2 °C Budapest
Szülési szabadság kalkulátor 2022: Mennyi a szülési szabadság időtartama és ki igényelheti?

Szülési szabadság kalkulátor 2022: Mennyi a szülési szabadság időtartama és ki igényelheti?

2021. december 18. 18:04

Minden nő életében kiemelt fontosságú időszak a várandósság, illetve a szülést követően a szülési szabadság, amikor a kismamának, illetve párjának végre lehetősége van kipihenni a szülés fájdalmait, és jut elég ideje arra, hogy az újszülöttet gondozhassa. Na de mi a szülési szabadság lényege és mik a szülési szabadság szabályai 2022 évében?

Cikkünkben a szülési szabadság igénylése és letöltése kapcsán nyújtunk információt minden érdeklődőnek, hogy a családtervezés a lehető legdinamikusabb folyamatként haladhasson. Eláruljuk, hogy a szülési szabadság kalkulátor szerint mennyi ideig tart ez a pihenőidő, és hogy milyen állami támogatású összegekből kell ez idő alatt az anyának fenntartania magát. Mennyi a szülési szabadság időtartama, mikor kezdődik a szülési szabadság? Szülési szabadság ki fizeti: az állam, vagy a munkáltató? A szülési szabadság mennyi idő alatt jár le és mi a teendő, ha ezt követően sem szeretnénk visszamenni dolgozni? Mi az apa szülési szabadság, mennyi szabadság jár a férfinak, ha gyermeke születik?

 Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy olyan hosszabb, egybefüggő időszak, amelyre minden dolgozó nőnek jogában áll távozni munkahelyéről, hogy kipihenhesse a terhesség fáradalmait, felépülhessen a szülésből és hogy legyen elég ideje az újszülöttel foglalkozni. Egy újszülött csecsemő gondozása 24 órás munkafolyamat, éppen ezért egy gyermek születése esetén elengedhetetlen, hogy a szülő biztonságosan, nagyobb anyagi veszteség nélkül foglalkozhasson a gyermekneveléssel. A szülési szabadság teljes időtartama nem kötelező, de egy minimális részét mindenképpen ki kell az anyának vennie.

Mennyi a szülési szabadság időtartama?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, átszámolva 168 nap (kb. fél év), ez idő alatt ideális esetben az anya nem folytat kereső tevékenységet. Fontos szabály, hogy a szülési szabadság kivétele csak egyben lehetséges, nem darabolhatjuk fel részletekre!

A szülési szabadság mikor kezdődik?

Tévhit, hogy a szülési szabadság csak a baba születése után vehető ki – a szülési szabadság kezdete legkorábban a gyermek születésének várható időpontja előtt 4 héttel megkezdődhet.

Mennyi a kötelező szülési szabadság?

Mondanunk sem kell, amennyiben olyan munkát végzünk, vagy annyi segítségben részesülünk, hogy a csecsemő nevelése nem okoz gondot, az anya korábban is visszatérhet dolgozni. A szülési szabadság kötelező időtartama két hét, ezt követően lehet visszatérni.

Apa szülési szabadság

Habár a szülési szabadság első sorban az anya joga, az állam az újdonsült apukák számára is biztosít extra fizetett szabadságot, hogy a pár az első napokban közös erővel koncentrálhasson a gyermekre. A szülési szabadság apáknak alapesetben 5 nap, ikrek esetén pedig 7 nap, amit a szülést követő 2 hónapon belül bármikor kivehet. Bizonyos esetekben a nőknek szánt, 24 hetes szülési szabadság apák részére is kivehető, amennyiben az anya egészségi állapota vagy halála indokolja azt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen juttatás jár szülési szabadság alatt?

Elsőre sokkolónak tűnik belegondolni, hogy egy anya fél évre távozik a munkahelyérő, éppen akkor, amikor a család költségei a gyermek miatt megemelkednek. Hogy a szülési szabadság ne teher, hanem vonzó opció legyen az anyák számára, a kormány erre az időszakra folyósítja a csecsemőgondozási díjat, röviden CSED-et. Amíg az anya CSED-en van, a 2021 évi szabályoknak megfelelően a naptári napi jövedelmének a 100%-át folyósítják részére. CSED-del egyszerre nem lehet dolgozni, vagy az egyik, vagy a másik opciót kell választanunk!

Ki fizeti a szülési szabadság alatt a CSED-et?

A CSED összege egy állami juttatás, éppen ezért az állam finanszírozza azokat a kismamákat, akik otthon töltik a szülés utáni fél évet – feltéve, ha megfelelnek a CSED szabályainak és rendelkeznek a megfelelő mennyiségű TB-jogviszonnyal. A CSED egy nem szociális alapú ellátás: a szülési szabadság adminisztrációja és a CSED folyósítása a munkahelyen keresztül történik, azonban az összeget egyszerűen visszaigénylik az egészségpénztárból – vagyis a munkáltató nem szenved anyagi kárt azért, mert az egyik alkalmazottja elment szülési szabadságra. A CSED aktuális szabályairól ebben a cikkben olvashatsz bővebb információkat.

Szülési szabadság kalkulátor

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • Nem a CSED az egyetlen családtámogatás, amivel a gyermek születését követően kalkulálhatunk. A csecsemőgondozási díj mellett a GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás is folyósítható a gyermek 3 éves koráig. A GYES összege 28.500 Ft gyermekenként, egyszerre több gyermekre is folyósítható. A GYES szabályairól itt írtunk részletesen.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. A táppénz 2022 évi szabályairól itt olvashatsz bővebben.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.

Mi lesz a szülési szabadság után?

A szülési szabadság letelte után az anyának lehetősége van eldönteni, hogy vissza szeretne-e menni dolgozni, vagy továbbra is otthon nevelné gyermekét. A CSED juttatása, amennyiben az anya igényli, GYED-re váltható. Ez a gyermekgondozási díj nevű, szintén nem szociális alapú ellátás a CSED-hez hasonlóan a munkahelyen keresztül kerül folyósításra, de állami eredetű juttatás. A GYED időtartamáról, feltételeiről és igényléséről innen tájékozódj!

A szülési szabadság mikor szűnik meg?

A szülési szabadság, amennyiben letelt a kötelező 2 hét, bármikor megszüntethető, de maximum 24 hétig tarthat. Speciális esetben a szülési szabadság idő előtt megszűnhet, amennyiben a baba bármilyen okból kikerül a családból, vagy elhalálozik (a gyermek halála esetén 6 hét pihenőidő továbbra is jár).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem