13 °C Budapest
Őrült toborzásba kezdett a Magyar Rendőrség: szinte bárki jelentkezhet, itt a pontos bértábla

Őrült toborzásba kezdett a Magyar Rendőrség: szinte bárki jelentkezhet, itt a pontos bértábla

2022. július 26. 13:07

Már csak pár napig, július 31-ig lehet jelentkezni a Rendőrképző Akadémiára. 2020-ban indult új rendszerben rövidebb idő alatt képeznek önálló intézkedésre jogosult, járőrvezetői beosztásra alkalmas rendőröket. A 10 hónapos kiképzés alatt illetmény is jár a leendő rendőröknek, és mivel egyre fontosabb a trenszparencia,  fillérre pontosan lehet tudni, ki mennyi bruttó bért kap majd tanulmányai alatt és után. 

Nagy erőkkel beindult a rendőrtoborzás: a 2022. szeptember elején induló közbiztonsági rendőrjárőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr szakképesítés megszerzésére való jelentkezés határideje: 2022. július 31.

A 10 hónapos akadémiai képzés érettségire épülő és nappali rendszerű, a Rendőrségnél a tiszthelyettesi besorolási osztályba tartozó alapbeosztások betöltésére jogosít. A jelentkezés feltételei között szerepel többek között

 • a képzés megkezdéséig betöltött 18. életév,
 • a magyar állampolgárság,
 • az állandó belföldi lakóhely,
 • a büntetlen előélet és
 • a hivatásos szolgálat vállalása

A felvételi döntésre a pályaalkalmassági vizsgálatok, valamint az életvitel ellenőrzés eredménye alapján kerül sor.

Kell az utánpótlás

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, 2022. május végén lejárt a rendőrök felmondási tilalma. Az azt követő másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel. Mivel az ORFK nem közölt megyei, regionális szintű adatokat, így nem derült ki, hogy az ország mely térségeit érintette legsúlyosabban a lemondási hullám. Igaz, január és július elseje között összesen 483 rendőrt neveztek ki: vagyis, a pályakezdők némileg kevesebben vannak, de a leszerelők és érkezők aránya nagyjából egyensúlyban maradt. Ettől függetlenül óriási hiány van belőlük.

Intenzív toborzási kampányt folytat a Magyar Rendőrség, ennek eredményeként 85 százalékkal nőtt meg a jelentkezők száma, így a szervezet feltöltöttsége a hivatásos állományt illetően 92 százalékos - mondta el a Pénzcentrumnak 2021-májusában Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője.

Illetmény: kár titkolózni

A főhadnagy az elérhető fizetésekkel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a jelentkezők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az illetménnyel kapcsolatos tájékoztatásra, ami jelentősen hozzájárul a jelentkező döntési helyzetének javításához.

Kicsit kutakodni kell, de meg lehet találni az illetmény összegét is a felhívásban:

 • A megyei rendőr-főkapitányság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – aképzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 266.600 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Budapesti Rendőr-főkapitányság helyi szervi állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 278.300 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A BudapestiRendőr-főkapitányság területi szervi állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 276.666 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 301.600 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 290.000 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Készenléti Rendőrség állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 336.700 Ft/hó juttatást kapnak.

Határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr képzés:

 • A megyei rendőr-főkapitányság állományában határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőrként a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.00 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 266.600 Ft/hó juttatást kapnak. A képzést követően határátkelőhelyen útlevélkezelői vagy a határátkelőhely forgalmának ellenőrzésével kapcsolatos feladatot ténylegesen ellátó személyként a kezdő béred bruttó 313.300 Ft/hó lesz.
 • A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 290.000 Ft/hó juttatást kapsz.

Az illetményalap összege: bruttó 38.650 Ft. A megállapított illetményen felül bruttó 200.000 Ft/év cafeteria jutatásban részesülnek,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 25. életévét be nem töltött fiatalok összevont adóalapja 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökken. Az érintetteknek az átlagfizetés mértékéig nem kell majd jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában bruttó 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Egyéb pótlékok

angol, német, francia, kínai, arab és orosz nyelvvizsgával rendelkezők a nyelvvizsga típusától, szintjétől függően alanyi jogon, nyelvvizsgánként idegennyelv-tudási pótlékra jogosultak, amelynek összege havi 5798 Ft-tól 38 650 Ft összegig terjedhet,

 • éjszakai pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,5 %-a,
 • készenléti pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,25 %-a,
 • kiemelt készenléti pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 1 %-a,
 • a túlszolgálat ellentételezése – a hivatásos állomány tagjának választása szerint – pénzben vagy szabadidőben.

A rendvédelmi életpályamodell keretei között a magasabb iskolai végzettség, illetve szakképzettség megszerzését követően magasabb beosztásba történő kinevezés lehetősége biztosított, így csak tőled függ, mikor kerülsz akár vezetői beosztásba is.

A képzés ideje alatt a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzésének anyagi támogatását, napi háromszori térítésmentes étkezést és kollégiumi elhelyezést, valamint személyi táblagépet vagy laptopot biztosítunk. Ezen felül:

 • cafetéria juttatás (évi bruttó 200 000 Ft),
 • lakhatási támogatás:
 • lakbértámogatás vagy albérleti díj hozzájárulás,
 • lakásvásárlás anyagi támogatása kamatmentes munkáltatói kölcsönnel,
 • szükség esetén szálló vagy garzon elhelyezés,
 • egyenruházati ellátás,
 • évente ruházati utánpótlási ellátmány, amelynek összege a rendvédelmi illetményalap 250%-a (96 625 Ft),
 • munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés (távolsági bérlet vagy menetjegy árának 86%-a),
 • egyéb utazási kedvezmény (belföldre, évente 12 alkalommal a vasúti vagy autóbusz menetjegy árának 50%-a),
 • belföldi, külföldi kiküldetések esetén járó napidíjak és költségtérítések,
 • kedvezményes mobiltelefon tarifacsomagok igénybevétele,
 • egészségügyi ellátás és költségtérítések (látásjavító szemüveg, kontaktlencse, képernyős szemüveg, fogászati ellátás),
 • folyószámla költségtérítés (4000 Ft/év),
 • rendőrségi sportlétesítmények díjtalan használata,
 • hivatásosként csoportos élet- és balesetbiztosítás.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?