255 alatt a magyar fizetőeszköz!

Pénzcentrum
2006. december 12. 10:55

Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, az infláció 6,4%-ot tett ki. A maginfláció tovább emelkedett. Az emelkedő infláció másodlagos hatásai továbbra is jelentősek! Az inflációs adatok nem fokozzák a kamatemelési várakozásokat, a jövő hétfői kamatdöntő monetáris tanács ülésen kamatemelés nem valószínű, azonban 2007 első hónapjaiban még kamatemeléshez folyamodhat a Magyar Nemzeti Bank.

2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! Jelentős felfelé mutató inflációs kockázatok a bérek alakulásában, valamint a hatósági árak emelkedésében rejlenek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8% felett tetőzhet. Az inflációs előrejelzéseket fokozott bizonytalanság övezi: a jövő évi fogyasztói energia-áremelések, a MÁV- és a BKV-tarifaemelés, valamint a gyógyszerárak alakulása felfelé módosíthatja a prognózisokat. Az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció több hónapja emelkedik! A tartósan magasabb inflációs pálya veszélye fennáll!

A csökkenő reálbérekből várhatóan adódó kereslet-visszaesés inflációt mérséklő hatása még nem felmérhető. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, a novemberi kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten! A Monetáris Tanács jegyzőkönyvei alapján egyre erősebb a megosztottság a testületben a kamatpolitikát illetően!

Kérdéses, hogy befejeződött-e a kamatemelési ciklus a Magyar Nemzeti Bank részéről! Jövőre a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi erős forint-árfolyam nem kedvez! Az új konvergencia program megvalósítási kockázata némileg mérséklődött, azonban a fiskális kiigazítás szerkezete továbbra is kedvezőtlen. Ne feledjük, a GDP 4%-pontját kitevő államháztartási hiánycsökkentés elsősorban adó- és járulékemelésekre alapozott!

A monetáris politika szempontjából az árfolyam szerepe és hatása jelentősebb a jegybanki alapkamatnál. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008/2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat!

Az elmúlt napokban folyamatosan tesztelte az euró-forint árfolyam a 255-ös szintet. Ma reggel opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódtak 255 környékén, amennyiben a forint szignifikánsan áttörné ezt a szintet, további erősödésre lehetne számítani (250-ig). Az erős forint tükrében külföldi, euró alapú befektetési alapok vétele ajánlott. A külföldi termékpaletta szélesebb diverzifikációt eredményez és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Befektetési stratégiánk az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem