7 °C Budapest
Fotó: Wéber Mónika

Özönlenek Magyarországra a hollywoodi filmesek: alig bírják a stúdiók, kevés a szakember

2021. szeptember 22. 11:33

Elképesztően felpörgött a magyarországi filmgyártás a streamingláz óta, a hazai stúdiók és műtermek teljes kihasználtsággal működnek. Európában ma London után a második legkedveltebb filmes desztináció Budapest, ám könnyen megtörhet ez a lendület, ha a szakemberkínálat nem tud lépést tartani a növekvő igényekkel. Lassan a filmezés minden területén feltűnnek hiányszakmák, Tehát gyakorlatilag bármelyik képzésbe érdemes belevágni, hiszen a végzett szakemberekre óriási az igény - mondta el a Pénzcentrumnak Salamon András filmrendező, a Lumière Filmiskola vezetője.

Pénzcentrum: Rendkívüli mértékben felpörgött a magyarországi filmgyártás – ennek mi az oka, mi áll a háttérben?

Salamon András: Az alapvető ok a keresleti oldalon jelentkező, a globális filmszektort átalakító streamingláz, vagy ahogy ma az iparági szlengben egyre többször előfordul: streaming háború. Az igények gyakorlatilag végtelenek, a hazai stúdiók és műtermek teljes kihasználtsággal működnek, a kapacitások évekre le vannak kötve. Ennek egyre nehezebben tud megfelelni a magyar filmipar, pedig új kereslet is volna.

Magyarország több okból is közkedvelt célpontja a külföldi produkcióknak: Kelet-Közép-Európában minden más országot megelőzve vezetett be rendkívül kedvező adózási feltételeket a filmgyártásban. A megszerezhető állami támogatás mértéke elérheti a magyarországi gyártási költség egyharmadát, konkrétan minden elköltött és számlával igazolt forint után 30 százalék a tax rebate.

Ezen kívül az országnak jól képzett, minőségi munkára képes filmes szakemberállománya van, főként az elmúlt évek szervizprodukcióinak következtében. Fontos tényező, hogy az itthoni bérszint kedvező, a túlórázás is megoldható és nem ró vállalhatatlan anyagi terhet a produkcióra. A rendelkezésre álló filmes infrastruktúra, úgy mint kamera, világítás, kameramozgatás, díszletépítészet, jó minőségű, a hollywoodi sztenderdekkel azonosak, jók a helyszínek. Ugyanakkor a kiemelkedő turisztikai adottságok mellé erős a vendéglátóipar, ami kényelmessé teszi az itteni forgatást, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a forint nem igazán erős.

A térségre jellemző erős versenyhelyzet ellenére Budapest változatlanul őrzi a vonzerejét, ennek köszönhetően megelőzte Prágát, Bukarestet, Szófiát, Varsót. Európában ma London után a második legkedveltebb filmes desztináció Budapest.

Milyen szakemberekből van a legnagyobb hiány?

Azokból, akik a filmek elkészítéséhez szükséges rengeteg szakmunkát elvégzik: világosítókból, produkciós asszisztensekből, segédoperatőrökből, gripesekből (kameramozgatókból), díszletépítészekből. Ez azonban olyan méreteket ölt, hogy egyre gyakoribb, hogy egy-egy projekthez a környező országokból is toborozni kell szakembereket.

Mit érdemes tanulnia ma egy olyan fiatalnak, akit érdekel a filmgyártás?

Az a szerencsés vagy szerencsétlen helyzet áll fenn, hogy lassan a filmezés minden területén feltűnnek hiányszakmák. Tehát

gyakorlatilag bármibe érdemes belevágni, hiszen a végzett szakemberekre óriási az igény.

Akit mélyebben, átfogóbban is érdekel a filmgyártás, annak a Magyarországon hiánypótlónak számító, a Lumière-ben bevezetett, úgynevezett integrált szakképzésben érdemes résztvennie. Ennek a lényege, hogy az iskola kapcsolatrendszerének köszönhetően minden félévben azokat a szakokat indítják el, amelyekből akkut hiány tapasztalható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diák beiratkozik, elvégzi a képzést és a végén már valamelyik nemzetközi produkcióban találja magát – persze amennyiben kiválóak az eredményei. És ami még szintén megkerülhetetlen: az angol nyelv kellő szintű ismerete.

Nagyjából hány képzőintézmény van ma Magyarországon, ahol ezeket a szakembereket képzik, és hogy érdemes választani közülük?

Öt-tíz olyan releváns képzési hely van Magyarországon, amelyek filmes érdeklődésű diákokat oktatnak. Ebben a műfajban a könnyen konvertálható tudás a legértékesebb. Érdemes olyan képzőhelyet választani, ahol a tematika és a szakembergárda garantálja azt, hogy azt kapjuk, amire a filmiparban tényleg szükség van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiket várnak, milyen jellegű előzetes tudás, ismeret, kompetencia szükséges?

Mindenkit, aki szeretne közelebb kerülni a mozgóképek varázslatos világához. A filmekhez művészekre és szakmunkásokra egyformán szükség van, ráadásul a művészi ambíciókkal rendelkezőknek se árt, ha a filmgyártási workflow egészéről és részleteiről is van egy alaptudásuk. A szakmák jó része fiatalon, pályakezdőként is megcélozható, de például a produceri tanulmányokhoz nem ártanak sem az előtanulmányok, sem pedig a munka világában szerzett tapasztalat. És természetesen olyanokat is várunk, akik már nem húszévesek, de lelkesek, és felmerült bennük a pályamódosítás gondolata.

Mekkora összegű tandíjjal kell számolni?

Ez intézményről intézményre változó. Egy kellőképpen megalapozott, a filmes piacon használható és minőségi szakmai tudás Magyarországon

már néhány százezer forintért elérhető.

A magas színvonalú képzéshez persze nem csupán a jelentős szakmai kredittel rendelkező tanárok kellenek: nélkülözhetetlen, hogy az iskolának olyan szakmai partnerei legyenek, amelyek a tényleg Hollywoodban használatos technikát tudják biztosítani a gyakorlati órákhoz. Ez utóbbi természetesen meghatározza a képzés árszínvonalát is, de enélkül a konvertálható tudás átadása elképzelhetetlen.

Milyen későbbi kereseti lehetőségekre lehet számítani?

Erre azért nehéz válaszolni, mert akinek megfelelő a képzettsége, a szorgalma és a hozzáállása, az nem csupán Magyarországban gondolkodhat. Egyre többször hallunk olyan történeteket, amikor egy magyarországi szervizprodukcióban foglalkoztatott focuspullernek, mikrofonosnak vagy scripternek a távozó stáb felajánlja a folytatást, akár a tengerentúlon. Magyarán az ambiciózus és tehetséges emberek nemzetközi karrierben is gondolkodhatnak, ami megsokszorozhatja a keresetüket. Így lesz kerek a kép, hiszen a tandíj néhány hónap alatt megkereshető a „terepen”, azután pedig a hazai bérekhez képest kiemelkedő jövedelemre lehet szert tenni.

(Címlapkép: Wéber Mónika)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem