Spekuláló nyugdíjalapok: hol van a biztonság?

Pénzcentrum
2005. november 30. 10:38

Az elöregedő társadalmak korában egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva a nyugdíjalapok. A kifizetések növekedésével egyre nagyobb a kényszer a magasabb hozamok elérésére is, melynek a nyugdíjalapok a kockázatosabb termékek felé való elmozdulással igyekeznek megfelelni. Az utóbbi időszakban sok milliárd dollárt öntöttek a nyugdíjalapok ún. fedezeti alapokba (hedge fund), mely a befektetés eszközök egy igen magas kockázatú csoportját jelentik.

Akár 40% is hedge fundban

Piaci becslések szerint 2008-ra a nyugdíjalapok és egyéb intézményi befektetők hedge fundokban tartott vagyona elérheti a 300 mrd USD-t az USA-ban. A nyugdíjalapok az intézményi vagyon mintegy 40%-át teszik ki.

Bár a legtöbb nyugdíjalap viszonylag óvatos ezzel a befektetési formával kapcsolatosan, a "bátrabbak" aránya is emelkedik. Egyre több az olyan alap, ahol a vagyon 20%-a vagy akár annál több is hedge fundok kezében van. Létezik olyan nyugdíjalap is, hogy a hedge fundok kezében az alap vagyonának közel 40%-a van.

Még mindig laza a szabályozás

A hedge fundok természetesen rendelkeznek valamilyen leírt befektetési politikával, ugyanakkor szabályozásuk lényegesen lazább pl. a "normál" befektetési alapokhoz képest. A fedezeti alapok korábban jellemzően néhány vagyonos magánszemély zártkörű társaságaiként működtek, ugyanakkor ez a kép a likviditás felduzzadásával, a magasabb hozamokért vívott harc erősödésével már a múlté lett. Sok nyugdíjalapnak ahhoz, hogy kifizetéseit hosszú távon teljesíteni tudja 6-7%-os nominális hozam elérésére van szükség. Amikor egy 10 éves amerikai államkötvény hozama 4.5% körül van, akkor nem könnyű ezt a feltételt teljesíteni.

Kockázat és állami mentőöv

A rendszer működése ugyanakkor számos kérdést felvet az elvek szintjén is. A nyugdíjalapok csődjét az állam nem igazán engedheti meg, legalábbis abban az értelemben nem, hogy az alap tagjai, befizetői később semmilyen juttatásban ne részesedjenek. Emiatt egy szövetségi intézményen keresztül létezik egy állami garancia a kifizetések teljesítésére, melyet csőd esetén adóbevételekből biztosítanak. Emiatt felmerül a kérdés, hogy amikor az első számú szempont a biztonságra törekvés kellene hogy legyen, szükség van-e ilyen mértékű kockázatvállalásra a Wall Street legnagyobb díjait felszámító szereplőivel - teszi fel a kérdést a The New York Times.

Voltak csődök is

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbi évek történései pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt hoztak. Sok hedge fund 20-30%-os hozammal örvendeztette meg a nyugdíjpénztárakat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a Long-Term Capital Management 1998-as csődjét, a Bayou Group idei eltűnését (kb. 450 m USD tűnt el szinte nyomtalanul). Ezek több nyugdíjalap fizetőképességét érintették igen közvetlenül.

Egy diverzifikációs eszköz

A hedge fundok tehát jelentős kockázattal is bírhatnak, de egyben jó diverzifikációs eszközök is. Ennek oka, hogy teljesítményük nem feltétlenül korrelál a részvény- vagy kötvénypiacok hozamával. Míg pl. 2000-ben az S&P 500 9%-ot veszített értékéből, addig a hedge fundok átlagosan 5% hozamot értek el a Hedge Fund Research számításai szerint. Ilyen módon akár kockázatcsökkentő elemei is lehetnek egy portfóliónak, de megfelelő módon és óvatossággal kell őket használni.

Összegzés

Összességében tehát látható, hogy a magasabb hozamok iránti igény a nyugdíjalapok befektetési stratégiáját is nagyban átrendezte az elmúlt években. Jelenleg is több törekvés létezik arra, hogy a nyugdíjalapok vagyonuk nagyobb hányadát helyezzék fedezeti alapokba, ugyanakkor ennek egyik feltétele kellene hogy legyen a hedge fundok működésének nagyobb transzparenciája. Az elképzelések szerint azoknak a hedge fundoknak, melyek nyugdíjpénztári pénzeket is kezelnek, az értékpapírtörvényben meghatározott feltételeknél szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni. A portfolio.hu tegnapi ingatlan konferenciáján alapkezelő társaságok vezetői részéről is elhangzott az igény, hogy a portfóliókat minél jobban diverzifikálják, melyekhez alternatív befektetési eszközöket keresnek. Eddig erre többnyire egy korlátozott ingatlan befektetésen keresztül nyílt lehetőség, de a jövő évre várt törvényi módosításokkal összhangban a szabadság tovább nőhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 22:02
Till Attila és Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója bejelentette, hogy rekordnyereménnyel visszatér...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem