18 °C Budapest
Az angol már kevés egy zsíros álláshoz: ilyen nyelvtudást követelnek meg a nagy cégek

Az angol már kevés egy zsíros álláshoz: ilyen nyelvtudást követelnek meg a nagy cégek

2021. szeptember 3. 10:03

Egy idegennyelv ismerete nem csak utazáskor jön jól, hanem munkakereséskor is. Az aktív nyelvtudás ma már nagyon fontos, a munkáltatók zöme az angolt várja el magabiztos szinten. Ezen kívül a német és a francia is népszerű a munkavállalók részéről.

Összességében az angol, német és a francia a legnépszerűbb idegen nyelv. Ha magabiztosan beszélünk egy nyelvet ezt mindenképp érdemes feltüntetnünk az önéletrajzunkban, akkor is, ha maga a pozíció nem kéri a nyelvismeretet. Ha a jelentkező több nyelven magabiztosan beszél, az mindig pozitív képben tünteti őt fel az interjú során. A nyelvtudás ugyanis indikálja azt, hogy a jelentkező nyitott a tanulásra, motivált ráadásul több nyelven is meg tud szólalni, ami elég jó benyomást kelthet.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, az angol és német a legnépszerűbb, ami már a felsőoktatásban is megjelenik, de ágazatonként eltérő, hogy mire van igény. Nemes Zsuzsanna MBA közgazdász, coach lapunknak elmondta:

Attól függetlenül, hogy magyarul van a munkavégzés, lehetnek angolul szakmai anyagok, rendezvények, ezért jó, ha tudunk angolul, hiszen ez szinte alap. Ha több nyelvet is ismerünk, ebből látható a kompetencia, valamint az, hogy a jelentkező könnyen sajátít el nyelveket, és ezt a tudást szereti is használni.

A közgazdász hozzátette, hogy véleménye szerint leginkább középfoktól érdemes feltüntetni a beszélt nyelveket, amennyiben pedig sok nyelvet beszélünk, úgy koncentráljunk arra, amelyik hasznos lehet a munkával kapcsolatban. Az angol nyelvet mindig tüntessük fel, amennyiben beszéljük azt, ehhez pedig jól jöhet még az anyavállalat nyelvét is feltüntetni, amennyiben erre van lehetőségünk.

Fontos az őszinteség, így csak úgy, mint iskolai végzettségnél, munkahelyi tapasztalatnál úgy nyelvtudásban is legyünk őszinték. Ha egy idegennyelven magabiztosan írunk, olvasunk és beszélünk, úgy feltütethetjük azt nyelvvizsga nélkül is. Amennyiben azonban van nyelvvizsgánk, de a tudásunk passzív, úgy ezt is érdemes a munkáltató felé jelezni.

Kmoskó Judit, HR szakértő elmondta, hogy az, hogy milyen nyelvet keresnek a magyar munkáltatók szektoronként változhat.

Általában az angol, német és francia a legnépszerűbb, amely már a felsőoktatásban is megjelenik, 10 -20 évvel ezelőtt az orosz oktatása volt népszerű. Ügyfélszolgálati munkatársként ezek a nyelvek mellett megjelennek a skandináv nyelvek, valamint az olasz, holland és spanyol is, sőt a kevésbé megszokott kínai és héber is. Irodai területen a magyar, angol, német és francia, míg IT területen a norvég és a lengyel nyelv is keresett. Közigazgatásban nincs különleges igény, többnyire itt is a magyar és angol a legkeresettebb. 

Az, hogy az általunk beszélt nyelvekből melyiket, és milyen szinten tüntetjük fel önéletrajzunkban, az sok dologtól függ. A szakértő elmondta, hogy mindig az adott pozicíóban kért tudáshoz igazítsuk az önéletrajzunkat, és ez a nyelvtudással sincs másként. Azért is fontos több nyelvet feltüntetni, mert míg a pozícióhoz lehet, hogy nem szükséges az idegennyelv, a jövőben ez fontos lehet az interjúztatónak, valamint a cég partnerei számára.

Ezt keresik az angol mellett

Az, hogy milyen nyelvtudás a fontos, szektoronként változhat. Bár vannak munkakörök, ahol elég a magyar nyelvtudás, általánosságban egy idegennyelv ismerete fontos, nem csak a cég, hanem a leendő ügyfelek miatt is.

Müller Diána, a Telenor Magyarország szervezetfejlesztési vezetője megkeresésünkre elmondta:

Azt látjuk, hogy általában a munkaerőpiacon az angol a leggyakoribb, munkáltatók által elvárt és a munkavállalók által is beszélt idegen nyelv. A Telenornál is az angol nyelvtudást keressük a magyar mellett. A mindennapi munkában a vállalaton belül ez a munka nyelve a külföldi vezetőkkel való, valamint a vállalatcsoporton belüli kapcsolattartásban. Sok pozíciónk van, amelyeknél ugyan nem feltétel az idegennyelv-tudás – például az ügyfélszolgálat és a sales terület bizonyos pozíciói –, de előnyként tekintünk  meglétére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pécsi Judit, az Union Biztosító HR igazgatója lapunknak kiemelte, hogy míg náluk is a szektorban a legkeresettebb az angol és a német, azonban jellemző, hogy sokan jelölik az adott nyelvet passzívként, főleg a beszédkészség hiánya miatt.

A biztosítási szektorban az angol mindent visz, erre van a legnagyobb kereslet., és ez az általánosan elfogadott üzleti nyelv. Mivel mi osztrák cégcsoporthoz tartozunk, korábban több munkakörben elvártuk a német nyelv magas szintű ismeretét, valamint a céges jegyzőkönyvek és dokumentumok közül is sok készült németül. Néhány évvel ezelőtt viszont teljesen angolra álltunk át. Nagyon értékeljük továbbra is a német nyelvtudást, de az angol tudás megléte mellett.

-tette hozzá a HR igazgató, aki azt is elmondta, hogy az idegennyelv ismerete szektor és munkakör függő. Az Union biztosítónál számos munkakörben nem szükséges az idegennyelv-tudás, ha pedig mégis, akkor az angolt várják el. Minden további nyelv ismerete azonban a jelölt, vagy a munkatárs egyéni értékét növeli a szemükben, bár a munkában nagyon marginálisan tudja a jelentkező ezt hasznosítani.

A jó, kommunikációképes angol hiánya inkább probléma.

- emelte ki Pécsi Judit.

Magánóra, vagy csoportos tanulás?

A nyelvtanulást sokan az iskolában kezdik, hiszen az egyetemi továbbtanuláshoz is szükség lesz a nyelvtudást igazoló oklevélre. A legtöbb nyelviskola a kiscsoportos nyelvoktatást ajánlja, azonban a szülők több opcióból is válogathatnak, amennyiben anyagi eszközeik engedik. A Pénzcentrumnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta

Addig amíg érdemi változás nem történik a közoktatásban folyó nyelvoktatás területén, a kiegészítő oktatásra, magántanárokra égetően nagy szükség lesz, hogy az amúgy reálisan megkövetelt nyelvi szintet a kimenetelkor elérjék a tanulók.

Azonban a magánórákért durván zsebbe kell nyúlni. Az órák árait a tanárok határozzák meg és elég széles spektrumon elérhetőek egészen az 1500 forinttól a 9000 forintig, viszont találhatunk példát arra is, hogy egy tanár 12 ezer forintot kér el egy magánóráért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?