Mi történt a bérekkel? 1 millió dolgozóról nincs információ

Pénzcentrum
2012. április 24. 14:20

Februárban 1 millió 145 ezer munkavállaló után érvényesítették a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményt - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). A kereseti statisztikák alapján úgy becsülhető, hogy további 1 millió dolgozó béremeléséhez járna az adókedvezmény. Továbbra is szívesen foglalkoztatják a cégek a START-kártyásokat, ellenben minimális számban éltek a közszférából elbocsátottak alkalmazása után járó kedvezménnyel.

A munkáltatók 2012. január havi járulékbevallásaikban megközelítően 980 ezer munkavállaló után 9,2 milliárd forint szociális hozzájárulási kedvezményt érvényesítettek. A február havi bevallásokban az érintett munkavállalók száma közel 15 százalékkal, 1 millió 145 ezer főre emelkedett, az érvényesített kedvezmény összege 14 százalékkal 10,4 milliárd forintra nőtt - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum.hu kérdésére. Becslések szerint meghaladja a 2 millió főt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik havonta bruttó 190 ezer forintnál kevesebbet keresnek. Eddig a jövedelemig jár az adókedvezmény a szociális hozzájárulási adóból.

Kérdés, hogy az érintett munkavállalók közül hányan kapták meg a kormány által elvárt béremelést annak érdekében, hogy a kevdezőtlen adóváltozások miatt ne csökkenjen a nettó keresetük. Feltételezhető, hogy a munkáltatók sok esetben nem vették igénybe a törvény által meghatározott adókedvezményt a béremeléshez annak érdekében, hogy elkerüljék az adóhatósági vizsgálatot.

Januárban és februárban is összesen 94 ezer munkavállaló után vették igénybe a foglalkoztatók a START Kártya programhoz kapcsolódó adókedvezményt, mindkét hónapban 1,6 milliárd forint körüli összegben. A lapunk kérdésére adott válaszból azonban nem derül ki, hogy az érintett dolgozók közül hányan voltak a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők. A START-kártyások nem növelik egyértelműen a kedvezményben részesülők zámát, mivel az elvárt béremeléshez kötődő adókedvezményt és a START-kártyás foglalkoztatása esetén igénybe vehetőt egyszerre is lehet alkalmazni. Így egy olyan cégnél, aki nagy számban foglalkoztat pályakezdőket, az is előfordulhat, hogy még vissza is igényelhet adót a munkáltató.

Új kedvezményként jelent meg a rendszerben a Karrier Híd Program, amelyben a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően kormánytisztviselői jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy költségvetési szervnél munkaviszonyban foglalkoztatott személy vehet részt. Egyelőre azonban a program minimális számú közszolga versenyszférában történő elhelyezkedését könnyítette meg: A Karrier Híd program alapján igénybe vett kedvezmény összege január hónapra 0,8 millió, februárra 1,5 millió forintot tett ki, mely 89 illetve 134 főt érintett.

Egy hónap alatt megnégyszereződött a közmunka programhoz kapcsolódóan igénybe vett szociális hozzájárulási adó kedvezmény: januárban 92,2 millió, februárban pedig már 370,3 millió forintot tett ki. Az első hónapban 12 100, februárban pedig 49 300 közmunkás után vették igénybe ezt a kedvezményt a munkáltatók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az igénybe vett kedvezmény összegének emelkedése ellenére jelentősen nőtt a költségvetés szociális hozzájárulási adóból származó nettó bevétele: januárra vonatkozóan 145,1 milliárd, februárra pedig 158,2 milliárd forint adót fizettek be a munkáltatók - tájékoztatott az NGM.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?