28 °C Budapest
Rengeteg fiatalt keresnek: 7000 forintos órabér, diplomát sem kérnek

Rengeteg fiatalt keresnek: 7000 forintos órabér, diplomát sem kérnek

2018. szeptember 15. 07:04

Nem csak a nyár elején, de a szorgalmi időszak első heteiben is megugrik a munkát kereső diákok száma. Egyre szűkebb az a réteg, aki nappali tagozatosként csupán a szülei segítségével fenn tudja tartani magát - derült ki egy az év elején publikált európai kutatásból. Emellett persze a magyar cégeknek is jól jön a friss, olcsó munkaerő. Megnéztük havonta átlagosan mekkora kiadassál kell számolnia egy diáknak, és azt is, mennyit lehet keresni árufeltöltéssel, "békázással", vagy utasbiztonsági sormenedzserként.


Az aktív dolgozók, a nyugdíjasok és a kismamák mellett a magyar cégeknek egyre nagyobb szükségük van a legfiatalabb munkavállalókra is, azokra a diákokra, akik tanulás mellett heti pár órában dolgozni tudnak. Persze nekik is jól jönnek ezek a lehetőségek, hiszen ma már a felsőoktatásban tanulók egy nagyon szűk rétege tudja csak saját kereset nélkül fenntartani magát.

Az idén januárban közzétett Eurostudent VI. gyorsjelentésből, mely többek között a felsőoktatásban résztvevő hallgatók szociális hátterével, életkörülményeivel, munkavállalásával és anyagi forrásaival foglalkozik, kiderült, hogy

minden harmadik magyar egyetemista egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait.

Közülük minden második hallgató nyilatkozott úgy, ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében (ez a legfrissebb elérhető statisztika) 187 ezer nappali tagozatos hallgatója volt a felsőoktatásnak, e szerint több mint 62 ezer diákot dolgozik valamilyen formában a főiskola, egyetem mellett.

Az Eurostudent VI. adataiból az is kiderül, hogy az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 625 forintot tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 013 forintot azok számára, kik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt pedig elő is kell teremteni valahonnan.

Iskolaszövetkezetek: indul a szezon

Jellemzően szeptember közepén, végén indul meg a kereslet az iskola mellett is végezhető diákmunkák iránt

 - mondta el a Pénzcentrumnak Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. Amint lemegy a beiratkozás és kialakulnak az órarendek, a diákok egy jelentős része munka után néz. A nyár eleji nagy dömpinghez ugyan nem hasonlítaná ezt az időszakot a cégvezető, inkább élénk érdeklődésként jellemezné. Elmondása szerint a fővárosban és az egyetemi nagyvárosokban kifejezetten könnyen találhatnak maguknak munkát a diákok, az országosan tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően. A magyar cégek nagy bajban vannak, szükségükvan a friss, olcsó munkaerőre.

Főleg egyszerűbb munkákra keresnek diákokat, árufeltöltésre, pénztárosnak, adminisztrációs és adatfeltöltő munkák. Ezekért átlagosan bruttó 1100-1200 forintot fizetnek óránként. Ám ha valaki jól beszél legalább egy nyelvet, esetleg kifejezetten speciális tudás van a birtokában, akár 1700-1800 forintot is megkereshet óránként. Ez egy hónapban heti 20 óra munkával számolva 88 és 136 ezer forint közötti bevételt jelenthet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szetlák Tamás az Atlasz Csoport igazgatója is hasonló tendenciáról számolt be: a jelentkezők számán már érezhető, hogy a napokban elkezdett aktivizálódni a diákság. Az általuk közvetített munkák 48 százaléka irodai, 48 százaléka fizikai és 4 százaléka hostess jellegű. Tapasztalata szerint, aki akar, az talál magának diákmunkát, még úgy is, hogy az elmúlt három évben nagyjából a duplájára nőttek a diákfizetések.

Az bérek náluk is hasonlóan alakulnak nettó 1000-1250 forint között, a fizikai munkákért általában többet fizetnek. Ám ha valakinek speciális tudása van, mondjuk informatikusnak, webfejlesztőnek tanul és tudja is már használni a tudását,

annak a cégek akár 7000 forintot is fizetnek óránként.

Az iskolaszövetkezeten túl

Ma már nem csak diákszövetkezeteken keresztül találhatnak a diákok munkát, de számtalan Facebook oldal és csoport is gyűjti ezeket az ajánlatokat - minden létező platformon hirdetnek a cégek. Szinte bármilyen munkát találhat az, aki tényleg dolgozni szeretne. A kreatívnak kicsit sem nevezhető adminisztráción, leltározáson, árufeltöltésen, csomagoláson túl elhelyezkedhetnek a diákok érdekesebb feladatkörökben is:

 • luxusautók karbantartójának 1200 forintot fizetnek egy órára
 • "Békázásért" (logisztikai központ termékeinek rendezgetése hidraulikus raklapemelővel) 1224 forintot lehet keresni óránként
 • játékbolti hostessként 800 forintot
 • utasbiztonsági sormenedzserként (a kézipoggyász vizsgálatának előkészítése) 1256 forintot

A pénzkeresésen túl

A pénzkeresésen túl egyéb is előnyei vannak, ha valaki egyetemi, főiskolai tanulmányaival párhuzamosan elhelyezkedik a munka világában, pláné akkor, ha az valamilyen módon kapcsolódik a tanulmányaihoz. Kölcsönös elégedettség esetén ugyanis jó eséllyel helyezkedhet el ott véglegesen. Nem csak anyagi előnyei származhatnak, de komoly élet- és munkatapasztalatra is szert tehet, és legalább nem egy üres önéletrajzzal érkezik majd élete első állásinterjújára. Felsőoktatásban tanulókat keresnek komoly pozícióra is, persze nem ingyen, átlagosan 1400-1500 forintos órabérért:

 • HR gyakornok
 • Üzleti tanácsadó gyakornok stratégia és innováció területen
 • Marketing gyakornok
 • Social media manager gyakornok
 • junior könyvelő
 • 3D modellező
 • junior szoftverfejlesztő
 • Gépész gyakornok
 • Pénzügyi gyakornok
 • Webfejlesztőt gyakornok

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?