Ezt intézd el még ma az iskolában, különben utcára kerülhet a gyerek

Ezt intézd el még ma az iskolában, különben utcára kerülhet a gyerek

2016. június 15. 11:05

Ma véget ér a 2015/2016-os tanév, és 1,2 millió általános és középiskolás diák vetheti bele magát a nyári szünet örömeibe. Már hónapok óta nagy a készülődés, hogy a vakációzók programokkal, táborokkal, diákmunkákkal és pihenési lehetőségekkel minél hasznosabban tölthessék el a szünidejüket.

A két és fél hónapos nyári szünet talán sok időnek tűnik, de ahogy azt mindenki saját bőrén is megtapasztalta, egy szempillantás alatt elrepül. Éppen ezért fontos, hogy hasznosan töltsék el a következő heteket a diákok, és a tanév fáradalmait főként aktív időtöltéssel és élményszerzéssel pihenjék ki.

A szünet azonban nem csak a gondtalanságról szól, hiszen sok szülőnek igen nagy fejtörést okoz, hogyan oldja meg a gyermeke felügyeletét a vakáció alatt. Ráadásul úgy, hogy közben élvezze is a szünidőt a nebuló.

Aki nem tudja megoldani a felügyeletet, azok a települési önkormányzatnál igényelheti a gyermek napközbeni ellátását. A jelentkezésnek ma (június 15.), az utolsó tanítási napon jár le a határideje.

Indulnak a táborok

Nem hivatalos felmérések szerint a diákoknak csak 10-15 százaléka jut el nyári táborba, mivel ezekért gyakran igen borsos árakat kérnek. A taborfigyelo.hu-n közel száz tábor közül válogathatnak a gyerekek. Idén újdonságként megjelentek a multitáborok is, amelyekben több tematikus tábort ötvöznek, hogy még színesebb legyen az ott eltöltött hét. A táborok árai között hatalmas a szórás. A napközisek ára átlagosan 20 ezer forint körül mozog, az ott alvósoknak pedig jellemzően 30-35 ezer forint között van - írja az MTI. Persze egy-egy "menő" táborért ennek gyakran a sokszorosát kérik.

KATTINTS! Ki nem találod, milyen tábor lesz idén a legnagyobb sláger

A Profession.hu tavalyi felmérése szerint a készségfejlesztő- és a sporttáborok a legnépszerűbbek mostanában, a 14 év felettieknél pedig a nyelvi táborok a divatosak. A gyermekek szórakoztatásával foglalkozó Funside Egyesület szerint idén az informatikai tábor lehet majd a legnagyobb sláger.

Aki maga keresi meg a nyaralásra valót

Sok diák a szünet alatt munkát vállal. Szülői engedéllyel már 15 éves kortól dolgozhatnak a fiatalok. A szakemberek azt tanácsolják a diákoknak, hogy lehetőség szerint inkább iskolaszövetkezeteken keresztül vállaljanak munkát. Amellett, hogy egyszerűbb ezeken keresztül munkát találni, a foglalkoztatás jogi hátterét is a szövetkezet felügyeli.

Diákmunkánál is fontos, hogy írásbeli munkaszerződést kössenek a felek, és bizony ez is adóköteles jövedelem.

Erről bővebben itt: Diákmunkát vállalnál a nyáron? Ezt kell róla tudnod

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A diákok bére alkalmazkodik a mindenkori minimálbérhez, tehát hivatalosan legalább bruttó 639 forintos órabért kell kapniuk a munkájukért. Általában viszont ennél többet keresnek. Ez függ a munka jellegétől, és attól is, hogy az adott feladat elvégzése mekkora szaktudást igényel.

KATTINTS! Kenyérkereső hallgatók: indul a nyári diákmunka-dömping

Sokan olyan munkát keresnek a nyárra, ami kapcsolódik tanulmányaikhoz, és esetleg hasznos lehet későbbi munkakeresésükhöz, de jellemzően a pénzkereseti lehetőség az elsődleges motiváció. Az irodai munkák mellett strandokon és fesztiválokon is szívesen dolgoznak a fiatalok.

Az állam is támogatja

Nyári diákmunka programot hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak állást az önkormányzatoknál, és az önkormányzati fenntartású intézményeknél. Ehhez 1,9 milliárdos támogatást ad az állam.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20