23 °C Budapest

A mezőgazdasági őstermelő saját járulékain felül jelentkező kötelezettségei

Pénzcentrum
2008. július 8. 10:14

A mezőgazdasági őstermelő - a 2007. január 1-jétől hatályos szabályok szerint, a törvényben meghatározott feltételek bekövetkezése esetén - biztosítottnak minősül, és járulékfizetésre kötelezett.

A TB törvény szerint a járulékok alapja havonta a kezdő őstermelőnek, valamint annak az őstermelőnek, akinek a nemzeti vagy uniós támogatás nélkül számított előző évi bevétele meghaladja a 7 millió forintot, a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összege. Akinek a nemzeti vagy uniós támogatás nélkül számított előző évi bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, az adóalapba tartozó bevételnek minősülő támogatások (például az egységes területalapú támogatás) összegét is magában foglaló előző évi bevétel 20 százalékának egy-tizenketted része.

A mezőgazdasági őstermelő az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho. tv.) 3. §-ának (1) bekezdése alapján az önálló tevékenységből származó bevétele adóelőleg alapként figyelembe vehető része után 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére köteles.

Az Eho tv. 4. § (3) bekezdése alapján az átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás az átalányadó (átalányadó-előleg) 25 százaléka.

A tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a bevétel 5 százalékának a 15 százaléka.

Az Eho tv. 3. § (5) bekezdése szerint mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetése alól az a jövedelem és járulék alapjául szolgáló azon összeg, amely után a fennálló biztosítási jogviszonyra tekintettel járulékfizetési kötelezettség keletkezik.

A biztosított mezőgazdasági őstermelőre is vonatkozik ez a mentesség, mégpedig addig az összegig, amely után járulékot fizet. A mezőgazdasági őstermelőt terhelő egészségügyi hozzájárulás alapját ennek megfelelően csökkenteni kell a mezőgazdasági őstermelő által fizetendő járulékok alapjával.

1/A példa

A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó, összevont adóalapba tartozó jövedelme 2007-ben 1 millió forint. A 2007. I-II. negyedévi adóelőleg alapja 0 forint. Az őstermelő bevétele szeptemberre meghaladja a 4 millió forintot, ezért a III. negyedévet követően - az év elejétől a III. negyedév végéig megszerzett - 250 000 forint jövedelme után 18 százalék adóelőleget fizet. Kérdés, hogy kell-e 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni a jövedelem után?

Az őstermelő 2006. évi bevétele (támogatások nélkül) 10 millió forint, ezért 2007-ben a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér [62 500 + (11 x 65 500)= 783 000] után fizette meg a járulékokat.

Az ehófizetés eldöntéséhez meg kell vizsgálni, hogy az esedékes adóelőleg megfizetéséig mekkora összeg után fizetett az őstermelő járulékot. Mivel az októberig megfizetett járulékok alapja [62 500 + (8 x 65 500)= 586 500] nagyobb, mint az adóelőleg alapként figyelembe vehető jövedelem, 250 000 forint), azért a III. negyedévre nem kell ehót fizetni.

A IV. negyedévre az év elejétől göngyölítve számított adóelőleg alap 1 millió forint. Az adóév végéig számított járulékalap (783 000 forint) kevesebb, mint az adóévet követő év január 12-éig esedékes adóelőleg alapjaként figyelembe vett összeg. Ezért a kettő különbözete (1 000 000 - 783 000 = 217 000 forint) után az adóelőleg megfizetésével egyidejűleg 11 százalék ehót is kell az őstermelőnek fizetni.

1/B példa

A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó, összevonta adóalapba tartozó jövedelme 2007-ben 1 millió forint. Az I-II. negyedévi adóelőleg alapja 0 forint. Az őstermelő bevétele szeptemberre meghaladja a 4 millió forintot, ezért a III. negyedévet követően - az év elejétől a III. negyedév végéig megszerzett - 700 000 forint jövedelme után 18 százalék adóelőleget fizet. Kérdés, hogy kell-e 11 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni a jövedelem után?

Az őstermelő 2006. évi bevétele (támogatások nélkül) 10 millió forint, ezért 2007-ben a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér [62 500 + (11 x 65 500)= 783 000] után fizette meg a járulékokat.

Az ehófizetés eldöntéséhez meg kell vizsgálni, hogy az esedékes adóelőleg megfizetéséig mekkora összeg után fizetett az őstermelő járulékot. Mivel az októberig megfizetett járulékok alapja [62 500 + (8 x 65 500)= 586 500] kevesebb, mint az adóelőleg alapként figyelembe vehető jövedelem (700 000 forint), ezért a két összeg különbözete (113 500 forint) után október 12-éig 11 százalék ehót is kell fizetni az adóelőlegen felül.
A IV. negyedévre az adóév elejétől göngyölítve számított adóelőleg alap 1 millió forint. Az adóév végéig számított járulékalap (783 000) kevesebb mint az adóelőleg alapjaként figyelembe vett összeg. Ezért ki kell számolni a kettő különbözetét (1 000 000 - 783 000 = 217 000 forint), az erre eső 11 százalékos ehót azonban csökkenteni kell a III. negyedévre megállapított ehóval, és a fennmaradó összeget az adóelőleggel egyidejűleg január 12-éig kell megfizetni.

2. példa

Az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő 2007. évi bevétele 4 millió forint, az átalányadó alapja: 4 000 000 x 0,15 = 600 000 forint. Az átalányadó összege 600 000 x 0,18 = 108 000 forint. Ez az összeg képezi a 25 százalékos ehó alapját. Ha az őstermelő 2006. évi bevétele 540 000 forint (vagy ennél magasabb összeg) volt, akkor 2007-ben nem kell ehót fizetnie (mivel a 2007. évi járulékalapja 540 000 x 0,2 = 108 000 forint).

3. példa

A 4 millió forint alatti bevétellel rendelkező, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó mezőgazdasági őstermelő esetében a járulék alapja az előző évi bevétel 20 százaléka, az egészségügyi hozzájárulás alapja pedig a tárgyévi bevétel 5 százaléka (mértéke 15 százalék).

Ha az őstermelő 2006. évi bevétele 1 millió forint, a járulékok alapja így 2007-ben 200 000 forint volt. Ha a 2007. évi bevétel 3 millió forint volt, a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapja (bevétel 5 százaléka, azaz 150 000 forint) alacsonyabb, mint a járulékok alapját képező előző évi bevétel 20 százaléka, így egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni.

A mezőgazdasági őstermelő saját maga után tételes egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem kötelezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alkalmi munkavállalási könyvvel történő foglalkoztatás

Alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásnál a munkáltató közteherjegy lerovásával teljesíti nyugdíjbiztosítási járulék, a foglalkoztatót terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás, munkaadói- és munkavállalói járulék befizetési illetve levonási, és a kifizetőre, munkáltatóra vonatkozó személyi jövedelemadózási kötelezettségét. (Az alkalmi munkavállaló nem lesz jogosult egészségügyi szolgáltatásra, így - ha egyéb jogcímen sem jogosult - az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás mellett is be kell jelentkeznie az APEH-hoz egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés érdekében.)

A munkáltatónak a munkavállaló munkába lépésekor - naponként - az AM könyvben a munkáltató neve és székhelye, adószáma vagy adóazonosító jele, a munkavégzés helye és napja, a munkakör, a kifizetendő munkadíj rovatokat kell kitöltenie. A közteherjegy helyén a munkáltató aláírásával kell a munka megkezdésének a tényét igazolni, majd a munkavégzés befejezésekor kell naponta a közteherjegyet a megfelelő rovatba beragasztani és aláírással érvényesíteni.

A munkavállalónak a napi munkába lépést követő munkáltatói bejegyzések után az AM könyvet magánál kell tartania.

A munkáltatót az alkalmi foglalkoztatás esetén a társadalombiztosítási jogszabályokban előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettség nem terheli, viszont olyan nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a munkavállaló adatait, az AM könyv sorszámát, a lerótt közteherjegy értékét, a nettó kifizetés összegét, valamint a munkavállaló aláírását.

Munkaviszonyban történő foglalkoztatás (alkalmi munkavállalói könyv nélkül)

Bejelentés, nyilvántartás:

A munkaviszonyban állók adatait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 16. §-ának (4) bekezdése alapján a 08T1041-es nyomtatványon a munkaviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a munkaviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt be kell jelenteni az állami adóhatóságnál, a munkaviszony megszűnését pedig a megszűnést követő 8 napon belül. A bejelentés időpontjáról, illetve a bejelentett adatokról igazolást kell a munkavállalónak kiadni.

A biztosítási jogviszonyban (munkaviszonyban) álló személyekről olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből a biztosítottra és a munkavégzésre vonatkozó adatok a munkavégzés kezdetétől megállapíthatók. A nyilvántartásba vételről szintén igazolást kell a biztosítottnak kiadni.

Ezen felül a foglalkoztató a jövedelemigazoláshoz csatoltan a tárgyévet követő év január 31-ig köteles a biztosított részére igazolást kiadni a tárgyévben fennállt biztosítási idő "tól-ig" időtartamáról, a levont járulékok (tagdíj) összegéről, a foglalkoztató által megfizetett egészségbiztosítási járulék összegéről és azok alapjáról. A biztosítással járó jogviszony év közben történő megszűnése esetén az igazolást soron kívül kell kiadni.

A biztosítottról nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólapot is ki kell állítani, melyet fő szabályként a tárgyévet követő április 30-ig kell a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság részére megküldeni.

A társadalombiztosítási alapokat megillető járulékok:

A munkavállalónak juttatott járulékalapot képező jövedelem után, de havonta legalább a minimálbér kétszerese után a foglalkoztató mezőgazdasági őstermelő 29 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet, melyből 24 százalék a nyugdíjbiztosítási-, 4,5 százalék a természetbeni egészségbiztosítási és 0,5 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék. A minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés alól csak akkor van mentesség, ha a munkáltató a járulékbevallásban bejelentést tesz arról, hogy a munkavállalónak juttatott jövedelem a minimálbér kétszeresénél kevesebb.

A munkavállalótól le kell vonni 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási- és 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a 9,5 százalék nyugdíjjárulékot (magánnyugdíjpénztári tag munkavállaló esetén 1,5 százalék nyugdíjjárulékot és 8 százalék tagdíjat).

Munkaadói, munkavállalói járulék:

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküli ellátásokról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 40. § (1) bekezdése szerint a munkaadó a munkavállaló részére munkaviszonya alapján kifizetett és elszámolt bruttó munkabér, illetmény (kereset), valamint végkielégítés, jubileumi jutalom, a betegszabadság idejére adott díjazás, személyi jövedelemadó köteles természetbeni juttatás (kivéve az Szja tv. 69. § (10) bekezdése szerinti reprezentáció, üzleti ajándék címén nyújtott természetbeni juttatást), étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás és a munkaviszony keretében biztosított cégautó adójának 25 százaléka után 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni.

Az Flt. 41. §-a szerint a munkavállaló járulékként a munkaviszonya(i) alapján a munkaadótól kapott bruttó munkabér, illetmény (kereset) 1,5 százalékát köteles fizetni. Ez alól kivétel az, aki öregségi, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, illetőleg arra jogosulttá vált.

Bevallás, befizetés:

A járulékokat havonta a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell bevallani és megfizetni.

A bevallást a mezőgazdasági őstermelő saját járulékaitól elkülönülten a 0808-as bevalláson elektronikus úton teljesíti. Az az őstermelő azonban, aki kizárólag alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező személyt foglalkoztat, nem kötelezett a foglalkoztatással összefüggésben havi elektronikus bevallás és adatszolgáltatás benyújtására.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm