11 °C Budapest

255 alatt a magyar fizetőeszköz!

Pénzcentrum
2006. december 12. 10:55

Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, az infláció 6,4%-ot tett ki. A maginfláció tovább emelkedett. Az emelkedő infláció másodlagos hatásai továbbra is jelentősek! Az inflációs adatok nem fokozzák a kamatemelési várakozásokat, a jövő hétfői kamatdöntő monetáris tanács ülésen kamatemelés nem valószínű, azonban 2007 első hónapjaiban még kamatemeléshez folyamodhat a Magyar Nemzeti Bank.

2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8% felett tetőzhet. Az inflációs előrejelzéseket fokozott bizonytalanság övezi: a jövő évi fogyasztói energia-áremelések, a MÁV- és a BKV-tarifaemelés, valamint a gyógyszerárak alakulása felfelé módosíthatja a prognózisokat. Az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció több hónapja emelkedik! A tartósan magasabb inflációs pálya veszélye fennáll!

A csökkenő reálbérekből várhatóan adódó kereslet-visszaesés inflációt mérséklő hatása még nem felmérhető. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, a novemberi kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten! A Monetáris Tanács jegyzőkönyvei alapján egyre erősebb a megosztottság a testületben a kamatpolitikát illetően!

Kérdéses, hogy befejeződött-e a kamatemelési ciklus a Magyar Nemzeti Bank részéről! Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez! Az új konvergencia program megvalósítási kockázata némileg mérséklődött, azonban a fiskális kiigazítás szerkezete továbbra is kedvezőtlen. Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott!

A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008/2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat!

Az elmúlt napokban folyamatosan tesztelte az euró-forint árfolyam a 255-ös szintet. Ma reggel opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódtak 255 környékén, amennyiben a forint szignifikánsan áttörné ezt a szintet, további erősödésre lehetne számítani (250-ig). Az erős forint tükrében külföldi, euró alapú befektetési alapok vétele ajánlott. A külföldi termékpaletta szélesebb diverzifikációt eredményez és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Befektetési stratégiánk az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

EZT OLVASTAD MÁR?