13 °C Budapest

Fontos változás jön a sárga csekkeknél: minden magyart érint

2017. december 30. 13:01

Számos változásra számíthat a magyar lakosság 2018-ban is. Rengeteg családot érint például a minimálbér, illetve gyed összegének emelése; de változnak többek között a Posta pénzmosás megelőzési feladatai is a csekkbefizetéseknél. Mutatjuk, mi minden változik január 1-től.

Emelkedik a minimálbér

A 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként a minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik. Így a 2010-2018 közötti időszakban a minimálbér 88 százalékkal, bruttó 73 500 forintról, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig több mint 100 százalékkal 89 500 forintról bruttó 180 500 forintra emelkedik.

Ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak

Frissítette a kormány a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, miszerint korábbi túlbecslés miatt a nyugdíjasok a jogszabályi előírásoknak megfelelőnél magasabb emelést kapnak 2018-ban. A kormány korábban 3 százalékos inflációt prognosztizált 2018-ra, így ehhez igazította a nyugdíjemelés mértékét is. Most már viszont csak 2,7 százalékot mond a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MNB becslése még alacsonyabb, pár hete közzétett előrejelzésében 2,5 százalékot jósolt. A nyugdíjemelés tehát a jogszabályban meghatározottnál 0,3-05 százalékkal nagyobb lesz 2018 elején.

Növekedik a gyed összege

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A gyermekgondozási díj a minimálbér emelkedésének köszönhetően emelkedik. A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik. Emellett egy évvel bővül a diplomás gyed jogosultsági ideje, így az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig vehetik igénybe az ellátást. Továbbá a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.

Növekedik a családi adókedvezmény

A kétgyermekesek családi adókedvezménye jövőre is növekszik. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek. Kedvezményük 2019-ben még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik

Ajándékot kapnak a sokgyermekes jelzáloghitelesek

Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is. Az intézkedés akár 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet.

Elengedik a diákhitelt

Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Csökkennek a CSOK adminisztrációs terhei

Idén egyre nőtt az otthonteremtési program népszerűsége. Mind többen építkeznek, már több mint 60 ezer családot tudtak támogatni a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül. A programot tovább folytatják, és sok adminisztratív akadály elhárításával, járulékos költség csökkentésével még olcsóbbá teszik az otthonteremtést.

Jön a Köldökzsinór program

Január elsejével indul a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal "indulhat el".

19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó

Szintén a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően január 1-től a munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken. mivel a versenyszférában a reálbér-növekedés meghaladta a hatéves bérmegállapodásban meghatározott 11 százalékot, ezért a megállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó 2018 január 1-től nem 2 százalékponttal, hanem 2,5 százalékponttal mérséklődik.

Időpontfoglalásra érkeznek a kéményseprők a családi házakhoz

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat. A jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek.  A változás szerint januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpont-foglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Öt százalékra csökken az internet áfája

Januártól tovább, 18 százalékról 5 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája. A 13 százalékpontos csökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Az internet áfája első lépésben az idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy korábbi konferencián kiemelte: a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak. Magyarországon az áfacsökkentés és az alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 35 százalékkal csökken az internet-előfizetés ára. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt, fokozott figyelemmel vizsgálják majd a csökkenő internet-áfakulccsal kapcsolatos szabályok betartását is, mint minden, az előfizetők széles körét érintő, átfogó módosítást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Januártól megfelezik a napelemek termékdíját

Jövő év elejétől megfelezik a napelemekre kivetett úgynevezett termékdíjat, így a mostani kilogrammonkénti 114 forint helyett már csak 57 forintot kell fizetniük a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a díj mértéke még így is magasnak számít majd az európai átlaghoz képest, ezért nem valószínű, hogy a sarc csökkentése lendíti fel 2018-ban a napenergia-szektort.

Januártól beperelhető akár egy közlekedési tábla kihelyezése is

Az állampolgárok jogait is érintő jelentős változások jönnek az új évvel a közigazgatási perek területén. A közigazgatási bíráskodás abban speciális más típusú eljárásokhoz képest, hogy ezeknél az egyik peres fél mindig egy állami szerv, egy közigazgatási hatóság. A közigazgatási bíráskodás lényege eddig az volt, hogy a különböző szervek által meghozott formális határozatokat az adott döntés érintettjei a bíróságon megtámadhatták. Legnagyobb újdonság, hogy ezt a kört kibővítik: január 1-től a közigazgatási szervek bármelyik intézkedése - amelynek hatása van a jogalanyokra - perelhető lesz az érintettek által. Így januártól bíróságon támadható meg egy köztéri szobor felállítása vagy egy fizetős parkolási zóna kijelölése, de egy közlekedési tábla kihelyezése. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy a fő szabály szerint továbbra is a felperesnek kell majd bizonyítania. Például egy fizetőparkoló-zóna kijelölésének megtámadásakor igazolni kell, hogy célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt, amihez adott esetben igazságügyi szakértőre lesz szükség.

Változnak a Posta pénzmosás megelőzési feladatai csekkbefizetéseknél

Január 1-től az ügyfelek okmányok bemutatása nélkül fizethetik be csekkjeiket, ha bankkártyával fizetnek, de nem szükségesek az okmányok az adó, illeték, és bírság csekkek befizetésénél, illetve 300 000 forintig az áru, szolgáltatás ellenértékének készpénzes megfizetésekor sem. Ugyanakkor be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

Ha az ügyfelek bankkártyával fizetik ki sárga és a fehér csekkjeiket 2018. január 1-től - összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül - nincs szükség adatrögzítésre, a posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem. Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

Az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására 300 000 forintos összeghatárig, ha a csekken szereplő érték 300 000 és 2,5 millió forint között mozog és az ügyfél ezt készpénzben fizeti ki, akkor a posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett. Ha pedig a befizetett összeg meghaladja a 2,5 millió forintot - szintén készpénzes fizetésnél - , akkor normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy okmányait a posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen, ezért a Magyar Posta mindenkinek azt javasolja, hogy az ilyen jellegű befizetéseket bankkártyás fizetésként teljesítsék, vagy a keressék fel a kijelölt postahelyeket.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt, amelyek értelmében 300 000 forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő. Az új előírások szerint 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható. A 10 éves korhatár az Euro III környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak taxiengedélyt. Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága a három millimétert eléri. Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobboldali első ülésnél beépített légzsák és a blokkolását gátló berendezés (ABS). Taxizni csak olyan személygépkocsival lehet, amelynek kormányberendezése a menetirány szerinti baloldalon van.

KKV: Egyszerűbbé válik jövőre a kezességvállalás

Új mérföldkövet jelent a kezességvállalásban jövő januártól az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése, amely jelentősen egyszerűsíti az ügyintézést, hiszen a bankok saját maguk dönthetnek a garanciaintézmény bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A Magyarországon egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal idén októberben kötött megállapodás teszi lehetővé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem