2 °C Budapest
Odavág a rezsiemelkedés az irodáknak is: újra visszatérhet a tömeges home office?

Odavág a rezsiemelkedés az irodáknak is: újra visszatérhet a tömeges home office?

2022. október 5. 21:01

Az elmúlt években az irodai munkavégzés témaköre időről időre fókuszba került: át kellett értékelnünk az irodatereinket a koronavírus-járvány alatt, az ezt követő visszatérésben, most pedig egy új kihívás, az üzemeltetési költségek és a rezsirobbanás kényszerítik a szektor szakértőit arra, hogy tereikről gondolkodjanak.

Mostantól sok helyen okosabb, élhetőbb irodákat igényelnek és tervezhetnek, eltűnnek a fölösleges elvárások és a túlzások és az üzemeltetés és ésszerű használat szempontjai felülkerekedhetnek szinte minden egyéb tényezőn - vallja egy irodatervező stúdió, a MádiLáncos. Az élhető irodaterekig vezető út nem a home office-ba való menekülés, hanem a jól megtervezett, okos iroda lehet – itt az idő új útra kanyarodni a parkolópályán töltött évek után.

Nem kérdés, hogy a home office térnyerése nemcsak indokolt, hanem érthető is volt a járványhelyzet idején, és részben azután is: az otthonról történő munkavégzés komfortos, a munkavállalók egy részénél kifejezetten eredményes, csökkenti az ingázással töltött időt, amely az emberekre és a környezetre (üzemanyag-használat, kibocsátások, levegőszennyezés, út- és parkolóigény) is egyértelműen negatív hatással van. A céges stratégiák egy jelentős része azonban – a hatékonyság szempontját figyelembe véve – nem engedheti meg munkavállalóinak a száz százalékban otthonról végzett munkavégzést, ráadásul a növekvő rezsiköltségek miatt felmerülhet, hogy otthoni munkavégzés esetén a cégek biztosítsanak anyagi hozzájárulást az otthoni munkavégzés költségeinek (áram, fűtés) enyhítésére.

Ami jelenleg kirajzolódik a megrendelői kérésekből, az egy teljesen új irodatervezési és üzemeltetési modell. A home office-ban töltött hónapok következményeként a teljes szektor arra kényszerült, hogy újraértékelje az irodai tevékenységeket és munkafolyamatokat. Fókuszba került a desk sharing, a munkavégzéshez szükséges tér optimalizálása, a multifunkciós terek, például az úgynevezett work café használata. Kifejezetten jó jel, hogy a mi tervezési munkáink már száz százalékban úgynevezett workplace strategy kidolgozásával kezdődnek, a kulcsfogalom pedig a hatékonyság lett.

– mondja Láncos Áron, a MádiLáncos Studio egyik vezetője. Az alapító Sárosdi-Mádi Krisztina hozzáteszi: a fizikai irodatérnek a legtöbb esetben megvan a létjogosultsága, hiszen olyan tereket biztosít, amelyben a személyes kollaboráció, a brainstorming, a projektmunka, az oktatás vagy a mentorálás megvalósulhat. Fontos látni: a legtöbb munkavállalónak az inspiráló munkakörnyezet otthon nem biztosított – a megfelelő világítás, az ergonomikus bútorok, a modern akusztikai megoldások hiánya kifejezetten egészségkárosító és negatív hatással van a munkaerő hatékonyságára. Ráadásul covid-statisztikákból tudjuk: a céges elköteleződésnek és közösségi életnek pedig kifejezetten rosszat tesz a túlzó szeparáltság.

Érzékeny egyensúly: rezsibumm vs. hatékonyság a munkahelyen

A cégek és az irodaüzemeltetők egyre inkább előtérbe kerülő feladata felvenni a harcot a klímaválsággal és a növekvő rezsiárakkal. A felelősség közös, ezért meg kell találni azt az optimalizált megoldást, amellyel nem sérül a munkavégzés hatékonysága sem.

 Az iroda optimális működtetése a tervezéssel kezdődik: a legjobb eredmény érdekében minél előbbi fázisban érdemes ezzel foglalkozni. Külön érdemes kiemelni a workplace strategy jelentőségét, mely a tervezés kezdeti fázisában segít pontosan felmérni és meghatározni az igényeket, hogy a tervezők olyan tereket és funkciókat tervezzenek be, melyekre ténylegesen szükség van. Néhány eszköz, amellyel a belsőépítész tervező is tehet a hatékony üzemeltetésért:

 • Világítás minősége, zónázás, átgondolt vezérlés: ez nemcsak az emberi közérzetre van hatással, hanem energiát is spórol. A fűtés, a hűtés és a szellőztetés után a világítás a legnagyobb energiafogyasztó.  
 • Szenzorok, automatika: Jelenlét- és megvilágításérzékelő segítségével mindig az aktuális létszámhoz és környezeti hatásoknak megfelelően állítható a megvilágítási szint.
 • A hűtés, fűtés és szellőztetés optimalizálásában is nagy előrelépést jelenthetnek a jelenlét- és igény alapú megoldások, melyek az adott létszámnak és használatnak megfelelően szolgálják ki a tereket, kiküszöbölve ezáltal az üres területeken teljes kapacitáson működő rendszerek által jelentkező energiapazarlást.
 • A jól megtervezett árnyékolás a vizuális komfort biztosítása mellett a nyári hűtési energiaigényét is csökkenti.
 • A jól megtervezett terek (elrendezés, bútorozás, üvegfelületek, színek) jó természetes megvilágítást és szoláris hőnyereséget eredményeznek, aminek következménye a kisebb fűtési és világítási energiaigény is.
 • A víztakarékos szerelvényeknek használatával a vízfogyasztás és keletkező szennyvíz mennyisége is csökkenthető.

Stratégia és önreflexió nélkül nem megy

A cég saját, Budapest II. kerületében található irodájára egyfajta pilot projektként tekint: olyan munkakörnyezetet szerettek volna létrehozni, amely inspiráló és innovatív, ahova szívesen érkeznek meg ügyfeleik is, akár hétről hétre.

„Irodánkban szerettük volna összegezni a cégünk több, mint 25 éves múltját és perspektíváit – az elénk táruló panoráma, a nagy ablakokon át látható Budapest-horizont és a penthouse- szint egyedisége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy új ötletekkel, friss megoldásokkal dolgozhassunk. A fenntarthatóság szempontjai miatt viszont egy nagyon racionális teret hoztunk létre, ahol a kulcsszó a funkcionalitás, az energiahatékonyság és a jó üzemeltethetőség voltak – mondja Szlovák János, a MádiLáncos Studio egyik vezetője.

 • Nyitott alaprajzi szervezés, a minimálisan szükséges zárt, épített helyiségekkel a későbbi rugalmas átalakíthatóság érdekében
 • Természetes benapozottság maximális hasznosítása belső üveg válaszfalak alkalmazásával
 • Külső árnyékolás a nyári hőterhelés csökkentésének érdekében
 • Anyagtakarékos kialakítás, meglévő elemek újra felhasználása, álmennyezet elhagyása
 • Korszerű fan-coil rendszer, a bútorozáshoz és terek kialakításához igazított zónázással és vezérléssel
 • Korszerű LED-es, fényerőszabályozott, automatikusan vezérelt (jelenlét- és megvilágításérzékelő) világítás

Szlovák János hozzáteszi: a kulcsszó számunkra a harmóniára való törekvés – jelenti ez az érzékeny egyensúlyt az épített tér és az ember, a régi és az új, az egyszerűsödés és az innováció között. A MádiLáncos szakemberei azt vallják: az irodatér az elmúlt évek megpróbáltatásai után emberközelibb, egyszerűbb és okosabb, mint valaha – már csak tudni kell a lehető legjobban használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?