24 °C Budapest
Ezt intézd el még ma az iskolában, különben utcára kerülhet a gyerek

Ezt intézd el még ma az iskolában, különben utcára kerülhet a gyerek

2016. június 15. 11:05

Ma véget ér a 2015/2016-os tanév, és 1,2 millió általános és középiskolás diák vetheti bele magát a nyári szünet örömeibe. Már hónapok óta nagy a készülődés, hogy a vakációzók programokkal, táborokkal, diákmunkákkal és pihenési lehetőségekkel minél hasznosabban tölthessék el a szünidejüket.

A két és fél hónapos nyári szünet talán sok időnek tűnik, de ahogy azt mindenki saját bőrén is megtapasztalta, egy szempillantás alatt elrepül. Éppen ezért fontos, hogy hasznosan töltsék el a következő heteket a diákok, és a tanév fáradalmait főként aktív időtöltéssel és élményszerzéssel pihenjék ki.

A szünet azonban nem csak a gondtalanságról szól, hiszen sok szülőnek igen nagy fejtörést okoz, hogyan oldja meg a gyermeke felügyeletét a vakáció alatt. Ráadásul úgy, hogy közben élvezze is a szünidőt a nebuló.

Aki nem tudja megoldani a felügyeletet, azok a települési önkormányzatnál igényelheti a gyermek napközbeni ellátását. A jelentkezésnek ma (június 15.), az utolsó tanítási napon jár le a határideje.

Indulnak a táborok

Nem hivatalos felmérések szerint a diákoknak csak 10-15 százaléka jut el nyári táborba, mivel ezekért gyakran igen borsos árakat kérnek. A taborfigyelo.hu-n közel száz tábor közül válogathatnak a gyerekek. Idén újdonságként megjelentek a multitáborok is, amelyekben több tematikus tábort ötvöznek, hogy még színesebb legyen az ott eltöltött hét. A táborok árai között hatalmas a szórás. A napközisek ára átlagosan 20 ezer forint körül mozog, az ott alvósoknak pedig jellemzően 30-35 ezer forint között van - írja az MTI. Persze egy-egy "menő" táborért ennek gyakran a sokszorosát kérik.

KATTINTS! Ki nem találod, milyen tábor lesz idén a legnagyobb sláger

A Profession.hu tavalyi felmérése szerint a készségfejlesztő- és a sporttáborok a legnépszerűbbek mostanában, a 14 év felettieknél pedig a nyelvi táborok a divatosak. A gyermekek szórakoztatásával foglalkozó Funside Egyesület szerint idén az informatikai tábor lehet majd a legnagyobb sláger.

Aki maga keresi meg a nyaralásra valót

Sok diák a szünet alatt munkát vállal. Szülői engedéllyel már 15 éves kortól dolgozhatnak a fiatalok. A szakemberek azt tanácsolják a diákoknak, hogy lehetőség szerint inkább iskolaszövetkezeteken keresztül vállaljanak munkát. Amellett, hogy egyszerűbb ezeken keresztül munkát találni, a foglalkoztatás jogi hátterét is a szövetkezet felügyeli.

Diákmunkánál is fontos, hogy írásbeli munkaszerződést kössenek a felek, és bizony ez is adóköteles jövedelem.

Erről bővebben itt: Diákmunkát vállalnál a nyáron? Ezt kell róla tudnod

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A diákok bére alkalmazkodik a mindenkori minimálbérhez, tehát hivatalosan legalább bruttó 639 forintos órabért kell kapniuk a munkájukért. Általában viszont ennél többet keresnek. Ez függ a munka jellegétől, és attól is, hogy az adott feladat elvégzése mekkora szaktudást igényel.

KATTINTS! Kenyérkereső hallgatók: indul a nyári diákmunka-dömping

Sokan olyan munkát keresnek a nyárra, ami kapcsolódik tanulmányaikhoz, és esetleg hasznos lehet későbbi munkakeresésükhöz, de jellemzően a pénzkereseti lehetőség az elsődleges motiváció. Az irodai munkák mellett strandokon és fesztiválokon is szívesen dolgoznak a fiatalok.

Az állam is támogatja

Nyári diákmunka programot hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak állást az önkormányzatoknál, és az önkormányzati fenntartású intézményeknél. Ehhez 1,9 milliárdos támogatást ad az állam.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?