Durva számlát kapnak a szülők: hiába követelik, nem kötelező befizetni

2018. szeptember 9. 19:22

Ezek voltak a 36. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Borsos számlát kapnak a héten a szülők: hiába követelik, nem kell befizetni

A legtöbb iskolában, sőt már az óvodákban is szednek osztálypénzt, illetve csoportpénzt az évközben felmerülő költségek fedezésére. Néhol csak pár száz forintot kell befizetni havonta, de akad olyan intézmény is, ahol 10 ezer forintot kérnek egy gyermek után minden hónapban. De vajon jogszerű-e ez így, és mi történik azzal a szülővel, aki ellenáll, és úgy dönt, nem fizet egyben?

Ingyen is letudhatod a hiteled: a kiskapu, amit csak kevesen ismernek

Az egyik leghasznosabb dolog, amit meglévő jelzáloghitelünkkel tehetünk, ha lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk előtörleszteni. Akinek viszont lenne rá lehetősége, azt akár az előtörlesztés költsége is visszatarthatja. Összegyűjtöttük, hogy melyik banknál mennyit kell fizetni az elő- illetve végtörlesztésnél, és utánajártunk annak is, hogyan tudjuk ingyenesen előtörleszteni a kölcsönt.

Kollégium-para: külföldiek, vendégmunkások szorítják ki a magyar hallgatókat

Magyarországon az állami felsőoktatásban ma 44 444 hallgatót tudnak ellátni az intézmények kollégiumai. Ennél azonban csak nappali tagozatos hallgatóból 2017/18-ban több mint 4-szer annyi volt. Sok helyen tehát óriási, akár 4-5-szörös a túljelentkezés a meghírdetett ágyakra, míg máshol, kevésbé népszerű egyetemek esetében kihasználatlanul állnak az épületek. Rengeteg hallgató lakhatási helyzetét nehezíti ráadásul az is, hogy a fővárásoban, illetve a legnagyobb egyetemvárosokban évről-évre egyre drágábbak az albérletek, amiket sokan nem tudnak megfizetni, ennek hatására viszont a kollégiumokba is többen jelentkeznek, ahová így még nehezebb bejutni. Annak viszont, akinek sikerül örülhet, hiszen a legnépszerűbb egyetemek kollégiumaiban sem kell - néhány kivétellel - 20 000 forintnál többet fizetnie, és sok helyen 2 ágyas szobák és szobánkénti vizesblokk áll a hallgatók rendelkezésére.

Milliókat bukott a magyar család: fiaskó lett a külföldi munkavállalás vége

Nem elég, ha valakinek van megtakarított pénze vagy passzív jövedelme, és az sem, ha ismerősök segítik az újrakezdést a kiszemelt célországban. Hiába könnyebb elindítani egy vállalkozást például Spanyolországban, mint Magyarországon, csúnya bukta lehet a vége: kemény munka, elhivatottság és kitartás nélkül nem megy. Ágiék több millió forintot buktak, végül visszaköltöztek Magyarországra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden a zsebpénzen múlik: sok szülő elrontja, a gyerek örökké fizetheti az árát

A zsebpénz kérdése minden családban előkerül előbb vagy utóbb, sok helyen rengeteg bizonytalanság, és főleg vita van körülötte. A szülők nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne, beleszóljanak-e, mire költi a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a saját kárán?

Óriási lehúzás a boltokban, piacokon: lemértük, a mérleg nem hazudik

Gondoltad volna, hogy egy görögdinnyénél gyakran több pénzt fizetsz ki a kukába való héjra, mint magára a lédús gyümölcshúsra? Pedig így van. Ráadásul a dinnye nem az egyetlen gyümölcs, aminek a héjáért és/vagy a magjáért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. 12 terméket vizsgáltunk meg abból a szempontból, hogy az 1 kilós árnak hány százalékát fordítjuk az ehető, illetve hány százalékát az ehetetlen részekre. Meglepő eredmények születtek.

Magyar találékonyság: bérelt lakásokkal keresik magukat degeszre külföldön

Sokan vannak, akik teljesen új életet szeretnének kezdeni külföldön. Blanka, Szilvia és Andrea úgy döntöttek, vállalkozást alapítanak Spanyolországban. Az ország más-más részein foglalkoznak általuk kibérelt lakások kiadásával. Mindezt természetesen a tulajdonosok tudtával teszik. A Pénzcentrumnak elárulták, mekkora kezdőtőkével vágtak bele az üzletbe, hogyan telnek mindennapjaik, milyen nehézségeik vannak és azt is elárulták, tervezik-e, hogy valaha visszatérnek Magyarországra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem