15 °C Budapest

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

Pénzcentrum
2006. július 5. 09:00

Alapigazság, hogy mindenkinek azzal érdemes foglalkoznia, amihez igazán ért. Ez az állítás azonban valamelyest sántít a befektetések területén, hiszen itt szinte mindenkinek meg kell hoznia saját döntéseit, szakértelemtől függetlenül és paradox módon a "nem döntés" is döntésnek minősül. Szerencsére a piacon számos szakértő által menedzselt portfolió közül választhatunk, a befektetési alapok közötti választás és a súlyok kialakítása azonban korántsem egyszerű. A következőkben ehhez igyekszünk némi segítséget nyújtani.



Mindenek előtt legyünk tisztában azzal, hogy az egyes alapok mibe is fektetnek (részvény, kötvény, alapanyag...), mielőtt elragadna a hév az egy jegyre jutó nettó eszközérték grafikonjukat szemlélve. Általánosságban elmondható, hogy ismernünk kell az egyes eszköz-kategóriák kockázati szintjeit, mellyel alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

 

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!

 

Lássuk 4 egyszerű tanács képében, mire érdemes figyelnünk!

Ne az időzítésre koncentráljunk!

Ha túl nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy jókor nyúljunk bele egy alapba, az általában fordítva sül el. Sok befektetőt lenyűgöz egy-egy befektetési alap közelmúltbeli kiemelkedő teljesítménye, ezért belevesznek a meredek emelkedésbe, míg a gyengélkedés időszakában elbizonytalanodnak és kiveszik pénzüket. A kapkodó befektetők rendszerint kevesebbet keresnek, mint azok, akik eldöntik, milyen eszközökben bíznak és hosszabb távon tartják befektetésüket. Lássuk mindezt egy hazai részvénytúlsúlyos alap esetében!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 


A grafikonon jól látszik, hogy aki hosszú távú befektetőként bízott az alap eszközeinek fundamentumaiban, az nem panaszkodhat, aki viszont a közelmúlt szárnyalásától elkápráztatva vásárolt be, az nem érezheti kellemesen magát... Mindez el is vezet a második tanácshoz.

Ne a teljesítményt hajszold!

A legjobban teljesítő alapok vélhetően azért a legjobbak, mert jókor voltak jó helyen. Sok befektető ebből arra következtet, hogy az alap kezelői kivételes szakértelemmel és tehetséggel rendelkeznek, holott a legtöbb esetben egyszerűen arról van szó, hogy a portfolióban lévő eszközosztály kiemelkedően teljesített. Mindig meg kell nézni, mi is áll az emelkedés hátterében, enélkül ugyanis könnyen lehet, hogy az emelkedő ciklus végén vásárolunk be, ami rövidtávon nem vezet sok jóra. (Szánjunk időt az árfolyamokat mozgató tényezők megismerésére és döntsük el, melyik eszközosztályban látunk a számunkra megfelelő időtávon fantáziát!)

Alakítsd ki a portfoliód és várj!

A kockázat mérséklése érdekében érdemes egy több eszközosztályból álló, diverzifikált portfoliót kialakítani, arról azonban szó sincs, hogy meg kellene találnunk valamiféle mágikus legjobb befektetési kosarat, ahogy sokan írják. Egyszerűen arról van szó, hogy hosszabb távon akkor lehetünk nyugodtak, ha nem tettünk fel mindent egy lapra és fegyelmezetten osztottuk szét a befektetni kívánt összeget a különböző eszközök között.

Figyelni kell persze a portfoliónkban lévő eszközök értékének változását, hiszen ha például kisebb kapitalizációjú vállalatok papírjaiba fektető alapban is utazunk, akkor ezen cégek részvényeinek felértékelődése lehet, hogy relatív árazás szempontjából már drágává teszi őket a nagyvállalatok papírjaihoz képest, valamint a felértékelődés miatt ezen szegmens súlya is indokolatlanul megnőhetett a portfoliónkon belül, érdemes lehet tehát csökkenteni, illetve átsúlyozni. Ezzel el is jutunk az utolsó, negyedik tanácshoz.

Legalább évente egyszer súlyozz át!

Évente egyszer legalább érdemes megnézni, hogy portfoliónknak hány százalékát teszik ki a különböző eszközkategóriák és mik voltak az eredeti elképzeléseink. Természetesen időközben változhatnak a céljaink is a súlyozást illetően, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak az átértékelődések vezetnek a súlyok változásához. A legfontosabb mindenképpen az marad, hogy hosszú távú befektetőként ne akarjunk befektetésünk nagy részével ráugrani a legforróbb befektetési sztorikra, sokkal fontosabb a kiegyensúlyozottság és a fegyelem.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem