13 °C Budapest
Ezt minden cégnél kötelezővé kellene tenni: így lesz előny a felmondásból

Ezt minden cégnél kötelezővé kellene tenni: így lesz előny a felmondásból

2019. október 8. 09:32

Csökkent a munkanélküliek aránya, és nőtt a foglalkoztatottság, így a szakképzett munkavállók is könnyebben mernek váltani. A munkaerőhiány miatt felértékelődött a kilépő interjú szerepe, amelyből a cégeknek gazdasági előnye is származhat - mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek váltani is - mondta a szakértő. Ezt a módszert sokáig nem önálló eszközként kezelték, viszont a kilépő interjú fejlődésre is ösztönözhet - írja a Magyar Hírlap. 

A kilépőinterjú egy módszertani eszköz, közepes illetve nagyobb cégeknél jellemző, a vállalat méretétől függően a humánerőforrás osztály vagy maga a cégvezetés végzi, nincs kötelező jellege - mondta lapunknak Szalai Piroska. A kiléptetés során a távozó munkavállalónak lehetősége nyílik a munkakörről vagy a szervezetről visszajelzést adni, és a szakmai indokkal véghezvitt munkahelyváltások miatt többször is lehet relevanciája az utólag adott visszajelzéseknek, akár a munkakört, akár a munkafolyamatot nézzük. Hozzátette, ezt korábban nem önálló eszközként kezelték, azonban napjainkban, mivel egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, és az inaktívak száma is jócskán csökkent, ezt a módszert is bevetik. Kilenc évvel ezelőtt ugyanis, amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek továbblépni is, mint korábban - magyarázta a szakértő.

A vállalatoknak nem meghatározott időnként át kell alakítaniuk a munkafolyamatokat, egy ilyen változtatáshoz, megújuláshoz is adhat alapokat egy-egy távozó munkatárs visszajelzése. Szalai Piroska nem tartja kizártnak azt sem, hogy valakinek közvetlenül a kilépése előtt ajánlanak magasabb bért, ám sokszor nem is kell(ene) eddig eljutni, de ugyanez igaz a munkakör továbbgondolására - a kihívások biztosítására - vagy éppen a feladatok megosztására, ilyenre is lehet szükség. A szakértő szerint bár nem jellemző, de egyedi, szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a munkavállaló így próbál meg előnyhöz jutni.

Vannak olyan esetek is, amikor a tervezettel ellentétben elmarad a kiléptetőinterjú, ám a lehető legjobb légkörben távozni lehetőséget ad arra is, hogy az elköszönő munkatárs tapasztalatát megtartják, átadják. Noha jogszabályi kötelezettség nincs rá, egy ilyen módon levezényelt távozás a visszajelzések és tapasztalatok birtokában a későbbiekben akár gazdasági előnyt is jelenthet a cégnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?