13 °C Budapest

Ma kamatdöntés: mit lép ma az MNB? - elemzői várakozások, kilátások

Pénzcentrum
2006. április 24. 09:11

A portfolio.hu által múlt hét végén megkérdezett mind a 16 szakértő változatlan, azaz 6%-on maradó kamatszintet vár a hétfői kamatmeghatározó Monetáris Tanács ülésen. A szakértők többsége a választási eredményeket követő két hónapban (az első félév végére) további mérsékelt forintgyengülésre számít, majd az év második felében (az elvárt költségvetési hiánycsökkentő intézkedésekkel összefüggésben)

mérsékelt forinterősödést prognosztizál. Jelentős ugyanakkor a megosztottság a várható kamatpálya tekintetében (beavatkozik-e a jegybank a forint gyengélkedése miatt): a konszenzus (válaszok mediánja) szerint enyhe (mintegy 25 bp-os) kamatemelést prognosztizálnak az elemzők.

A hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban nem bizonytalanította el a szakértőket Járai Zsigmond MNB-elnöknek a múlt heti két nyilatkozata, melyekben a Monetáris Tanács korlátozott cselekvőképességére utalt. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a jelzett megosztottság meg fog mutatkozni a kamatdöntési alternatívákban: azaz lesznek olyanok, akik kamatemelésre fognak szavazni.

2006.04.18 16:31
Járai: komoly veszélyben a forint stabilitása - szokatlan jelzések

2006.04.19 13:41
Járai: a gyenge forint veszélyezteti az inflációs célt

Tóth Illés, a Budapest Economics szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy hónapban a forint lényegében stabilizálódott a 265-ös centrum körül az euróval szemben, illetve egyelőre az inflációs célok sincsenek komolyabb veszélyben (erről a kérdésről megosztott maga a Monetáris Tanács is), emiatt arra számít, hogy inkább kiváró álláspontra helyezkedik a testület.

2006.04.14 14:02
Viták a Monetáris Tanácsban - megelőző kamatemelés lehet szükséges

A választási eredmények ismertté válását követően a rövid távú forint/euró árfolyam-alakulásra voltunk kíváncsiak akkor, amikor június végi prognózist kérdeztünk (várhatóan eddigre az új kormánynak még nem lesz ideje intézkedéseket tenni a magas államháztartási hiány csökkentésére). Négy sáv közül választhattak a szakértők, mint legvalószínűbb tartomány az akkori árfolyamra: 245-255 között, 255-265 között, 265-275 között és 275 feletti kurzus (bár volt aki ezektől kissé eltérő sávot jelzett).

A 16 elemző közül kilenc a 265-275 közötti (illetve ehhez közel álló), míg hat szakértő a 255-265 közötti sávot jelölte meg az első félév végére vonatkozóan. A jelenlegi 265 körüli árfolyamhoz képest tehát a többség mérsékelt gyengülésre számít a következő hónapokban. Az egyik nagy piaci szereplő elemzője mindkét kérdezett időpontra 275 feletti prognózist mondott.

2006.04.12 07:45
Erősödő pesszimizmus Londonban - irány a 282-es euró!

Mi várható a második félévben?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzők jelezték, hogy számos olyan külső és belső tényező van, amely jelentősen megnehezíti prognózisok megfogalmazását a második félévre. Ilyen külső tényező többek között a globális kamatemelési ciklus folytatódása (Fed, EKB, BoJ), illetve annak intenzitása, a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői megítélés komolyabb mértékű változása. A belső tényezők közül az egyik legfontosabb, hogy mit szándékozik tenni a kormány rövid távon az államháztartási hiányfolyamatok kapcsán.

A második forduló előtti riogató ellenzéki vádakra a kormány részéről határozott(nak tűnő) cáfolatok érkeztek az esetleges megszorító intézkedések hírére, adóemelésekre, kiadáscsökkentésekre. A kényszerű (?) cáfolatok beszűkítik a leendő kormány mozgásterét, ami aggodalommal tölti el az egyre türelmetlenebb befektetőket. Megjegyzendő, hogy az új kormány rövid távú költségvetési intézkedései, illetve tervei érdemben befolyásolják, hogy ront-e a magyar besoroláson a hosszúlejáratú adósságra már negatív kilátást megfogalmazó Moody's és Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. Az esetleges leminősítések előre nem megjósolható mértékű negatív piaci hatásokkal járhatnak.

2006.04.13 14:35
Katona: valótlanok és dilettánsok Rogán állításai, nem lesz pótköltségvetés

2006.04.18 14:21
Hiller István: most nem tervez adóemelést az MSZP

Több elemző is jelezte, hogy alapforgatókönyvükben még az idei évre várnak bizonyos mértékű hiánycsökkentést (nagyobb lefaragásnak gátja az őszi önkormányzati választások). Suppan Gergely a Takarékbanktól kiemelte: kulcsfontosságú, hogy mennyire lesz hiteles a piac szemében ez a kiigazítás, illetve a szeptember elsejéig elkészítendő konvergencia-program tartalma (pl. jövő évre vonatkozó tervek). Ettől függ ugyanis, hogy az intézkedések, illetve a tervek hatásai mennyire jönnek át a piacra (hoznak-e forinterősödést, illetve hozamcsökkenést).

Az elvárt hiánycsökkentés, és annak várhatóan kedvező piaci fogadtatása állhat annak hátterében, hogy a 16 elemző közül 9 az év végére 255-265 közötti (illetve ahhoz közel eső) forint/euró árfolyam-prognózist fogalmazott meg (azaz mérsékelt forinterősödés jöhet a második félévben). Négy szakértő akkorra is 265-275 közötti sávot tart valószínűbbnek. Ezek a válaszok némi, a forintgyengülés irányába mutató hangsúlyeltolódásra vallanak az egy hónappal ezelőtti felmérésünkhoz képest. Akkor 16 szakértőből egy 245-255-ös, míg három elemző 265-275-ös sávot tartott a legvalószínűbbnek év végére, és 275 feletti árfolyamprognózist egyetlen elemző sem mondott.

2006.03.16 15:36
Szárazon tarthatja a puskaport hétfőn az MNB, ha...

Tóth Gyula, a bécsi BA-CA elemzőjének véleménye szerint a Monetáris Tanács összetétele miatt egész évben nem lesz elmozdulás a jelenlegi 6%-os kamatszintről (jellemzően az új tagok igyekeznek megakadályozni a monetáris szigorítási terveket). Emellett megjegyezte: Járai Zsigmond korábbi nyilatkozatában lényegében előre elmondta, hogy a következő inflációs jelentésben a jegybanki stáb meg fogja emelni az idei, illetve a jövő évre vonatkozó inflációs prognózisait.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem