12 °C Budapest
Fotó: Wéber Mónika

Özönlenek Magyarországra a hollywoodi filmesek: alig bírják a stúdiók, kevés a szakember

2021. szeptember 22. 11:33

Elképesztően felpörgött a magyarországi filmgyártás a streamingláz óta, a hazai stúdiók és műtermek teljes kihasználtsággal működnek. Európában ma London után a második legkedveltebb filmes desztináció Budapest, ám könnyen megtörhet ez a lendület, ha a szakemberkínálat nem tud lépést tartani a növekvő igényekkel. Lassan a filmezés minden területén feltűnnek hiányszakmák, Tehát gyakorlatilag bármelyik képzésbe érdemes belevágni, hiszen a végzett szakemberekre óriási az igény - mondta el a Pénzcentrumnak Salamon András filmrendező, a Lumière Filmiskola vezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum: Rendkívüli mértékben felpörgött a magyarországi filmgyártás – ennek mi az oka, mi áll a háttérben?

Salamon András: Az alapvető ok a keresleti oldalon jelentkező, a globális filmszektort átalakító streamingláz, vagy ahogy ma az iparági szlengben egyre többször előfordul: streaming háború. Az igények gyakorlatilag végtelenek, a hazai stúdiók és műtermek teljes kihasználtsággal működnek, a kapacitások évekre le vannak kötve. Ennek egyre nehezebben tud megfelelni a magyar filmipar, pedig új kereslet is volna.

Magyarország több okból is közkedvelt célpontja a külföldi produkcióknak: Kelet-Közép-Európában minden más országot megelőzve vezetett be rendkívül kedvező adózási feltételeket a filmgyártásban. A megszerezhető állami támogatás mértéke elérheti a magyarországi gyártási költség egyharmadát, konkrétan minden elköltött és számlával igazolt forint után 30 százalék a tax rebate.

Ezen kívül az országnak jól képzett, minőségi munkára képes filmes szakemberállománya van, főként az elmúlt évek szervizprodukcióinak következtében. Fontos tényező, hogy az itthoni bérszint kedvező, a túlórázás is megoldható és nem ró vállalhatatlan anyagi terhet a produkcióra. A rendelkezésre álló filmes infrastruktúra, úgy mint kamera, világítás, kameramozgatás, díszletépítészet, jó minőségű, a hollywoodi sztenderdekkel azonosak, jók a helyszínek. Ugyanakkor a kiemelkedő turisztikai adottságok mellé erős a vendéglátóipar, ami kényelmessé teszi az itteni forgatást, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a forint nem igazán erős.

A térségre jellemző erős versenyhelyzet ellenére Budapest változatlanul őrzi a vonzerejét, ennek köszönhetően megelőzte Prágát, Bukarestet, Szófiát, Varsót. Európában ma London után a második legkedveltebb filmes desztináció Budapest.

Milyen szakemberekből van a legnagyobb hiány?

Azokból, akik a filmek elkészítéséhez szükséges rengeteg szakmunkát elvégzik: világosítókból, produkciós asszisztensekből, segédoperatőrökből, gripesekből (kameramozgatókból), díszletépítészekből. Ez azonban olyan méreteket ölt, hogy egyre gyakoribb, hogy egy-egy projekthez a környező országokból is toborozni kell szakembereket.

Mit érdemes tanulnia ma egy olyan fiatalnak, akit érdekel a filmgyártás?

Az a szerencsés vagy szerencsétlen helyzet áll fenn, hogy lassan a filmezés minden területén feltűnnek hiányszakmák. Tehát

gyakorlatilag bármibe érdemes belevágni, hiszen a végzett szakemberekre óriási az igény.

Akit mélyebben, átfogóbban is érdekel a filmgyártás, annak a Magyarországon hiánypótlónak számító, a Lumière-ben bevezetett, úgynevezett integrált szakképzésben érdemes résztvennie. Ennek a lényege, hogy az iskola kapcsolatrendszerének köszönhetően minden félévben azokat a szakokat indítják el, amelyekből akkut hiány tapasztalható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diák beiratkozik, elvégzi a képzést és a végén már valamelyik nemzetközi produkcióban találja magát – persze amennyiben kiválóak az eredményei. És ami még szintén megkerülhetetlen: az angol nyelv kellő szintű ismerete.

Nagyjából hány képzőintézmény van ma Magyarországon, ahol ezeket a szakembereket képzik, és hogy érdemes választani közülük?

Öt-tíz olyan releváns képzési hely van Magyarországon, amelyek filmes érdeklődésű diákokat oktatnak. Ebben a műfajban a könnyen konvertálható tudás a legértékesebb. Érdemes olyan képzőhelyet választani, ahol a tematika és a szakembergárda garantálja azt, hogy azt kapjuk, amire a filmiparban tényleg szükség van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiket várnak, milyen jellegű előzetes tudás, ismeret, kompetencia szükséges?

Mindenkit, aki szeretne közelebb kerülni a mozgóképek varázslatos világához. A filmekhez művészekre és szakmunkásokra egyformán szükség van, ráadásul a művészi ambíciókkal rendelkezőknek se árt, ha a filmgyártási workflow egészéről és részleteiről is van egy alaptudásuk. A szakmák jó része fiatalon, pályakezdőként is megcélozható, de például a produceri tanulmányokhoz nem ártanak sem az előtanulmányok, sem pedig a munka világában szerzett tapasztalat. És természetesen olyanokat is várunk, akik már nem húszévesek, de lelkesek, és felmerült bennük a pályamódosítás gondolata.

Mekkora összegű tandíjjal kell számolni?

Ez intézményről intézményre változó. Egy kellőképpen megalapozott, a filmes piacon használható és minőségi szakmai tudás Magyarországon

már néhány százezer forintért elérhető.

A magas színvonalú képzéshez persze nem csupán a jelentős szakmai kredittel rendelkező tanárok kellenek: nélkülözhetetlen, hogy az iskolának olyan szakmai partnerei legyenek, amelyek a tényleg Hollywoodban használatos technikát tudják biztosítani a gyakorlati órákhoz. Ez utóbbi természetesen meghatározza a képzés árszínvonalát is, de enélkül a konvertálható tudás átadása elképzelhetetlen.

Milyen későbbi kereseti lehetőségekre lehet számítani?

Erre azért nehéz válaszolni, mert akinek megfelelő a képzettsége, a szorgalma és a hozzáállása, az nem csupán Magyarországban gondolkodhat. Egyre többször hallunk olyan történeteket, amikor egy magyarországi szervizprodukcióban foglalkoztatott focuspullernek, mikrofonosnak vagy scripternek a távozó stáb felajánlja a folytatást, akár a tengerentúlon. Magyarán az ambiciózus és tehetséges emberek nemzetközi karrierben is gondolkodhatnak, ami megsokszorozhatja a keresetüket. Így lesz kerek a kép, hiszen a tandíj néhány hónap alatt megkereshető a „terepen”, azután pedig a hazai bérekhez képest kiemelkedő jövedelemre lehet szert tenni.

(Címlapkép: Wéber Mónika)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03