Újabb garantált alap az MKB-tól...

Pénzcentrum
2006. október 31. 13:18

MKB Tricollis Tőkegarantált Származtatott Alap néven új konstrukcióval lép piacra az MKB Alapkezelő. Az alap különlegessége, hogy egyidejűleg biztosítja a hozzáférést a különböző piacokhoz különböző kockázati szintek mellett. Emellett a tényleges, a piaci teljesítmény által indokolt hozamnál a hozamnövelő mechanizmus eredményeként a befektető magasabb hozamban részesül.


Az alap, tőkegarancia mellett biztosít részesedést az ázsiai (Kína, Hong Kong, Japán) részvénypiacokból és az európai és japán ingatlanpiacok és a magyar pénzpiac teljesítményéből. A három eszközcsoport az alap opciós konstrukcióját alkotó három portfólióban különböző arányban szerepel.

Az alap befektetési jegyei a 2006. november 2.- 2006. december 12.-ig tartó jegyzési periódusban vásárolhatók meg az MKB Bank teljes fiókhálózatában. Az alap futamideje két és fél év - 2009. június 22.-ig tart -, a minimálisan befektethető összeget pedig 100 ezer forintban határozták meg.

Az alap három - alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott és dinamikus - kockázati szintű portfólióból tevődik össze. A dinamikus részt a részvénybefektetések túlsúlya, a kiegyensúlyozottat az eszközcsoportok közel azonos súlyozása , míg az alacsony kockázati szintűt pedig a pénzpiaci befektetés túlsúlya jellemez a következő összetételben:

A részvénypiacok:


Kínai részvénypiac: a FTSE Xinhua China 25 index (XIN0I index). Az index a 25 legnagyobb kínai vállalat londoni tőzsdén jegyzett társaságait tartalmazza, mely jól reprezentálja a kínai gazdaság teljesítményét.
Japán részvénypiac: a Tokiói Részvénytőzsde Nikkei Indexe 225 (NKY index) legnagyobb japán vállalatot tartalmazza és jól tükrözi a japán gazdaság teljesítményét.
Hong Kong-i részvénypiac: a Hang Seng index (HSI index), a hong kongi tőzsdén jegyzett összes vállalat részvényeit tartalmazza
Az ingatlanpiacok:


Az európai ingatlan piac: FTSA EPRA Euro Zone Estate index (EPEU index) reprezentálja az európai ingatlanpiacot, az index az Eurozóna tagállamainak tőzsdén jegyzett ingatlanforgalmazó- és fejlesztő társaságait tartalmazza.
Japán ingatlanpiac: a Tokiói Részvénytőzsde REIT Indexe (REIT = Real Estate Investment Trust) (TSEREIT index) Az index az összes japán ingatlanfejlesztő és forgalmazó társaságot tartalmazza.
Pénzpiac:


Magyar pénzpiaci index: - az egy hetes BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) alapján számított index, naponkénti tőkésítéssel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacok meghatározásánál alapvető szempont volt, hogy olyan, az elmúlt időszakban ígéretesen teljesítő részpiacok az elemzői várakozások szerint várható jövőbeni növekedéséből részesülhessenek a befektetők, amelyekhez egyéni befektetőként valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem férhetnének hozzá.

A befektető a futamidő végén a legjobban teljesítő portfóliók hozamát kapja, amely a féléves megfigyelési időpontokban kalkulált a futamidő kezdetéhez viszonyított legjobb hozamok átlagaként alakul ki. Emellett a féléves megfigyelési időpontokban, amennyiben az aktuálisan legjobban teljesítő portfolió hozama a futamidő kezdetéhez viszonyítva kisebb mint 20 százalék, akkor a portfólió hozamának számításakor az úgynevezett hozamnövelő mechanizmust alkalmazza az alapkezelő: ennek eredményeként ha a hozam az előre meghatározott tartományok valamelyikébe esik, úgy az adott tartomány legmagasabb értéke lesz a portfólió hozama, tehát a befektető nagyobb hozamban részesül mint amit valójában a piac teljesítménye indokolna.
Ha a tényleges portfólió-teljesítmény meghaladja a 20 százalékot, akkor ezt az értéket veszik figyelembe a hozam számításánál. Tehát a Tricollis alapnál nem határoztak meg - a garantált alapoknál többnyire általános - hozamplafont.

A hozam szempontjából fontos, hogy készült egy visszamérés a Tricollis alapra: ennek tanúsága szerint - amennyiben 2003. márciusától indított volna az alapkezelő olyan összetételű alapokat, mint a Tricollis (feltételezve, hogy minden nap 2,5 éves futamidővel elindul egy Tricollis, az utolsó Tricollis 2004 márciusában indul és 2006 szeptemberében zárul) , akkor a befektetők számára kifizethető átlagos évesített hozam az állampapíroknál elérhetőnél jóval magasabb, 12,88 százalék lett volna.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban - a kamatadó felemelése miatt - a befektetők nagy mennyiségű pénzt vándoroltattak hosszú távú megtakarításokba, Dzsubák Attila kereskedési igazgató szerint több célcsoport is van a piacon, amelynek ideális lehet a jelenleg legnépszerűbbnek számító tőkegarantált konstrukciók közül az MKB Tricollis. Egyrészt mindig keletkeznek lejáró állampapír-befektetések és az alap már 100,000 Ft-tól bárki számára elérhető, másrészt a nyugdíj-előtakarékossági számlával már vagy még nem rendelkező ügyfeleknek a 100 ezer illetve 130 ezer forintos adótámogatás kihasználása céljából is ideális megoldást jelenthet az új alap, mely az MKB fiókjaiban december 12-ig jegyezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 1. 20:26
Bennfentes iparági szakértők becslései szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontv...
Bankmonitor  |  2023. június 1. 16:31
2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi...
Kiszámoló  |  2023. június 1. 10:53
Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél száza...
Holdblog  |  2023. június 1. 09:36
Viszonylag alacsony részvényhányaddal, mérsékelt kockázattal sikerült az utóbbi tíz év legjobb abszo...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?