26 °C Budapest

"A világtörténelem legnagyobb lopása" - Tizenhat bank érintett

Pénzcentrum
2010. január 28. 09:31

Fokozódnak az indulatok és sokasodnak a kérdőjelek az AIG amerikai biztosítóóriás 2008. őszi megmentése körül. A kongresszusi vizsgálat során napvilágra került e-mailek azt bizonyítják, az egyébként is a közvélemény begyében lévő Goldman Sachs igencsak kivételezett helyzetben lehetett, ezért titkolták hosszú hónapokig azon bankok nevét, amelyeket a jelzáloggal fedezett értékpapírok gyors értékvesztése után az AIG helyett a "hátsó bejáraton" a Fed fizetett ki.

2010.01.26 10:54
Dagad a botrány a biztosítónál - Az e-mailek sokat elárulnak

Az AIG-nek az általa CDS-ek formájában vállalt kötelezettség értelmében 2008 novemberében 62 milliárd dollárt kellett kifizetnie a legnagyobb Wall Street-i bankoknak. Ezt végül a Fed tette meg, mintegy a “hátsó ajtón" mentve meg az érintett bankokat döntően a jelzálog-fedezetű értékpapírjaikon keletkezett veszteségek következményeitől.

Mint emlékezetes, a biztosító a világ legnagyobb biztosítótársaságaként szeptemberben került a csőd szélére, ezt követően pedig gyakorlatilag államosították. Az ügyben szerdán meghallgatta az illetékes kongresszusi bizottság a New York Fed akkori elnökét, Timothy Geithner jelenlegi pénzügyminisztert, és elődjét, Henry Paulsont.

Geithner szerint az AIG az összeomlás szélén állt, csakis állami intervencióval lehetett megelőzni a leminősítését, ami egyet jelentett volna a csőddel. Nem volt más választás az adott helyzetben, minthogy az állam álljon helyt a biztosító nevében legnagyobb partnerei, például a Goldman Sachs felé, a tárgyalások elhúzása ugyanis csak egy új pénzpiaci pánik kirobbantó oka lett volna.

Szavai nem mindenkit győztek meg: a republikánus Michael Turner képviselő szerint például a 62 milliárdos kifizetés a történelem legnagyobb lopása volt. Ebből az összegből 16 bank részesült, köztük a Goldman, a Barclays és a Société Générale, miután az AIG kifizette őket jelzálogfedezetű értékpapírjaikon keletkezett veszteségeik miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vita van arról is, jogtalanul tartott-e vissza a New York Fed publikus információkat az azokra jogosult amerikai tőzsdefelügyelettől, a SEC-től a bankok kifizetése során. A Bloomberg által idézett vélemények szerint azért lehetett a nagy titkolózás, mert a Goldman Sachs, az ügy legnagyobb kedvezményezettje a közvélemény szemében egyébként is a kormány kegyeltjének számított.

A New York Fed egyik alkalmazottjának 2008. december 4-ei levele szerint az AIG által biztosított értékpapírok nevét sem akarták nyilvánosságra hozni egy ideig, mert kiderült volna, a Goldman Sachs és néhány külföldi bank a kifizetés legnagyobb kedvezményezettje. A bankok nevét végül csak tavaly márciusban hozták nyilvánosságra.

Tovább fokozza az indulatokat, hogy az ingatlannal fedezett értékpapírokért cserébe jóval piaci árfolyamuk fölött, névértéken kaptak kártérítést a bankok az AIG-től, ami ugyancsak nehezen volt indokolható.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?