Egymáshoz igazodnak a nyugdíjpénztárak hozamai

Pénzcentrum
2007. március 22. 07:30

Múlt héten hozta nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak 2006-ra vonatkozó hozamait. A pénztárszintű statisztikákon túl a Felügyelet a szektorszintű teljesítményeket is értékelte. Az adatokból kiderül, a pénztárak számottevő reálhozamokat értek el az elmúlt években, ugyanakkor nem volt számottevő eltérés az egyes pénztárak egyedi teéjesítményei között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magánnyugdíjpénztári szektor 2006-ban 8,20 százalékos, míg az önkéntes nyugdíjpénztári 7,75 százalékos nettó hozamot ért el. Ez a szint némileg elmarad ugyan a korábbi évek átlagától, ugyanakkor az infláció 6,50 százalékos szintjét tekintve még így is érezhető reálhozamot biztosított.

Amennyiben a hosszabb távú teljesítményt pontosabban tükröző ötéves átlag-hozamokat tekintjük, akkor kifejezetten kedvező a kép: éves átlagban a pénztárak 4,08-4,20 százalékos reálhozamot értek el. A bázisul szolgáló ötéves időszakban (2002-2006) az összes nyugdíjpénztár reálhozamot ért el, azaz teljesítményük minden esetben meghaladta a pénzromlás átlagos ütemét.


Mind az előző években, mind 2006-ban a pénztári hozamok a benchmarkok körül szóródtak, azaz a megcélzott portfólió összetétellel a piacon elérhető hozam- szintet szektorszinten nem haladták meg. Az adatok alapján úgy tűnik tehát, hogy szektorszinten a kedvező hozamszint elsősorban nem a benchmark túlteljesítés-ének, hanem a jellemző pénztári portfólió összetétel révén az elmúlt években elérhető kedvező hozamszintnek köszönhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hozamok szórása meglehetősen csekély, ami arra utal, hogy a pénztári portfólió összetételek (és így a hozamok) jelentős mértékben nem tértek el egymástól. A pénztárak - akarva vagy akaratlanul - egymáshoz igazodtak.

A 2007-től lehetőségként, 2009-től kötelezettségként megjelenő magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszer leglényegesebb célja, hogy hosszabb távon magasabb hozamot, s így magasabb nyugdíjszintet biztosítson. Az új rendszer ennek érdekében nagyobb arányban tartalmaz majd hosszabb távon várhatóan magasabb megtérülést biztosító eszközöket (pl. részvényeket) azon tagok esetében, akiknek a nyugdíjig hátralévő megtakarítási ideje a 15 évet meghaladja, és tudatosan nem választanak más portfóliót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06