16 °C Budapest

Spekuláló nyugdíjalapok: hol van a biztonság?

Pénzcentrum
2005. november 30. 10:38

Az elöregedő társadalmak korában egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva a nyugdíjalapok. A kifizetések növekedésével egyre nagyobb a kényszer a magasabb hozamok elérésére is, melynek a nyugdíjalapok a kockázatosabb termékek felé való elmozdulással igyekeznek megfelelni. Az utóbbi időszakban sok milliárd dollárt öntöttek a nyugdíjalapok ún. fedezeti alapokba (hedge fund), mely a befektetés eszközök egy igen magas kockázatú csoportját jelentik.

Akár 40% is hedge fundban

Piaci becslések szerint 2008-ra a nyugdíjalapok és egyéb intézményi befektetők hedge fundokban tartott vagyona elérheti a 300 mrd USD-t az USA-ban. A nyugdíjalapok az intézményi vagyon mintegy 40%-át teszik ki.

Bár a legtöbb nyugdíjalap viszonylag óvatos ezzel a befektetési formával kapcsolatosan, a "bátrabbak" aránya is emelkedik. Egyre több az olyan alap, ahol a vagyon 20%-a vagy akár annál több is hedge fundok kezében van. Létezik olyan nyugdíjalap is, hogy a hedge fundok kezében az alap vagyonának közel 40%-a van.

Még mindig laza a szabályozás

A hedge fundok természetesen rendelkeznek valamilyen leírt befektetési politikával, ugyanakkor szabályozásuk lényegesen lazább pl. a "normál" befektetési alapokhoz képest. A fedezeti alapok korábban jellemzően néhány vagyonos magánszemély zártkörű társaságaiként működtek, ugyanakkor ez a kép a likviditás felduzzadásával, a magasabb hozamokért vívott harc erősödésével már a múlté lett. Sok nyugdíjalapnak ahhoz, hogy kifizetéseit hosszú távon teljesíteni tudja 6-7%-os nominális hozam elérésére van szükség. Amikor egy 10 éves amerikai államkötvény hozama 4.5% körül van, akkor nem könnyű ezt a feltételt teljesíteni.

Kockázat és állami mentőöv

A rendszer működése ugyanakkor számos kérdést felvet az elvek szintjén is. A nyugdíjalapok csődjét az állam nem igazán engedheti meg, legalábbis abban az értelemben nem, hogy az alap tagjai, befizetői később semmilyen juttatásban ne részesedjenek. Emiatt egy szövetségi intézményen keresztül létezik egy állami garancia a kifizetések teljesítésére, melyet csőd esetén adóbevételekből biztosítanak. Emiatt felmerül a kérdés, hogy amikor az első számú szempont a biztonságra törekvés kellene hogy legyen, szükség van-e ilyen mértékű kockázatvállalásra a Wall Street legnagyobb díjait felszámító szereplőivel - teszi fel a kérdést a The New York Times.

Voltak csődök is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi évek történései pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt hoztak. Sok hedge fund 20-30%-os hozammal örvendeztette meg a nyugdíjpénztárakat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a Long-Term Capital Management 1998-as csődjét, a Bayou Group idei eltűnését (kb. 450 m USD tűnt el szinte nyomtalanul). Ezek több nyugdíjalap fizetőképességét érintették igen közvetlenül.

Egy diverzifikációs eszköz

A hedge fundok tehát jelentős kockázattal is bírhatnak, de egyben jó diverzifikációs eszközök is. Ennek oka, hogy teljesítményük nem feltétlenül korrelál a részvény- vagy kötvénypiacok hozamával. Míg pl. 2000-ben az S&P 500 9%-ot veszített értékéből, addig a hedge fundok átlagosan 5% hozamot értek el a Hedge Fund Research számításai szerint. Ilyen módon akár kockázatcsökkentő elemei is lehetnek egy portfóliónak, de megfelelő módon és óvatossággal kell őket használni.

Összegzés

Összességében tehát látható, hogy a magasabb hozamok iránti igény a nyugdíjalapok befektetési stratégiáját is nagyban átrendezte az elmúlt években. Jelenleg is több törekvés létezik arra, hogy a nyugdíjalapok vagyonuk nagyobb hányadát helyezzék fedezeti alapokba, ugyanakkor ennek egyik feltétele kellene hogy legyen a hedge fundok működésének nagyobb transzparenciája. Az elképzelések szerint azoknak a hedge fundoknak, melyek nyugdíjpénztári pénzeket is kezelnek, az értékpapírtörvényben meghatározott feltételeknél szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni. A portfolio.hu tegnapi ingatlan konferenciáján alapkezelő társaságok vezetői részéről is elhangzott az igény, hogy a portfóliókat minél jobban diverzifikálják, melyekhez alternatív befektetési eszközöket keresnek. Eddig erre többnyire egy korlátozott ingatlan befektetésen keresztül nyílt lehetőség, de a jövő évre várt törvényi módosításokkal összhangban a szabadság tovább nőhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem