárgyalások elhúzása ugyanis csak egy új pénzpiaci pánik kirobbantó oka lett volna.

Szavai nem mindenkit győztek meg: a republikánus Michael Turner képviselő szerint például a 62 milliárdos kifizetés a történelem legnagyobb lopása volt. Ebből az összegből 16 bank részesült, köztük a Goldman, a Barclays és a Société Générale, miután az AIG kifizette őket jelzálogfedezetű értékpapírjaikon keletkezett veszteségeik miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vita van arról is, jogtalanul tartott-e vissza a New York Fed publikus információkat az azokra jogosult amerikai tőzsdefelügyelettől, a SEC-től a bankok kifizetése során. A Bloomberg által idézett vélemények szerint azért lehetett a nagy titkolózás, mert a Goldman Sachs, az ügy legnagyobb kedvezményezettje a közvélemény szemében egyébként is a kormány kegyeltjének számított.

A New York Fed egyik alkalmazottjának 2008. december 4-ei levele szerint az AIG által biztosított értékpapírok nevét sem akarták nyilvánosságra hozni egy ideig, mert kiderült volna, a Goldman Sachs és néhány külföldi bank a kifizetés legnagyobb kedvezményezettje. A bankok nevét végül csak tavaly márciusban hozták nyilvánosságra.

Tovább fokozza az indulatokat, hogy az ingatlannal fedezett értékpapírokért cserébe jóval piaci árfolyamuk fölött, névértéken kaptak kártérítést a bankok az AIG-től, ami ugyancsak nehezen volt indokolható.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm