Mi történt a bérekkel? 1 millió dolgozóról nincs információ

Pénzcentrum
2012. április 24. 14:20

Februárban 1 millió 145 ezer munkavállaló után érvényesítették a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményt - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). A kereseti statisztikák alapján úgy becsülhető, hogy további 1 millió dolgozó béremeléséhez járna az adókedvezmény. Továbbra is szívesen foglalkoztatják a cégek a START-kártyásokat, ellenben minimális számban éltek a közszférából elbocsátottak alkalmazása után járó kedvezménnyel.

A munkáltatók 2012. január havi járulékbevallásaikban megközelítően 980 ezer munkavállaló után 9,2 milliárd forint szociális hozzájárulási kedvezményt érvényesítettek. A február havi bevallásokban az érintett munkavállalók száma közel 15 százalékkal, 1 millió 145 ezer főre emelkedett, az érvényesített kedvezmény összege 14 százalékkal 10,4 milliárd forintra nőtt - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum.hu kérdésére. Becslések szerint meghaladja a 2 millió főt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik havonta bruttó 190 ezer forintnál kevesebbet keresnek. Eddig a jövedelemig jár az adókedvezmény a szociális hozzájárulási adóból.

Kérdés, hogy az érintett munkavállalók közül hányan kapták meg a kormány által elvárt béremelést annak érdekében, hogy a kevdezőtlen adóváltozások miatt ne csökkenjen a nettó keresetük. Feltételezhető, hogy a munkáltatók sok esetben nem vették igénybe a törvény által meghatározott adókedvezményt a béremeléshez annak érdekében, hogy elkerüljék az adóhatósági vizsgálatot.

Januárban és februárban is összesen 94 ezer munkavállaló után vették igénybe a foglalkoztatók a START Kártya programhoz kapcsolódó adókedvezményt, mindkét hónapban 1,6 milliárd forint körüli összegben. A lapunk kérdésére adott válaszból azonban nem derül ki, hogy az érintett dolgozók közül hányan voltak a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők. A START-kártyások nem növelik egyértelműen a kedvezményben részesülők zámát, mivel az elvárt béremeléshez kötődő adókedvezményt és a START-kártyás foglalkoztatása esetén igénybe vehetőt egyszerre is lehet alkalmazni. Így egy olyan cégnél, aki nagy számban foglalkoztat pályakezdőket, az is előfordulhat, hogy még vissza is igényelhet adót a munkáltató.

Új kedvezményként jelent meg a rendszerben a Karrier Híd Program, amelyben a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően kormánytisztviselői jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy költségvetési szervnél munkaviszonyban foglalkoztatott személy vehet részt. Egyelőre azonban a program minimális számú közszolga versenyszférában történő elhelyezkedését könnyítette meg: A Karrier Híd program alapján igénybe vett kedvezmény összege január hónapra 0,8 millió, februárra 1,5 millió forintot tett ki, mely 89 illetve 134 főt érintett.

Egy hónap alatt megnégyszereződött a közmunka programhoz kapcsolódóan igénybe vett szociális hozzájárulási adó kedvezmény: januárban 92,2 millió, februárban pedig már 370,3 millió forintot tett ki. Az első hónapban 12 100, februárban pedig 49 300 közmunkás után vették igénybe ezt a kedvezményt a munkáltatók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igénybe vett kedvezmény összegének emelkedése ellenére jelentősen nőtt a költségvetés szociális hozzájárulási adóból származó nettó bevétele: januárra vonatkozóan 145,1 milliárd, februárra pedig 158,2 milliárd forint adót fizettek be a munkáltatók - tájékoztatott az NGM.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?