0 °C Budapest

Jön a "kis népszámlálás": 400 ezer családhoz kopogtatnak

MTI
2015. március 17. 18:12

Népszámlálás lesz 2016 októberében Magyarországon. A "kis népszámlálás" 400 ezer háztartást érint.

Jövő októberben lesz a "kis népszámlálás", az október 1-jei állapotra vonatkozóan. Erről kedden fogadott el törvényt a parlament - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményben az MTI-vel.

A közlés szerint a mikrocenzus eszmei időpontja 2016. október 1. 0 óra, vagyis a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól szóló adatokat erre az időpontra vonatkozóan gyűjti össze a KSH.

Az összeírás kiterjed a Magyarország területén élő vagy átmenetileg külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre. A felmérésben szerepelnek az ország területén lévő lakások, lakott üdülők és a közösségi elhelyezést szolgáló intézmények.

Az adatfelvétel nem a lakosság egészére terjed ki, azaz nem teljes körű, hanem tíz százalékos mintán, mintegy 400 ezer háztartást kiválasztva végzi el a KSH. A népszámlálásból ismert kérdések megválaszolására 2016. október 1-je és október 31-e között kerül sor - írták.

Figyelmeztettek:

az adatszolgáltatás kötelező, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben használt nyelvre vonatkozó kérdéseket.

Ugyancsak önkéntes a válaszadás a mikrocenzus keretében egy kisebb mintán zajló kiegészítő adatfelvételek kérdéseire - fűzték hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mintába került személyeket a kijelölésről, az adatszolgáltatási kötelezettségről és a válaszadás részleteiről a KSH előzetesen értesíti. Ők választhatnak majd, hogy interneten saját maguk töltik ki a kérdőívet, vagy számlálóbiztosnak válaszolnak - áll a közleményben.

Az ilyen összeírásokat a tízévenként megrendezett népszámlálások közötti időszakban szokták megtartani, a jövő évi lesz Magyarországon a hatodik. A mikrocenzus célja az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy az országos és területi döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06