18 °C Budapest

Spekuláló nyugdíjalapok: hol van a biztonság?

Pénzcentrum
2005. november 30. 10:38

Az elöregedő társadalmak korában egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva a nyugdíjalapok. A kifizetések növekedésével egyre nagyobb a kényszer a magasabb hozamok elérésére is, melynek a nyugdíjalapok a kockázatosabb termékek felé való elmozdulással igyekeznek megfelelni. Az utóbbi időszakban sok milliárd dollárt öntöttek a nyugdíjalapok ún. fedezeti alapokba (hedge fund), mely a befektetés eszközök egy igen magas kockázatú csoportját jelentik.

Akár 40% is hedge fundban

Piaci becslések szerint 2008-ra a nyugdíjalapok és egyéb intézményi befektetők hedge fundokban tartott vagyona elérheti a 300 mrd USD-t az USA-ban. A nyugdíjalapok az intézményi vagyon mintegy 40%-át teszik ki.

Bár a legtöbb nyugdíjalap viszonylag óvatos ezzel a befektetési formával kapcsolatosan, a "bátrabbak" aránya is emelkedik. Egyre több az olyan alap, ahol a vagyon 20%-a vagy akár annál több is hedge fundok kezében van. Létezik olyan nyugdíjalap is, hogy a hedge fundok kezében az alap vagyonának közel 40%-a van.

Még mindig laza a szabályozás

A hedge fundok természetesen rendelkeznek valamilyen leírt befektetési politikával, ugyanakkor szabályozásuk lényegesen lazább pl. a "normál" befektetési alapokhoz képest. A fedezeti alapok korábban jellemzően néhány vagyonos magánszemély zártkörű társaságaiként működtek, ugyanakkor ez a kép a likviditás felduzzadásával, a magasabb hozamokért vívott harc erősödésével már a múlté lett. Sok nyugdíjalapnak ahhoz, hogy kifizetéseit hosszú távon teljesíteni tudja 6-7%-os nominális hozam elérésére van szükség. Amikor egy 10 éves amerikai államkötvény hozama 4.5% körül van, akkor nem könnyű ezt a feltételt teljesíteni.

Kockázat és állami mentőöv

A rendszer működése ugyanakkor számos kérdést felvet az elvek szintjén is. A nyugdíjalapok csődjét az állam nem igazán engedheti meg, legalábbis abban az értelemben nem, hogy az alap tagjai, befizetői később semmilyen juttatásban ne részesedjenek. Emiatt egy szövetségi intézményen keresztül létezik egy állami garancia a kifizetések teljesítésére, melyet csőd esetén adóbevételekből biztosítanak. Emiatt felmerül a kérdés, hogy amikor az első számú szempont a biztonságra törekvés kellene hogy legyen, szükség van-e ilyen mértékű kockázatvállalásra a Wall Street legnagyobb díjait felszámító szereplőivel - teszi fel a kérdést a The New York Times.

Voltak csődök is

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábbi évek történései pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt hoztak. Sok hedge fund 20-30%-os hozammal örvendeztette meg a nyugdíjpénztárakat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a Long-Term Capital Management 1998-as csődjét, a Bayou Group idei eltűnését (kb. 450 m USD tűnt el szinte nyomtalanul). Ezek több nyugdíjalap fizetőképességét érintették igen közvetlenül.

Egy diverzifikációs eszköz

A hedge fundok tehát jelentős kockázattal is bírhatnak, de egyben jó diverzifikációs eszközök is. Ennek oka, hogy teljesítményük nem feltétlenül korrelál a részvény- vagy kötvénypiacok hozamával. Míg pl. 2000-ben az S&P 500 9%-ot veszített értékéből, addig a hedge fundok átlagosan 5% hozamot értek el a Hedge Fund Research számításai szerint. Ilyen módon akár kockázatcsökkentő elemei is lehetnek egy portfóliónak, de megfelelő módon és óvatossággal kell őket használni.

Összegzés

Összességében tehát látható, hogy a magasabb hozamok iránti igény a nyugdíjalapok befektetési stratégiáját is nagyban átrendezte az elmúlt években. Jelenleg is több törekvés létezik arra, hogy a nyugdíjalapok vagyonuk nagyobb hányadát helyezzék fedezeti alapokba, ugyanakkor ennek egyik feltétele kellene hogy legyen a hedge fundok működésének nagyobb transzparenciája. Az elképzelések szerint azoknak a hedge fundoknak, melyek nyugdíjpénztári pénzeket is kezelnek, az értékpapírtörvényben meghatározott feltételeknél szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni. A portfolio.hu tegnapi ingatlan konferenciáján alapkezelő társaságok vezetői részéről is elhangzott az igény, hogy a portfóliókat minél jobban diverzifikálják, melyekhez alternatív befektetési eszközöket keresnek. Eddig erre többnyire egy korlátozott ingatlan befektetésen keresztül nyílt lehetőség, de a jövő évre várt törvényi módosításokkal összhangban a szabadság tovább nőhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?