16 °C Budapest

255 alatt a magyar fizetőeszköz!

Pénzcentrum
2006. december 12. 10:55

Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, az infláció 6,4%-ot tett ki. A maginfláció tovább emelkedett. Az emelkedő infláció másodlagos hatásai továbbra is jelentősek! Az inflációs adatok nem fokozzák a kamatemelési várakozásokat, a jövő hétfői kamatdöntő monetáris tanács ülésen kamatemelés nem valószínű, azonban 2007 első hónapjaiban még kamatemeléshez folyamodhat a Magyar Nemzeti Bank.

2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8% felett tetőzhet. Az inflációs előrejelzéseket fokozott bizonytalanság övezi: a jövő évi fogyasztói energia-áremelések, a MÁV- és a BKV-tarifaemelés, valamint a gyógyszerárak alakulása felfelé módosíthatja a prognózisokat. Az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció több hónapja emelkedik! A tartósan magasabb inflációs pálya veszélye fennáll!

A csökkenő reálbérekből várhatóan adódó kereslet-visszaesés inflációt mérséklő hatása még nem felmérhető. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, a novemberi kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten! A Monetáris Tanács jegyzőkönyvei alapján egyre erősebb a megosztottság a testületben a kamatpolitikát illetően!

Kérdéses, hogy befejeződött-e a kamatemelési ciklus a Magyar Nemzeti Bank részéről! Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez! Az új konvergencia program megvalósítási kockázata némileg mérséklődött, azonban a fiskális kiigazítás szerkezete továbbra is kedvezőtlen. Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott!

A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008/2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat!

Az elmúlt napokban folyamatosan tesztelte az euró-forint árfolyam a 255-ös szintet. Ma reggel opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódtak 255 környékén, amennyiben a forint szignifikánsan áttörné ezt a szintet, további erősödésre lehetne számítani (250-ig). Az erős forint tükrében külföldi, euró alapú befektetési alapok vétele ajánlott. A külföldi termékpaletta szélesebb diverzifikációt eredményez és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Befektetési stratégiánk az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem