33 °C Budapest

Újabb garantált alap az MKB-tól...

Pénzcentrum
2006. október 31. 13:18

MKB Tricollis Tőkegarantált Származtatott Alap néven új konstrukcióval lép piacra az MKB Alapkezelő. Az alap különlegessége, hogy egyidejűleg biztosítja a hozzáférést a különböző piacokhoz különböző kockázati szintek mellett. Emellett a tényleges, a piaci teljesítmény által indokolt hozamnál a hozamnövelő mechanizmus eredményeként a befektető magasabb hozamban részesül.


Az alap, tőkegarancia mellett biztosít részesedést az ázsiai (Kína, Hong Kong, Japán) részvénypiacokból és az európai és japán ingatlanpiacok és a magyar pénzpiac teljesítményéből. A három eszközcsoport az alap opciós konstrukcióját alkotó három portfólióban különböző arányban szerepel.

Az alap befektetési jegyei a 2006. november 2.- 2006. december 12.-ig tartó jegyzési periódusban vásárolhatók meg az MKB Bank teljes fiókhálózatában. Az alap futamideje két és fél év - 2009. június 22.-ig tart -, a minimálisan befektethető összeget pedig 100 ezer forintban határozták meg.

Az alap három - alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott és dinamikus - kockázati szintű portfólióból tevődik össze. A dinamikus részt a részvénybefektetések túlsúlya, a kiegyensúlyozottat az eszközcsoportok közel azonos súlyozása , míg az alacsony kockázati szintűt pedig a pénzpiaci befektetés túlsúlya jellemez a következő összetételben:

A részvénypiacok:


Kínai részvénypiac: a FTSE Xinhua China 25 index (XIN0I index). Az index a 25 legnagyobb kínai vállalat londoni tőzsdén jegyzett társaságait tartalmazza, mely jól reprezentálja a kínai gazdaság teljesítményét.
Japán részvénypiac: a Tokiói Részvénytőzsde Nikkei Indexe 225 (NKY index) legnagyobb japán vállalatot tartalmazza és jól tükrözi a japán gazdaság teljesítményét.
Hong Kong-i részvénypiac: a Hang Seng index (HSI index), a hong kongi tőzsdén jegyzett összes vállalat részvényeit tartalmazza
Az ingatlanpiacok:


Az európai ingatlan piac: FTSA EPRA Euro Zone Estate index (EPEU index) reprezentálja az európai ingatlanpiacot, az index az Eurozóna tagállamainak tőzsdén jegyzett ingatlanforgalmazó- és fejlesztő társaságait tartalmazza.
Japán ingatlanpiac: a Tokiói Részvénytőzsde REIT Indexe (REIT = Real Estate Investment Trust) (TSEREIT index) Az index az összes japán ingatlanfejlesztő és forgalmazó társaságot tartalmazza.
Pénzpiac:


Magyar pénzpiaci index: - az egy hetes BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) alapján számított index, naponkénti tőkésítéssel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piacok meghatározásánál alapvető szempont volt, hogy olyan, az elmúlt időszakban ígéretesen teljesítő részpiacok az elemzői várakozások szerint várható jövőbeni növekedéséből részesülhessenek a befektetők, amelyekhez egyéni befektetőként valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem férhetnének hozzá.

A befektető a futamidő végén a legjobban teljesítő portfóliók hozamát kapja, amely a féléves megfigyelési időpontokban kalkulált a futamidő kezdetéhez viszonyított legjobb hozamok átlagaként alakul ki. Emellett a féléves megfigyelési időpontokban, amennyiben az aktuálisan legjobban teljesítő portfolió hozama a futamidő kezdetéhez viszonyítva kisebb mint 20 százalék, akkor a portfólió hozamának számításakor az úgynevezett hozamnövelő mechanizmust alkalmazza az alapkezelő: ennek eredményeként ha a hozam az előre meghatározott tartományok valamelyikébe esik, úgy az adott tartomány legmagasabb értéke lesz a portfólió hozama, tehát a befektető nagyobb hozamban részesül mint amit valójában a piac teljesítménye indokolna.
Ha a tényleges portfólió-teljesítmény meghaladja a 20 százalékot, akkor ezt az értéket veszik figyelembe a hozam számításánál. Tehát a Tricollis alapnál nem határoztak meg - a garantált alapoknál többnyire általános - hozamplafont.

A hozam szempontjából fontos, hogy készült egy visszamérés a Tricollis alapra: ennek tanúsága szerint - amennyiben 2003. márciusától indított volna az alapkezelő olyan összetételű alapokat, mint a Tricollis (feltételezve, hogy minden nap 2,5 éves futamidővel elindul egy Tricollis, az utolsó Tricollis 2004 márciusában indul és 2006 szeptemberében zárul) , akkor a befektetők számára kifizethető átlagos évesített hozam az állampapíroknál elérhetőnél jóval magasabb, 12,88 százalék lett volna.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban - a kamatadó felemelése miatt - a befektetők nagy mennyiségű pénzt vándoroltattak hosszú távú megtakarításokba, Dzsubák Attila kereskedési igazgató szerint több célcsoport is van a piacon, amelynek ideális lehet a jelenleg legnépszerűbbnek számító tőkegarantált konstrukciók közül az MKB Tricollis. Egyrészt mindig keletkeznek lejáró állampapír-befektetések és az alap már 100,000 Ft-tól bárki számára elérhető, másrészt a nyugdíj-előtakarékossági számlával már vagy még nem rendelkező ügyfeleknek a 100 ezer illetve 130 ezer forintos adótámogatás kihasználása céljából is ideális megoldást jelenthet az új alap, mely az MKB fiókjaiban december 12-ig jegyezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 21. 11:21
A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett Málnay B. Levente, az AMC Networ...
ChikansPlanet  |  2024. június 21. 10:17
A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy a klímaváltozás hogyan alakítja át az óceánok ökoszisztémáj...
Holdblog  |  2024. június 21. 08:58
Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés...
KonyhaKontrolling  |  2024. június 21. 07:45
Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mive...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem