24 °C Budapest

Fundamenta-Lakáskassza - gondolkodj előre és láss csodát!

Pénzcentrum
2006. december 7. 14:00

Szeretnéd záros határidőn belül nagyobbra cserélni az egyre kisebbé váló vagy felújítani a már meglévő lakásodat? Korántsem biztos, hogy a hitelfelvétel az optimális megoldás a problémádra. Érdemes lehet egy kicsit jobban körülnézned a piacon, lássuk, mit nyújthatnak számodra a Fundamenta-Lakáskassza termékei!

A Fundamenta-Lakáskassza munkatársainak segítségét kértük, hogy választ adhassunk arra a kérdésre, miért éri meg egyéb alternatív befektetések helyett lakás-előtakarékossági konstrukcióban elhelyezni megtakarításra szánt forrásainkat.

Biztonság és magas hozam

A lakás-előtakarékosság egy államilag támogatott cél-megtakarítási forma, amely ilyen formában nem nyújt alternatívát a banki megtakarításokkal szemben. A takarékoskodás ebben az esetben valamilyen lakáscél elérésének érdekében történik, és a rövid futamidejű termékeknél az állami támogatást is csak akkor vehetjük igénybe, ha a megtakarított összeget bizonyítottan lakáscélra használjuk fel. 8 éves megtakarítás után azonban már megkötés nélkül, szabadon felhasználható a teljes megtakarított összeg (kamatokkal és állami támogatással együtt)!

A Fundamenta-Lakáskassza konstrukciójának lényege, hogy az ügyfél rendszeres havi megtakarításaira évi 1% kamatot és 30% állami támogatást kap (évente max. 72 ezer Ft-ot), s a megtakarítási idő lejárta után évi 3,9% kamatra lakáskölcsönt vehet fel. A megtakarítási és a hitelrész aránya 40-60%, azaz nagyobb hitelt lehet igényelni, mint a megtakarított összeg. A kamatok a teljes futamidőre rögzítettek, tehát előre jól tervezhetőek. A konstrukció hozama kiemelkedően magas, 4 éves futamidő esetén pl. évente garantáltan 10,5%, de még 8 éves futamidő esetén is 6% fölötti.
További fontos előny, hogy a lakás-előtakarékosság kamatadó-mentes befektetés.

Teljesen ingyen van?

Az előre gondolkodókat az állam is támogatja, teljes befizetésük 30 százalékáig, de maximum 72 ezer forintig évente. Így a megtakarítási szerződés lejártakor a kifizetés az általunk befizetett összegből, annak kamataiból és az állami támogatásból áll. A maximális támogatást abban az esetben tudjuk kihasználni, ha a havi befizetéseink elérik a befizethető legnagyobb összeget vagyis a havi 20 ezer forintot (a minimum összeg havi 3 ezer forint).

Egy családban akár a család minden tagja köthet pénztári szerződést, így azok is igénybe tudják venni a konstrukciót, akik havi 20 ezer forintnál többet szeretnének megtakarítani, hogy nagyobb lakás célú beruházásaikat fedezni tudják. Mindehhez nem kell mást tenniük, minthogy a család még egy, vagy még több tagjának a nevére is megkötik az előtakarékossági szerződést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rohan az idő

Az előtakarékossági konstrukció már csupán maga a megvalósítandó cél miatt is hosszú távú konstrukció, futamideje 4 és 8 év között változik. A két időtávot leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy míg a 4 és 5 év közötti időtartamra szóló szerződések esetében a megtakarított összeget csupán lakáscélra lehet felhasználni, és annak megtörténtét számlákkal kell igazolni, addig a hosszútávú konstrukció esetében nincs megkötve a kezünk a felhasználást illetően.

Egységben az erő

A Fundamenta-Lakáskassza által ajánlott konstrukciók igénybevételekor lényeges fogalom a szerződéses összeg, amely a megtakarított összeget, a kamatokat, az állami támogatást és a felvehető hitel összegét foglalja magában. A Fundamenta minden egyes megkötött szerződésben biztosítja a hitelfelvétel lehetőségét, feltéve, hogy az ügyfél megfelel a hitelképességi vizsgálaton. Mivel a hitelfelvételt több éves megtakarítás előzi meg, ügyfeleink számára jóval egyszerűbb a hitelbírálat. Ezt az bizonyítja a legjobban, hogy pl. 2005-ben a hitelt kérő ügyfeleink 98,4%-a megkapta a kért hitelt. A hitelek futamideje megegyezik a megtakarítás futamidejével.

Mindez kinek igazán jó?

Az előtakarékossági konstrukció - a rendszer zárt jellegéből fakadóan - teljesen biztonságos. A lakásszámlán elhelyezett betétek biztonságáról az Országos Betétbiztosítási Alap gondoskodik.
Leginkább azoknak ajánljuk az igénybevételét, akik rendszeresen, néhány évente fel szeretnék újítani lakásukat, és ennek a költségeit szeretnék fedezni a megtakarított összeggel, illetve azoknak is, akik bizonyos időn belül szeretnék lakásukat nagyobbra cserélni. Természetesen azoknak is ajánljuk, akik így szeretnének gyermekeik otthonteremtését segíteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?