29 °C Budapest

Fundamenta-Lakáskassza - gondolkodj előre és láss csodát!

Pénzcentrum
2006. december 7. 14:00

Szeretnéd záros határidőn belül nagyobbra cserélni az egyre kisebbé váló vagy felújítani a már meglévő lakásodat? Korántsem biztos, hogy a hitelfelvétel az optimális megoldás a problémádra. Érdemes lehet egy kicsit jobban körülnézned a piacon, lássuk, mit nyújthatnak számodra a Fundamenta-Lakáskassza termékei!

A Fundamenta-Lakáskassza munkatársainak segítségét kértük, hogy választ adhassunk arra a kérdésre, miért éri meg egyéb alternatív befektetések helyett lakás-előtakarékossági konstrukcióban elhelyezni megtakarításra szánt forrásainkat.

Biztonság és magas hozam

A lakás-előtakarékosság egy államilag támogatott cél-megtakarítási forma, amely ilyen formában nem nyújt alternatívát a banki megtakarításokkal szemben. A takarékoskodás ebben az esetben valamilyen lakáscél elérésének érdekében történik, és a rövid futamidejű termékeknél az állami támogatást is csak akkor vehetjük igénybe, ha a megtakarított összeget bizonyítottan lakáscélra használjuk fel. 8 éves megtakarítás után azonban már megkötés nélkül, szabadon felhasználható a teljes megtakarított összeg (kamatokkal és állami támogatással együtt)!

A Fundamenta-Lakáskassza konstrukciójának lényege, hogy az ügyfél rendszeres havi megtakarításaira évi 1% kamatot és 30% állami támogatást kap (évente max. 72 ezer Ft-ot), s a megtakarítási idő lejárta után évi 3,9% kamatra lakáskölcsönt vehet fel. A megtakarítási és a hitelrész aránya 40-60%, azaz nagyobb hitelt lehet igényelni, mint a megtakarított összeg. A kamatok a teljes futamidőre rögzítettek, tehát előre jól tervezhetőek. A konstrukció hozama kiemelkedően magas, 4 éves futamidő esetén pl. évente garantáltan 10,5%, de még 8 éves futamidő esetén is 6% fölötti.
További fontos előny, hogy a lakás-előtakarékosság kamatadó-mentes befektetés.

Teljesen ingyen van?

Az előre gondolkodókat az állam is támogatja, teljes befizetésük 30 százalékáig, de maximum 72 ezer forintig évente. Így a megtakarítási szerződés lejártakor a kifizetés az általunk befizetett összegből, annak kamataiból és az állami támogatásból áll. A maximális támogatást abban az esetben tudjuk kihasználni, ha a havi befizetéseink elérik a befizethető legnagyobb összeget vagyis a havi 20 ezer forintot (a minimum összeg havi 3 ezer forint).

Egy családban akár a család minden tagja köthet pénztári szerződést, így azok is igénybe tudják venni a konstrukciót, akik havi 20 ezer forintnál többet szeretnének megtakarítani, hogy nagyobb lakás célú beruházásaikat fedezni tudják. Mindehhez nem kell mást tenniük, minthogy a család még egy, vagy még több tagjának a nevére is megkötik az előtakarékossági szerződést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rohan az idő

Az előtakarékossági konstrukció már csupán maga a megvalósítandó cél miatt is hosszú távú konstrukció, futamideje 4 és 8 év között változik. A két időtávot leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy míg a 4 és 5 év közötti időtartamra szóló szerződések esetében a megtakarított összeget csupán lakáscélra lehet felhasználni, és annak megtörténtét számlákkal kell igazolni, addig a hosszútávú konstrukció esetében nincs megkötve a kezünk a felhasználást illetően.

Egységben az erő

A Fundamenta-Lakáskassza által ajánlott konstrukciók igénybevételekor lényeges fogalom a szerződéses összeg, amely a megtakarított összeget, a kamatokat, az állami támogatást és a felvehető hitel összegét foglalja magában. A Fundamenta minden egyes megkötött szerződésben biztosítja a hitelfelvétel lehetőségét, feltéve, hogy az ügyfél megfelel a hitelképességi vizsgálaton. Mivel a hitelfelvételt több éves megtakarítás előzi meg, ügyfeleink számára jóval egyszerűbb a hitelbírálat. Ezt az bizonyítja a legjobban, hogy pl. 2005-ben a hitelt kérő ügyfeleink 98,4%-a megkapta a kért hitelt. A hitelek futamideje megegyezik a megtakarítás futamidejével.

Mindez kinek igazán jó?

Az előtakarékossági konstrukció - a rendszer zárt jellegéből fakadóan - teljesen biztonságos. A lakásszámlán elhelyezett betétek biztonságáról az Országos Betétbiztosítási Alap gondoskodik.
Leginkább azoknak ajánljuk az igénybevételét, akik rendszeresen, néhány évente fel szeretnék újítani lakásukat, és ennek a költségeit szeretnék fedezni a megtakarított összeggel, illetve azoknak is, akik bizonyos időn belül szeretnék lakásukat nagyobbra cserélni. Természetesen azoknak is ajánljuk, akik így szeretnének gyermekeik otthonteremtését segíteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm