Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

Pénzcentrum
2006. július 5. 09:00

Alapigazság, hogy mindenkinek azzal érdemes foglalkoznia, amihez igazán ért. Ez az állítás azonban valamelyest sántít a befektetések területén, hiszen itt szinte mindenkinek meg kell hoznia saját döntéseit, szakértelemtől függetlenül és paradox módon a "nem döntés" is döntésnek minősül. Szerencsére a piacon számos szakértő által menedzselt portfolió közül választhatunk, a befektetési alapok közötti választás és a súlyok kialakítása azonban korántsem egyszerű. A következőkben ehhez igyekszünk némi segítséget nyújtani.Mindenek előtt legyünk tisztában azzal, hogy az egyes alapok mibe is fektetnek (részvény, kötvény, alapanyag...), mielőtt elragadna a hév az egy jegyre jutó nettó eszközérték grafikonjukat szemlélve. Általánosságban elmondható, hogy ismernünk kell az egyes eszköz-kategóriák kockázati szintjeit, mellyel alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

 

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!

 

Lássuk 4 egyszerű tanács képében, mire érdemes figyelnünk!

Ne az időzítésre koncentráljunk!

Ha túl nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy jókor nyúljunk bele egy alapba, az általában fordítva sül el. Sok befektetőt lenyűgöz egy-egy befektetési alap közelmúltbeli kiemelkedő teljesítménye, ezért belevesznek a meredek emelkedésbe, míg a gyengélkedés időszakában elbizonytalanodnak és kiveszik pénzüket. A kapkodó befektetők rendszerint kevesebbet keresnek, mint azok, akik eldöntik, milyen eszközökben bíznak és hosszabb távon tartják befektetésüket. Lássuk mindezt egy hazai részvénytúlsúlyos alap esetében!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 


A grafikonon jól látszik, hogy aki hosszú távú befektetőként bízott az alap eszközeinek fundamentumaiban, az nem panaszkodhat, aki viszont a közelmúlt szárnyalásától elkápráztatva vásárolt be, az nem érezheti kellemesen magát... Mindez el is vezet a második tanácshoz.

Ne a teljesítményt hajszold!

A legjobban teljesítő alapok vélhetően azért a legjobbak, mert jókor voltak jó helyen. Sok befektető ebből arra következtet, hogy az alap kezelői kivételes szakértelemmel és tehetséggel rendelkeznek, holott a legtöbb esetben egyszerűen arról van szó, hogy a portfolióban lévő eszközosztály kiemelkedően teljesített. Mindig meg kell nézni, mi is áll az emelkedés hátterében, enélkül ugyanis könnyen lehet, hogy az emelkedő ciklus végén vásárolunk be, ami rövidtávon nem vezet sok jóra. (Szánjunk időt az árfolyamokat mozgató tényezők megismerésére és döntsük el, melyik eszközosztályban látunk a számunkra megfelelő időtávon fantáziát!)

Alakítsd ki a portfoliód és várj!

A kockázat mérséklése érdekében érdemes egy több eszközosztályból álló, diverzifikált portfoliót kialakítani, arról azonban szó sincs, hogy meg kellene találnunk valamiféle mágikus legjobb befektetési kosarat, ahogy sokan írják. Egyszerűen arról van szó, hogy hosszabb távon akkor lehetünk nyugodtak, ha nem tettünk fel mindent egy lapra és fegyelmezetten osztottuk szét a befektetni kívánt összeget a különböző eszközök között.

Figyelni kell persze a portfoliónkban lévő eszközök értékének változását, hiszen ha például kisebb kapitalizációjú vállalatok papírjaiba fektető alapban is utazunk, akkor ezen cégek részvényeinek felértékelődése lehet, hogy relatív árazás szempontjából már drágává teszi őket a nagyvállalatok papírjaihoz képest, valamint a felértékelődés miatt ezen szegmens súlya is indokolatlanul megnőhetett a portfoliónkon belül, érdemes lehet tehát csökkenteni, illetve átsúlyozni. Ezzel el is jutunk az utolsó, negyedik tanácshoz.

Legalább évente egyszer súlyozz át!

Évente egyszer legalább érdemes megnézni, hogy portfoliónknak hány százalékát teszik ki a különböző eszközkategóriák és mik voltak az eredeti elképzeléseink. Természetesen időközben változhatnak a céljaink is a súlyozást illetően, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak az átértékelődések vezetnek a súlyok változásához. A legfontosabb mindenképpen az marad, hogy hosszú távú befektetőként ne akarjunk befektetésünk nagy részével ráugrani a legforróbb befektetési sztorikra, sokkal fontosabb a kiegyensúlyozottság és a fegyelem.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17