2 °C Budapest

Egymáshoz igazodnak a nyugdíjpénztárak hozamai

Pénzcentrum
2007. március 22. 07:30

Múlt héten hozta nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak 2006-ra vonatkozó hozamait. A pénztárszintű statisztikákon túl a Felügyelet a szektorszintű teljesítményeket is értékelte. Az adatokból kiderül, a pénztárak számottevő reálhozamokat értek el az elmúlt években, ugyanakkor nem volt számottevő eltérés az egyes pénztárak egyedi teéjesítményei között.

A magánnyugdíjpénztári szektor 2006-ban 8,20 százalékos, míg az önkéntes nyugdíjpénztári 7,75 százalékos nettó hozamot ért el. Ez a szint némileg elmarad ugyan a korábbi évek átlagától, ugyanakkor az infláció 6,50 százalékos szintjét tekintve még így is érezhető reálhozamot biztosított.

Amennyiben a hosszabb távú teljesítményt pontosabban tükröző ötéves átlag-hozamokat tekintjük, akkor kifejezetten kedvező a kép: éves átlagban a pénztárak 4,08-4,20 százalékos reálhozamot értek el. A bázisul szolgáló ötéves időszakban (2002-2006) az összes nyugdíjpénztár reálhozamot ért el, azaz teljesítményük minden esetben meghaladta a pénzromlás átlagos ütemét.


Mind az előző években, mind 2006-ban a pénztári hozamok a benchmarkok körül szóródtak, azaz a megcélzott portfólió összetétellel a piacon elérhető hozam- szintet szektorszinten nem haladták meg. Az adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy szektorszinten a kedvező hozamszint elsősorban nem a benchmark túlteljesítés-ének, hanem a jellemző pénztári portfólió összetétel révén az elmúlt években elérhető kedvező hozamszintnek köszönhető.

A hozamok szórása meglehetősen csekély, ami arra utal, hogy a pénztári portfólió összetételek (és így a hozamok) jelentős mértékben nem tértek el egymástól. A pénztárak - akarva vagy akaratlanul - egymáshoz igazodtak.

A 2007-től lehetőségként, 2009-től kötelezettségként megjelenő magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszer leglényegesebb célja, hogy hosszabb távon magasabb hozamot, s így magasabb nyugdíjszintet biztosítson. Az új rendszer ennek érdekében nagyobb arányban tartalmaz majd hosszabb távon várhatóan magasabb megtérülést biztosító eszközöket (pl. részvényeket) azon tagok esetében, akiknek a nyugdíjig hátralévő megtakarítási ideje a 15 évet meghaladja, és tudatosan nem választanak más portfóliót.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?