Ma kamatdöntés: mit lép ma az MNB? - elemzői várakozások, kilátások

Pénzcentrum
2006. április 24. 09:11

A portfolio.hu által múlt hét végén megkérdezett mind a 16 szakértő változatlan, azaz 6%-on maradó kamatszintet vár a hétfői kamatmeghatározó Monetáris Tanács ülésen. A szakértők többsége a választási eredményeket követő két hónapban (az első félév végére) további mérsékelt forintgyengülésre számít, majd az év második felében (az elvárt költségvetési hiánycsökkentő intézkedésekkel összefüggésben)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

mérsékelt forinterősödést prognosztizál. Jelentős ugyanakkor a megosztottság a várható kamatpálya tekintetében (beavatkozik-e a jegybank a forint gyengélkedése miatt): a konszenzus (válaszok mediánja) szerint enyhe (mintegy 25 bp-os) kamatemelést prognosztizálnak az elemzők.

A hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban nem bizonytalanította el a szakértőket Járai Zsigmond MNB-elnöknek a múlt heti két nyilatkozata, melyekben a Monetáris Tanács korlátozott cselekvőképességére utalt. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a jelzett megosztottság meg fog mutatkozni a kamatdöntési alternatívákban: azaz lesznek olyanok, akik kamatemelésre fognak szavazni.

2006.04.18 16:31
Járai: komoly veszélyben a forint stabilitása - szokatlan jelzések

2006.04.19 13:41
Járai: a gyenge forint veszélyezteti az inflációs célt

Tóth Illés, a Budapest Economics szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy hónapban a forint lényegében stabilizálódott a 265-ös centrum körül az euróval szemben, illetve egyelőre az inflációs célok sincsenek komolyabb veszélyben (erről a kérdésről megosztott maga a Monetáris Tanács is), emiatt arra számít, hogy inkább kiváró álláspontra helyezkedik a testület.

2006.04.14 14:02
Viták a Monetáris Tanácsban - megelőző kamatemelés lehet szükséges

A választási eredmények ismertté válását követően a rövid távú forint/euró árfolyam-alakulásra voltunk kíváncsiak akkor, amikor június végi prognózist kérdeztünk (várhatóan eddigre az új kormánynak még nem lesz ideje intézkedéseket tenni a magas államháztartási hiány csökkentésére). Négy sáv közül választhattak a szakértők, mint legvalószínűbb tartomány az akkori árfolyamra: 245-255 között, 255-265 között, 265-275 között és 275 feletti kurzus (bár volt aki ezektől kissé eltérő sávot jelzett).

A 16 elemző közül kilenc a 265-275 közötti (illetve ehhez közel álló), míg hat szakértő a 255-265 közötti sávot jelölte meg az első félév végére vonatkozóan. A jelenlegi 265 körüli árfolyamhoz képest tehát a többség mérsékelt gyengülésre számít a következő hónapokban. Az egyik nagy piaci szereplő elemzője mindkét kérdezett időpontra 275 feletti prognózist mondott.

2006.04.12 07:45
Erősödő pesszimizmus Londonban - irány a 282-es euró!

Mi várható a második félévben?

Az elemzők jelezték, hogy számos olyan külső és belső tényező van, amely jelentősen megnehezíti prognózisok megfogalmazását a második félévre. Ilyen külső tényező többek között a globális kamatemelési ciklus folytatódása (Fed, EKB, BoJ), illetve annak intenzitása, a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői megítélés komolyabb mértékű változása. A belső tényezők közül az egyik legfontosabb, hogy mit szándékozik tenni a kormány rövid távon az államháztartási hiányfolyamatok kapcsán.

A második forduló előtti riogató ellenzéki vádakra a kormány részéről határozott(nak tűnő) cáfolatok érkeztek az esetleges megszorító intézkedések hírére, adóemelésekre, kiadáscsökkentésekre. A kényszerű (?) cáfolatok beszűkítik a leendő kormány mozgásterét, ami aggodalommal tölti el az egyre türelmetlenebb befektetőket. Megjegyzendő, hogy az új kormány rövid távú költségvetési intézkedései, illetve tervei érdemben befolyásolják, hogy ront-e a magyar besoroláson a hosszúlejáratú adósságra már negatív kilátást megfogalmazó Moody's és Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. Az esetleges leminősítések előre nem megjósolható mértékű negatív piaci hatásokkal járhatnak.

2006.04.13 14:35
Katona: valótlanok és dilettánsok Rogán állításai, nem lesz pótköltségvetés

2006.04.18 14:21
Hiller István: most nem tervez adóemelést az MSZP

Több elemző is jelezte, hogy alapforgatókönyvükben még az idei évre várnak bizonyos mértékű hiánycsökkentést (nagyobb lefaragásnak gátja az őszi önkormányzati választások). Suppan Gergely a Takarékbanktól kiemelte: kulcsfontosságú, hogy mennyire lesz hiteles a piac szemében ez a kiigazítás, illetve a szeptember elsejéig elkészítendő konvergencia-program tartalma (pl. jövő évre vonatkozó tervek). Ettől függ ugyanis, hogy az intézkedések, illetve a tervek hatásai mennyire jönnek át a piacra (hoznak-e forinterősödést, illetve hozamcsökkenést).

Az elvárt hiánycsökkentés, és annak várhatóan kedvező piaci fogadtatása állhat annak hátterében, hogy a 16 elemző közül 9 az év végére 255-265 közötti (illetve ahhoz közel eső) forint/euró árfolyam-prognózist fogalmazott meg (azaz mérsékelt forinterősödés jöhet a második félévben). Négy szakértő akkorra is 265-275 közötti sávot tart valószínűbbnek. Ezek a válaszok némi, a forintgyengülés irányába mutató hangsúlyeltolódásra vallanak az egy hónappal ezelőtti felmérésünkhoz képest. Akkor 16 szakértőből egy 245-255-ös, míg három elemző 265-275-ös sávot tartott a legvalószínűbbnek év végére, és 275 feletti árfolyamprognózist egyetlen elemző sem mondott.

2006.03.16 15:36
Szárazon tarthatja a puskaport hétfőn az MNB, ha...

Tóth Gyula, a bécsi BA-CA elemzőjének véleménye szerint a Monetáris Tanács összetétele miatt egész évben nem lesz elmozdulás a jelenlegi 6%-os kamatszintről (jellemzően az új tagok igyekeznek megakadályozni a monetáris szigorítási terveket). Emellett megjegyezte: Járai Zsigmond korábbi nyilatkozatában lényegében előre elmondta, hogy a következő inflációs jelentésben a jegybanki stáb meg fogja emelni az idei, illetve a jövő évre vonatkozó inflációs prognózisait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?