2020. július 7. kedd Apollónia
HR Centrum

Csak mese az ingyenes tankönyv? Sokan fizetnek érte


A hivatalos kormányzati közlés szerint majdnem 730 ezer gyereknek elvileg ingyen jár a tankönyvcsomag. Ez azonban nem egészen van így. Sok családnak az elsős és másodikos tankönyvekért is fizetnie kell.


Tavaly év végén fogadták el azt a kormányrendelet, amely szabályozza, milyen könyvekből tanulhatnak a magyar iskolások. Így mindenki egységesen ugyanazt tanulja, és a költségek is egyformák. A tankönyvek a korábbi évekhez viszonyítva jóval olcsóbbak, átlagosan 400-450 forintba kerülnek. Összességében körülbelül 20 százalékkal kerülnek kevesebbe, egy átlagos tankönyvcsomagért 11 ezer forintot kell fizetni.

Azonban

  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő
  • a szociális okokból jogosult családok
  • illetve az első
  • és második osztályosok

ingyen jutnak hozzá tankönyveikhez. Így idén immár majdnem 730 ezer gyerek kapja ingyen a tankönyveket, az oktatásban résztvevő gyerekek 60 százaléka - tájékoztatott egy csütörtöki sajtótájékoztatón Kurucz Éva kormányszóvivő.


Ingyen - elméletileg. Azonban a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE) érkezett számtalan panaszlevél tanúsága szerint gyakorlatilag nem mindig szerezhetők be a könyvek ingyen. Az állam kifizeti a maximum 12 ezer forintos normatív támogatást, csak a tankönyvcsomag, amit az iskola összeállít a diákoknak adott esetben, sokkal drágább. Így akár 5-10 ezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk a szülőknek, hiszen az akár 20 ezer forintos csomag 12 ezer forinton túli árát nekik kell kifizetniük.

"A Könyvtárellátó (KELLO) informatikai rendszere minden ingyenességre jogosult tanuló adatait nyilvántartja. Az informatikai rendszeren keresztül név szerint kimutatható, hogy egy-egy tanulóval, illetve a szüleikkel milyen könyveket vetet meg az iskola a KELLO webáruházán keresztül. Így könnyen ellenőrizhető, hogy az ingyenességre jogosult tanulókkal hány extra tankönyvet vetetnek meg az iskolák."

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének sajtószóvivője. Pedig a jogszabály értelmében a szülő nyilatkozhat arról, hogy gyermeke részére az összes tankönyvet meg kívánja-e vásárolni, vagy egyes tankönyvek beszerzését más módon, például használt tankönyvvel kívánja-e megoldani.

Azonban erről sokan nem tudnak, csak automatikusan fizetnek.

Az ingyenesség egyébként abban az esetben sem valósul meg, ha az év során megrongálódik a tankönyv, a gyermek véletlenül beleír, vagy összekoszolja azt.

A tanév végén vissza kell szolgáltatni az ingyenes könyveket, és amennyiben bármiféle hibát észlel a tankönyvelosztó, akkor kifizetteti a szülőkkel a könyv árát.

A törvény értelmében az iskola tankönyvkölcsönzéssel, használt tankönyvek biztosításával, a tankönyvek megvásárlásához nyújtott pénzbeli támogatással, vagy e három módszer együttes alkalmazásával is rendelkezésre bocsáthatja a tankönyveket a térítésmentes tankönyvellátásra jogosultak számára. Keszei azonban aggályosnak tartja, hogy az ingyenes tankönyvek esetében

teljesen hasraütésszerűen dől el, ki kap támogatás gyanánt pénzt új könyvekre, vagy éppen használt könyveket,

mert nem feltétlenül igazságos az, ha valaki használtból, valaki pedig vadiújból tanul.

Az új tankönyvrendszer bevezetésekor fontos szempont volt az olcsósítás és az árak (a tananyag) egységessé tétele. Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk, az új tankönyvek fejlesztése és gyártása rengeteg plusz költséget eredményezett. Emellett a pazarlás sem elhanyagolható mennyiségű, hiszen a régi könyvek mind feleslegessé váltak. Amint azt Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezete oktatási szakértője lapunknak elmondta:

"Azt mondják, hogy ez olcsó. Pedig ki kellett dobni az összes régi könyvet, amelyeknek a fejlesztése több milliárd forintba került."

Korábban évente 500 ezer rászoruló kapott ingyen tankönyvet, vagy támogatást. Most pedig olyan diákok is ingyen tankönyvekhez jutnak, akik nincsenek erre rászorulva. A kérdés az, miért van erre szükség - tette hozzá Szüdi. 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS