7 °C Budapest

Újabb garantált alap az MKB-tól...

Pénzcentrum
2006. október 31. 13:18

MKB Tricollis Tőkegarantált Származtatott Alap néven új konstrukcióval lép piacra az MKB Alapkezelő. Az alap különlegessége, hogy egyidejűleg biztosítja a hozzáférést a különböző piacokhoz különböző kockázati szintek mellett. Emellett a tényleges, a piaci teljesítmény által indokolt hozamnál a hozamnövelő mechanizmus eredményeként a befektető magasabb hozamban részesül.


Az alap, tőkegarancia mellett biztosít részesedést az ázsiai (Kína, Hong Kong, Japán) részvénypiacokból és az európai és japán ingatlanpiacok és a magyar pénzpiac teljesítményéből. A három eszközcsoport az alap opciós konstrukcióját alkotó három portfólióban különböző arányban szerepel.

Az alap befektetési jegyei a 2006. november 2.- 2006. december 12.-ig tartó jegyzési periódusban vásárolhatók meg az MKB Bank teljes fiókhálózatában. Az alap futamideje két és fél év - 2009. június 22.-ig tart -, a minimálisan befektethető összeget pedig 100 ezer forintban határozták meg.

Az alap három - alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott és dinamikus - kockázati szintű portfólióból tevődik össze. A dinamikus részt a részvénybefektetések túlsúlya, a kiegyensúlyozottat az eszközcsoportok közel azonos súlyozása , míg az alacsony kockázati szintűt pedig a pénzpiaci befektetés túlsúlya jellemez a következő összetételben:

A részvénypiacok:


Kínai részvénypiac: a FTSE Xinhua China 25 index (XIN0I index). Az index a 25 legnagyobb kínai vállalat londoni tőzsdén jegyzett társaságait tartalmazza, mely jól reprezentálja a kínai gazdaság teljesítményét.
Japán részvénypiac: a Tokiói Részvénytőzsde Nikkei Indexe 225 (NKY index) legnagyobb japán vállalatot tartalmazza és jól tükrözi a japán gazdaság teljesítményét.
Hong Kong-i részvénypiac: a Hang Seng index (HSI index), a hong kongi tőzsdén jegyzett összes vállalat részvényeit tartalmazza
Az ingatlanpiacok:


Az európai ingatlan piac: FTSA EPRA Euro Zone Estate index (EPEU index) reprezentálja az európai ingatlanpiacot, az index az Eurozóna tagállamainak tőzsdén jegyzett ingatlanforgalmazó- és fejlesztő társaságait tartalmazza.
Japán ingatlanpiac: a Tokiói Részvénytőzsde REIT Indexe (REIT = Real Estate Investment Trust) (TSEREIT index) Az index az összes japán ingatlanfejlesztő és forgalmazó társaságot tartalmazza.
Pénzpiac:


Magyar pénzpiaci index: - az egy hetes BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) alapján számított index, naponkénti tőkésítéssel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piacok meghatározásánál alapvető szempont volt, hogy olyan, az elmúlt időszakban ígéretesen teljesítő részpiacok az elemzői várakozások szerint várható jövőbeni növekedéséből részesülhessenek a befektetők, amelyekhez egyéni befektetőként valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem férhetnének hozzá.

A befektető a futamidő végén a legjobban teljesítő portfóliók hozamát kapja, amely a féléves megfigyelési időpontokban kalkulált a futamidő kezdetéhez viszonyított legjobb hozamok átlagaként alakul ki. Emellett a féléves megfigyelési időpontokban, amennyiben az aktuálisan legjobban teljesítő portfolió hozama a futamidő kezdetéhez viszonyítva kisebb mint 20 százalék, akkor a portfólió hozamának számításakor az úgynevezett hozamnövelő mechanizmust alkalmazza az alapkezelő: ennek eredményeként ha a hozam az előre meghatározott tartományok valamelyikébe esik, úgy az adott tartomány legmagasabb értéke lesz a portfólió hozama, tehát a befektető nagyobb hozamban részesül mint amit valójában a piac teljesítménye indokolna.
Ha a tényleges portfólió-teljesítmény meghaladja a 20 százalékot, akkor ezt az értéket veszik figyelembe a hozam számításánál. Tehát a Tricollis alapnál nem határoztak meg - a garantált alapoknál többnyire általános - hozamplafont.

A hozam szempontjából fontos, hogy készült egy visszamérés a Tricollis alapra: ennek tanúsága szerint - amennyiben 2003. márciusától indított volna az alapkezelő olyan összetételű alapokat, mint a Tricollis (feltételezve, hogy minden nap 2,5 éves futamidővel elindul egy Tricollis, az utolsó Tricollis 2004 márciusában indul és 2006 szeptemberében zárul) , akkor a befektetők számára kifizethető átlagos évesített hozam az állampapíroknál elérhetőnél jóval magasabb, 12,88 százalék lett volna.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban - a kamatadó felemelése miatt - a befektetők nagy mennyiségű pénzt vándoroltattak hosszú távú megtakarításokba, Dzsubák Attila kereskedési igazgató szerint több célcsoport is van a piacon, amelynek ideális lehet a jelenleg legnépszerűbbnek számító tőkegarantált konstrukciók közül az MKB Tricollis. Egyrészt mindig keletkeznek lejáró állampapír-befektetések és az alap már 100,000 Ft-tól bárki számára elérhető, másrészt a nyugdíj-előtakarékossági számlával már vagy még nem rendelkező ügyfeleknek a 100 ezer illetve 130 ezer forintos adótámogatás kihasználása céljából is ideális megoldást jelenthet az új alap, mely az MKB fiókjaiban december 12-ig jegyezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm