35 °C Budapest
Ezt minden cégnél kötelezővé kellene tenni: így lesz előny a felmondásból

Ezt minden cégnél kötelezővé kellene tenni: így lesz előny a felmondásból

2019. október 8. 09:32

Csökkent a munkanélküliek aránya, és nőtt a foglalkoztatottság, így a szakképzett munkavállók is könnyebben mernek váltani. A munkaerőhiány miatt felértékelődött a kilépő interjú szerepe, amelyből a cégeknek gazdasági előnye is származhat - mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek váltani is - mondta a szakértő. Ezt a módszert sokáig nem önálló eszközként kezelték, viszont a kilépő interjú fejlődésre is ösztönözhet - írja a Magyar Hírlap. 

A kilépőinterjú egy módszertani eszköz, közepes illetve nagyobb cégeknél jellemző, a vállalat méretétől függően a humánerőforrás osztály vagy maga a cégvezetés végzi, nincs kötelező jellege - mondta lapunknak Szalai Piroska. A kiléptetés során a távozó munkavállalónak lehetősége nyílik a munkakörről vagy a szervezetről visszajelzést adni, és a szakmai indokkal véghezvitt munkahelyváltások miatt többször is lehet relevanciája az utólag adott visszajelzéseknek, akár a munkakört, akár a munkafolyamatot nézzük. Hozzátette, ezt korábban nem önálló eszközként kezelték, azonban napjainkban, mivel egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, és az inaktívak száma is jócskán csökkent, ezt a módszert is bevetik. Kilenc évvel ezelőtt ugyanis, amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek továbblépni is, mint korábban - magyarázta a szakértő.

A vállalatoknak nem meghatározott időnként át kell alakítaniuk a munkafolyamatokat, egy ilyen változtatáshoz, megújuláshoz is adhat alapokat egy-egy távozó munkatárs visszajelzése. Szalai Piroska nem tartja kizártnak azt sem, hogy valakinek közvetlenül a kilépése előtt ajánlanak magasabb bért, ám sokszor nem is kell(ene) eddig eljutni, de ugyanez igaz a munkakör továbbgondolására - a kihívások biztosítására - vagy éppen a feladatok megosztására, ilyenre is lehet szükség. A szakértő szerint bár nem jellemző, de egyedi, szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a munkavállaló így próbál meg előnyhöz jutni.

Vannak olyan esetek is, amikor a tervezettel ellentétben elmarad a kiléptetőinterjú, ám a lehető legjobb légkörben távozni lehetőséget ad arra is, hogy az elköszönő munkatárs tapasztalatát megtartják, átadják. Noha jogszabályi kötelezettség nincs rá, egy ilyen módon levezényelt távozás a visszajelzések és tapasztalatok birtokában a későbbiekben akár gazdasági előnyt is jelenthet a cégnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50