12 °C Budapest
Mikor jár rendkívüli szabadság halál esetén, milyen hozzátartozó után kérhetjük ki?

Mikor jár rendkívüli szabadság halál esetén, milyen hozzátartozó után kérhetjük ki?

2022. július 17. 20:56

Borzalmas tragédia mindannyiunk számára egy hozzátartozó elvesztése, a traumán pedig a munkavállaló foglalkoztatójának is kötelessége könnyíteni, mégpedig a rendkívüli szabadság formájában, amit a gyászoló az alapszabadságán felül vehet ki, hogy elbúcsúzhasson az elhunyttól. Mikor jár rendkívüli szabadság halál esetén, a rendkívüli szabadság temetésre hogyan vehető ki?

Cikkünkben mindent elárulunk a rendkívüli szabadság kapcsán: mi a rendkívüli szabadság lényege, hogyan vehető ki a rendkívüli szabadság haláleset alkalmával? A rendkívüli szabadság meddig vehető ki, milyen esetekben jár rendkívüli szabadság halál esetén? Meddig vehető ki a rendkívüli szabadság temetésre, mennyi a rendkívüli szabadság időtartama?

Mikor jár rendkívüli szabadság egy dolgozónak?

Rendkívüli szabadság akkor jár valakinek, ha tőle független okokból a meglévő szabadságán felül kell elmennie szabadnapra (a munkavégzés alóli mentesülés szabályait a Munka Törvénykönyve 55. §-a szabályozza). A Munka Törvénykönyve nem rendelkezik külön arról, hogy pontosan mi a rendkívüli szabadság, általánosságban temetési szabadságot, hozzátartozó halála esetén kivehető szabadságot értenek rajta.

A rendkívüli szabadság témakörét szélesebben értelmezve ide tartozhat például a fizetés nélküli szabadság is, mikor egy dolgozó a fizetése megvonása mellett marad távol munkahelyétől, mások a szülési szabadság esetén az apa részére járó szabadnapokat is ide sorolják.

Milyen esetben jár rendkívüli szabadság?

A klasszikus értelemben vett rendkívüli szabadság akkor jár egy dolgozónak, ha egy hozzátartozója életét veszti, ekkor mentesül a munkavégzési kötelezettségek alól. A rendkívüli szabadság alatt a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A rendkívüli szabadság extra napokat jelent, nem a meglévő alap- és pótnapok terhére adják ki.

Ki után jár rendkívüli szabadság?

A rendkívüli szabadság temetésre a hozzátartozók halála esetén jár az alkalmazottnak. A hozzátartozók körébe a következő személyek tartoznak:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • egyenesági rokon (gyerek, szülő, nagyszülő);
  • egyenes ági rokon házastársa;
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek;
  • örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő;
  • házastárs, élettárs;
  • házastárs egyeneságbeli rokona, testvére;
  • testvér házastársa.

Mennyi a rendkívüli szabadság időtartama?

A rendkívüli szabadság 2 nap távollétet jelent.

Meddig vehető ki a rendkívüli szabadság?

A munkaügyi szabályok szerint a rendkívüli szabadság a munkavállaló által meghatározott időpontban, a halálesettől számítva 60 napon belül vehető ki, ha valamilyen okból kifolyólag a temetésre később kerül sor – azonban a munkajogi alapelvek követése mellett a rendkívüli szabadság kivétele a temetés időtartamához kell, hogy igazodjék.

Rendkívüli szabadság kérelem minta: mit tartalmaz a kérelem?

A legtöbb munkahelyen elérhető egy rendkívüli szabadság kérelem minta, melynek benyújtásával hivatalosan kezdeményezhetjük a rendkívüli szabadság kiadását. Amennyiben ilyen nincs, érdemes tudnunk, hogy a rendkívüli szabadság kérelem tartalma a kérelmező nevére, az indoklására (hozzátartozó halála, temetése) és az aláírásra terjed ki, melyet gyakran meg kell erősíteni a vezető aláírásával is. Céges adminisztrációs rendszerekben külön opció is lehet a rendkívüli szabadság kivétele, azonban, ha élnünk kell ezzel az opcióval, mindenképpen tájékoztassuk erről a vezetőnket, kollégáinkat vagy a HR osztályt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07