Spekuláló nyugdíjalapok: hol van a biztonság?

Pénzcentrum
2005. november 30. 10:38

Az elöregedő társadalmak korában egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva a nyugdíjalapok. A kifizetések növekedésével egyre nagyobb a kényszer a magasabb hozamok elérésére is, melynek a nyugdíjalapok a kockázatosabb termékek felé való elmozdulással igyekeznek megfelelni. Az utóbbi időszakban sok milliárd dollárt öntöttek a nyugdíjalapok ún. fedezeti alapokba (hedge fund), mely a befektetés eszközök egy igen magas kockázatú csoportját jelentik.

Akár 40% is hedge fundban

Piaci becslések szerint 2008-ra a nyugdíjalapok és egyéb intézményi befektetők hedge fundokban tartott vagyona elérheti a 300 mrd USD-t az USA-ban. A nyugdíjalapok az intézményi vagyon mintegy 40%-át teszik ki.

Bár a legtöbb nyugdíjalap viszonylag óvatos ezzel a befektetési formával kapcsolatosan, a "bátrabbak" aránya is emelkedik. Egyre több az olyan alap, ahol a vagyon 20%-a vagy akár annál több is hedge fundok kezében van. Létezik olyan nyugdíjalap is, hogy a hedge fundok kezében az alap vagyonának közel 40%-a van.

Még mindig laza a szabályozás

A hedge fundok természetesen rendelkeznek valamilyen leírt befektetési politikával, ugyanakkor szabályozásuk lényegesen lazább pl. a "normál" befektetési alapokhoz képest. A fedezeti alapok korábban jellemzően néhány vagyonos magánszemély zártkörű társaságaiként működtek, ugyanakkor ez a kép a likviditás felduzzadásával, a magasabb hozamokért vívott harc erősödésével már a múlté lett. Sok nyugdíjalapnak ahhoz, hogy kifizetéseit hosszú távon teljesíteni tudja 6-7%-os nominális hozam elérésére van szükség. Amikor egy 10 éves amerikai államkötvény hozama 4.5% körül van, akkor nem könnyű ezt a feltételt teljesíteni.

Kockázat és állami mentőöv

A rendszer működése ugyanakkor számos kérdést felvet az elvek szintjén is. A nyugdíjalapok csődjét az állam nem igazán engedheti meg, legalábbis abban az értelemben nem, hogy az alap tagjai, befizetői később semmilyen juttatásban ne részesedjenek. Emiatt egy szövetségi intézményen keresztül létezik egy állami garancia a kifizetések teljesítésére, melyet csőd esetén adóbevételekből biztosítanak. Emiatt felmerül a kérdés, hogy amikor az első számú szempont a biztonságra törekvés kellene hogy legyen, szükség van-e ilyen mértékű kockázatvállalásra a Wall Street legnagyobb díjait felszámító szereplőivel - teszi fel a kérdést a The New York Times.

Voltak csődök is

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korábbi évek történései pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt hoztak. Sok hedge fund 20-30%-os hozammal örvendeztette meg a nyugdíjpénztárakat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a Long-Term Capital Management 1998-as csődjét, a Bayou Group idei eltűnését (kb. 450 m USD tűnt el szinte nyomtalanul). Ezek több nyugdíjalap fizetőképességét érintették igen közvetlenül.

Egy diverzifikációs eszköz

A hedge fundok tehát jelentős kockázattal is bírhatnak, de egyben jó diverzifikációs eszközök is. Ennek oka, hogy teljesítményük nem feltétlenül korrelál a részvény- vagy kötvénypiacok hozamával. Míg pl. 2000-ben az S&P 500 9%-ot veszített értékéből, addig a hedge fundok átlagosan 5% hozamot értek el a Hedge Fund Research számításai szerint. Ilyen módon akár kockázatcsökkentő elemei is lehetnek egy portfóliónak, de megfelelő módon és óvatossággal kell őket használni.

Összegzés

Összességében tehát látható, hogy a magasabb hozamok iránti igény a nyugdíjalapok befektetési stratégiáját is nagyban átrendezte az elmúlt években. Jelenleg is több törekvés létezik arra, hogy a nyugdíjalapok vagyonuk nagyobb hányadát helyezzék fedezeti alapokba, ugyanakkor ennek egyik feltétele kellene hogy legyen a hedge fundok működésének nagyobb transzparenciája. Az elképzelések szerint azoknak a hedge fundoknak, melyek nyugdíjpénztári pénzeket is kezelnek, az értékpapírtörvényben meghatározott feltételeknél szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni. A portfolio.hu tegnapi ingatlan konferenciáján alapkezelő társaságok vezetői részéről is elhangzott az igény, hogy a portfóliókat minél jobban diverzifikálják, melyekhez alternatív befektetési eszközöket keresnek. Eddig erre többnyire egy korlátozott ingatlan befektetésen keresztül nyílt lehetőség, de a jövő évre várt törvényi módosításokkal összhangban a szabadság tovább nőhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem