13 °C Budapest
Szülési szabadság kalkulátor 2022: Mennyi a szülési szabadság időtartama és ki igényelheti?

Szülési szabadság kalkulátor 2022: Mennyi a szülési szabadság időtartama és ki igényelheti?

2021. december 18. 18:04

Minden nő életében kiemelt fontosságú időszak a várandósság, illetve a szülést követően a szülési szabadság, amikor a kismamának, illetve párjának végre lehetősége van kipihenni a szülés fájdalmait, és jut elég ideje arra, hogy az újszülöttet gondozhassa. Na de mi a szülési szabadság lényege és mik a szülési szabadság szabályai 2022 évében?

Cikkünkben a szülési szabadság igénylése és letöltése kapcsán nyújtunk információt minden érdeklődőnek, hogy a családtervezés a lehető legdinamikusabb folyamatként haladhasson. Eláruljuk, hogy a szülési szabadság kalkulátor szerint mennyi ideig tart ez a pihenőidő, és hogy milyen állami támogatású összegekből kell ez idő alatt az anyának fenntartania magát. Mennyi a szülési szabadság időtartama, mikor kezdődik a szülési szabadság? Szülési szabadság ki fizeti: az állam, vagy a munkáltató? A szülési szabadság mennyi idő alatt jár le és mi a teendő, ha ezt követően sem szeretnénk visszamenni dolgozni? Mi az apa szülési szabadság, mennyi szabadság jár a férfinak, ha gyermeke születik?

 Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy olyan hosszabb, egybefüggő időszak, amelyre minden dolgozó nőnek jogában áll távozni munkahelyéről, hogy kipihenhesse a terhesség fáradalmait, felépülhessen a szülésből és hogy legyen elég ideje az újszülöttel foglalkozni. Egy újszülött csecsemő gondozása 24 órás munkafolyamat, éppen ezért egy gyermek születése esetén elengedhetetlen, hogy a szülő biztonságosan, nagyobb anyagi veszteség nélkül foglalkozhasson a gyermekneveléssel. A szülési szabadság teljes időtartama nem kötelező, de egy minimális részét mindenképpen ki kell az anyának vennie.

Mennyi a szülési szabadság időtartama?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, átszámolva 168 nap (kb. fél év), ez idő alatt ideális esetben az anya nem folytat kereső tevékenységet. Fontos szabály, hogy a szülési szabadság kivétele csak egyben lehetséges, nem darabolhatjuk fel részletekre!

A szülési szabadság mikor kezdődik?

Tévhit, hogy a szülési szabadság csak a baba születése után vehető ki – a szülési szabadság kezdete legkorábban a gyermek születésének várható időpontja előtt 4 héttel megkezdődhet.

Mennyi a kötelező szülési szabadság?

Mondanunk sem kell, amennyiben olyan munkát végzünk, vagy annyi segítségben részesülünk, hogy a csecsemő nevelése nem okoz gondot, az anya korábban is visszatérhet dolgozni. A szülési szabadság kötelező időtartama két hét, ezt követően lehet visszatérni.

Apa szülési szabadság

Habár a szülési szabadság első sorban az anya joga, az állam az újdonsült apukák számára is biztosít extra fizetett szabadságot, hogy a pár az első napokban közös erővel koncentrálhasson a gyermekre. A szülési szabadság apáknak alapesetben 5 nap, ikrek esetén pedig 7 nap, amit a szülést követő 2 hónapon belül bármikor kivehet. Bizonyos esetekben a nőknek szánt, 24 hetes szülési szabadság apák részére is kivehető, amennyiben az anya egészségi állapota vagy halála indokolja azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen juttatás jár szülési szabadság alatt?

Elsőre sokkolónak tűnik belegondolni, hogy egy anya fél évre távozik a munkahelyérő, éppen akkor, amikor a család költségei a gyermek miatt megemelkednek. Hogy a szülési szabadság ne teher, hanem vonzó opció legyen az anyák számára, a kormány erre az időszakra folyósítja a csecsemőgondozási díjat, röviden CSED-et. Amíg az anya CSED-en van, a 2021 évi szabályoknak megfelelően a naptári napi jövedelmének a 100%-át folyósítják részére. CSED-del egyszerre nem lehet dolgozni, vagy az egyik, vagy a másik opciót kell választanunk!

Ki fizeti a szülési szabadság alatt a CSED-et?

A CSED összege egy állami juttatás, éppen ezért az állam finanszírozza azokat a kismamákat, akik otthon töltik a szülés utáni fél évet – feltéve, ha megfelelnek a CSED szabályainak és rendelkeznek a megfelelő mennyiségű TB-jogviszonnyal. A CSED egy nem szociális alapú ellátás: a szülési szabadság adminisztrációja és a CSED folyósítása a munkahelyen keresztül történik, azonban az összeget egyszerűen visszaigénylik az egészségpénztárból – vagyis a munkáltató nem szenved anyagi kárt azért, mert az egyik alkalmazottja elment szülési szabadságra. A CSED aktuális szabályairól ebben a cikkben olvashatsz bővebb információkat.

Szülési szabadság kalkulátor

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • Nem a CSED az egyetlen családtámogatás, amivel a gyermek születését követően kalkulálhatunk. A csecsemőgondozási díj mellett a GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás is folyósítható a gyermek 3 éves koráig. A GYES összege 28.500 Ft gyermekenként, egyszerre több gyermekre is folyósítható. A GYES szabályairól itt írtunk részletesen.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. A táppénz 2022 évi szabályairól itt olvashatsz bővebben.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.

Mi lesz a szülési szabadság után?

A szülési szabadság letelte után az anyának lehetősége van eldönteni, hogy vissza szeretne-e menni dolgozni, vagy továbbra is otthon nevelné gyermekét. A CSED juttatása, amennyiben az anya igényli, GYED-re váltható. Ez a gyermekgondozási díj nevű, szintén nem szociális alapú ellátás a CSED-hez hasonlóan a munkahelyen keresztül kerül folyósításra, de állami eredetű juttatás. A GYED időtartamáról, feltételeiről és igényléséről innen tájékozódj!

A szülési szabadság mikor szűnik meg?

A szülési szabadság, amennyiben letelt a kötelező 2 hét, bármikor megszüntethető, de maximum 24 hétig tarthat. Speciális esetben a szülési szabadság idő előtt megszűnhet, amennyiben a baba bármilyen okból kikerül a családból, vagy elhalálozik (a gyermek halála esetén 6 hét pihenőidő továbbra is jár).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem