2 °C Budapest
Az angol már a múlté? Ez a nyelv ér most a legtöbbet a magyar piacon

Az angol már a múlté? Ez a nyelv ér most a legtöbbet a magyar piacon

2022. szeptember 26. 10:06

Ma már átlagosnak számít, hogy egy állásinterjún szóba kerül a nyelvtudás, a munkaadók pedig sokszor el is várják, hogy a jelentkező ott helyben bizonyítsa az angoltudását. Azonban nem csak az angolt keresik ma itthon a vállalatok: bizonyos területeken fontos lehet a német nyelv ismerete, az ukrán pedig több helyen is fontos lett az utóbbi években. A nyelvtudás egyre jobban felértékelődik, és adott esetben nagyban belejátszhat abba is, mekkora fizetést tudunk kialkudni egy munkaadónál. Most megnéztük, milyen idegen nyelvvel lehet a legtöbbet keresni, illetve mit érdemes választani, ha valaki most szeretne elkezdeni tanulni egy új nyelvet.

Ma már a rengeteg munkakörben követelmény az idegen nyelv ismerete, ami alatt a munkaadók legtöbbször az angolt értik. Azonban nem feltétlenül csak az angol lehet hasznos, hanem más, kevésbé beszélt idegen nyelv is. A ritka nyelvismeret pedig az igazán jól jöhet a munkaerőpiacon, hiszen az ilyen tudásért a munkaadók hajlandók az átlagos béreknél jóval többet is fizetni. Most megnéztük, hogy milyen a magyarok nyelvtudása, illetve a mely nyelvekkel lehet igazán jól elhelyezkedni, és mit látnak szívesen a cégek a jelentkezők önéletrajzán.

Nyelvtudásban az átlag alatt

Magyarország jó ideje sereghajtó az idegen nyelvek terén: egy 2016-os adat szerint csak a lakosság 42,4%-a beszélt valamiyen másik nyelvet a magyaron kívül.

Ezzel csak Romániát és az akkor még EU-tag Egyesült királyságot előztük meg, a 64,6%-os Európai Uniós átlagtól pedig messze elmaradtunk. A probléma mögött olyan rövid távon nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolható okok húzódnak meg, mint a tanárhiány, a kevés lehetőség a külföldi nyelvtanulásra, de az is, hogy a magyar nyelvészetileg teljesen más felépítésű nyelv, mint az angol, a német vagy a francia.

Ugyan ezek az adatok már több mint öt évvel ezelőtt készültek, azóta nem volt olyan érdemi változás itthon a nyelvoktatásban, aminek köszönhetően nagyobb javulás következhetett volna be a statisztikában. Sőt, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások még jobban lecsökkentették a külföldi nyelvtanulási lehetőségeket.

A legnépszerűbb nyelvek

A KSH évente közöl adatokat azzal kapcsolatban, mely idegen nyelvet hány tanuló választja az általános iskolákban. Ez alapján a 2021/2022-es tanévben a legtöbben az angolt vették fel(437 695), ehhez képest jóval kevesebben tanultak németül (106 074), a harmadik pedig a francia volt csupán 1 839 diákkal. Szerepelt még az általános iskolákban választott nyelveknél az olasz, a spanyol, az orosz, de még a latin, viszont mindegyiknél 1 500 volt az adott nyelven tanulók száma. A felnőtt lakosság nyelvtudásával kapcsolatban a fenti, 2016-os adatoknál nincsen frissebb statisztika, viszont a KSH népszámlálási kérdéssorában szerepel a nyelvtudás is, így remélhetőleg nemsokára többet tudunk erről is.

Mit várnak a munkaadók?

Ha arra van szó, hogy milyen nyelvet érdemes tanulni, a legtöbb embernek valószínűleg az angol jutna az eszébe, hiszen ezzel könnyű boldogulni a legtöbb országban külföldön, de itthon is a munkaadók leggyakrabban ezt várják el.

Megkérdeztük több munkaközvetítőt is azzal kapcsolatban, hogy náluk milyen nyelvtudás szerepel a legtöbb hirdetésben, illetve mi számít rendkívül keresettnek. Ők is kiemelték az angol fontosságát, amibe ma már az is belejátszik, hogy sok külföldi dolgozik Magyarországon, és a velük való kommunikáció miatt is elvárás a biztos angoltudás.

Mivel sok vállalatnál dolgoznak külföldiek az angol, mint közös nyelv a legkeresettebb, és ez igaz a betanított vagy szakképzett munkaerő esetében is. Az ukrán nyelv is preferált, mert sok az Ukrajnából érkező vendégmunkás, így ha valaki a magyar mellett ukránul is beszél, az nagy segítséget jelenthet egy-egy vállalat számára

– mondta a Pénzcentrumnak a legkeresettebb nyelvtudásokkal kapcsolatban Reményi Zsuzsanna, a Prohuman hálózati igazgatója. Az angol mellett még szintén keresett a német, a francia, és az olasz, azonban ezek jóval elmaradnak az elsőtől arányban, ugyanis az álláshirdetések közel felében szerepel az angol ismerete feltételként, míg a többi viszont csak pár százalékban.

A 2022-ben meghirdetett álláshirdetések közel felében elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete. Ebben magasan vezet az angol, a hirdetések 38 százalékában kérik valamilyen szintű ismeretét. Ezt követi jelentősen lemaradva a német (5%), még inkább távol a francia (0,3%) és az olasz (0,3%). A régiós országok nyelveit (szlovák, román, lengyel cseh, ukrán) átlagosan a hirdetések 0,1 százalékában jelölik meg feltételként

– magyarázta az álláshirdetésekben szereplő nyelvtudási feltételeket Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Mennyire fizetnek jól az idegen nyelvek?

Ugyan állástól függ, mennyire fontos a nyelvismeret, de a különleges tudásért a munkaadók gyakran hajlandók a szokásosnál mélyebben a zsebükbe nyúlni. A nagy munkaerőhiányban pedig úgy néz ki, hogy a különösen keresett szakmunkások bére, és a tolmácsok, nyelvi szakembereké megközelítheti egymást.

A keresetek tekintetében azt látjuk, hogy a kékgalléros területeken a szakképzett targoncás, illetve hegesztő munkakörök kínálják a legmagasabb bért, de kiemelt a tolmácsok bérezése is, akik segítik a munkakoordinálást egy-egy ukrán, szerb vagy akár más nemzetiségű csapattal.

– magyarázta a helyzetet Reményi Zsuzsanna. Ha azt nézzük, milyen területeken lehet jobban keresni a nyelvtudásnak köszönhetően, akkor ebben vezet az IT és az építőipar, illetve a mérnöki munkakörök. Az utóbbinál az angol mellett vagy helyett sokszor a német nyelv ismerete, ami a nálunk gyártó nagy német vállalatok miatt nem meglepő.

Az informatikusokat és mérnököket kereső hirdetések háromnegyedében minimum elvárásként szerepel a nyelv ismerete. Az itthon aktív gyártással foglalkozó nagyvállalatoknak köszönhetően a mérnök állásoknál 16 százalékkal felülreprezentált a német nyelv

– válaszolta a fizetésekkel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Tüzes Imre.

Ezek a bérek most nagy valószínűséggel magasabbak az idei emelések miatt. Ennél viszont jóval töbet lehet keresni IT-területén, például tavaly a szoftverfejlesztők átlagosan bruttó 744 582 forintot kerestek, ami még több lehet, ha valaki nyelve(ke)t is beszél a programozói képzettsége mellett.

Az idegen nyelvek ismerete szintén nagy előny lehet az SSC-knél (Shared Service Center, magyarul Szolgáltató Központ), ahol kifejezetten az idegen nyelven végzendő ügyfélszolgálati feladatok ellátására keresnek munkavállalókat. Itt a beszélt nyelv ritkaságától arányosan nőnek a fizetések, de jó kiindulási pont lehet, hogy tavaly átlagosan bruttó 368 796 forintot kerestek az ilyen területen a dolgozók.

Akkor milyen nyelvet érdemes tanulni?

Az angol ma már tényleg alapvető igénynek számít rengeteg munkakörben, de akinek van ideje és anyagi forrása arra, hogy nyelvet tanuljon, annak érdemes szintén fontolóra vennie a németet vagy a franciát is.

A jelenlegi helyzetben pedig különösen értékes az ukrán a nyelvtudás, hiszen már a háború előtt is sok hazai cég foglalkoztatott vendégmunkásokat Ukrajnából.

Az viszont biztos, hogy a nyelvtudás ritkán jelent hátrányt, egy állásinterjú alkalmával pedig nagyban javíthat a jelöltek alkupozícióján, ha magabiztosan kommunikálnak legalább egy idegen nyelven.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?