5 °C Budapest

Érdemes-e osztalék miatt részvényt venni? Hogyan optimalizálhatod az adódat?

Pénzcentrum
2007. április 18. 13:16

Az Egis szelvényvágásával megindult az osztalékfizetési szezon a hazai részvénypiacon, melynek kapcsán érdemesnek tartjuk áttekinteni az osztalék adózását, hiszen a vonatkozó jogszabályok ismerete akár komolyabb mértékű adómegtakarítást is okozhat a körültekintő magánszemélyek számára.

Ha valaki az osztalék megszerzése érdekében szeretne részvényeket vásárolni akár a BÉT-en, akár a külföldi piacokon, akkor mindenképpen csak a magasabb osztalék hozammal rendelkező papírokatt érdemes szemlélni. Az alábbi táblázatban a BÉT-en forgó társaságok eddig ismertté vált osztalékait, illetve az osztalék fizetéssel kapcsolatos fontosabb időpontokat gyűjtöttük össze.A jelentősebb cseh osztalékpapírok az alábbi írásban találhatóak meg:

2007.04.11 11:15
Megéri? - Osztalékhozamok a cseh piacon

A részvényeket az osztalék fordulónapon kell birtokolni, ami az osztalék kifizetését megelőző ötödik napra esik. Természetesen itt munkanapokról van szó, tehát a visszaszámlálásánál a hétvégéket figyelmen kívül kell hagyni, ugyanakkor a szombati munkanapokat figyelembe kell venni. Ezen a napon vágják le az osztalék szelvényeket, így az a tulajdonos jogosult az osztalékra, aki ezen a napon rendelkezik a papírokkal - függetlenül attól, hogy ki birtokolta a részvényeket az év során. Az ún. ex-dividend day a szelvényvágás utáni első kereskedési napra utal.

Nem szabad azonban megfeledkezni a Keler T+3-as elszámolásáról sem, mely miatt az osztalékszelvény levágásának a napja előtt legalább 3 kereskedési nappal meg kell vásárolniuk az adott részvényt a befektetőknek annak érdekében, hogy azon a napon, amikor a szelvény lekerül a részvényről, már a tulajdonukban legyen a papír.


Osztalékadó

Az SZJA törvény tavalyi módosításának köszönhetően a tőzsdei társaságok által fizetett osztalék utáni adó mértéke 2006 szeptember 1-től 10%. Tőzsdei társaságnak minősülnek az EU bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett vállalatok.

A 10%-os osztalékadó első ízben a 2006. évi (2006-ban kezdődő üzleti évi) eredmény felosztás alapján megállapított osztalékra, valamint a 2006. évi eredmény terhére fizetett osztalékelőlegre alkalmazható.

Az Egis esetében az osztalék után azért kellett 25%-os SZJA-t és 4%-os egészségügyi hozzájárulást fizetniük a magánszemély befektetőknek, mert a gyógyszercég az osztalékot a 2005 október elején megkezdett üzleti évre vonatkozóan fizette ki a részvényesek számára.

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a nem tőzsdei társaságok esetében az osztalékadó mértékét úgy kell megállapítani, hogy:

1. ki kell számolni az egy részvényre jutó, értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke értékét;

2. majd ennek a 30%-áig terjedő része után 25, e fölött pedig 35% osztalék adót kell megfizetni.

Egészségügyi hozzájárulás

A tőzsdei társaságok által fizetett osztalék esetében a magánszemélyeket NEM terheli a 25, illetve 35%-os esetében fizetendő 14%-os egészségügyi hozzájárulás (450,000 Ft-os felső határral). Ezen járulék esetében is azon társaságok tekinthetőek tőzsdeinek, melyek az EU bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett vállalatok.

A tőzsdei cégek által fizetett osztalék esetében tehát összesen mindössze 10%-os adó- és járulékteherrel kell szembenézniük a befektetőknek, míg nem tőzsdei vállalatoknál ezen terhek elérhetik a 39-49%-ot is.

Osztalék vs. árfolyam nyereség

A fentiek következtében az osztalékot fizető társaság papírjait az osztalékszelvény levágását követően érdemes eladniuk a magánbefektetőknek, hiszen az árfolyamnyereség 20%-kal adózik, ami 10%ponttal magasabb, mint az osztalék esetében fizetendő adó. Amennyiben az árfolyam a szelvényvágást követően pontosan az osztalék nagyságával esik, a befektetők az osztalék 10%-ának megfelelő adót tudnak megspórolni, hiszen a tőzsdei ügyleteken elért árfolyam veszteség az árfolyam nyereséggel szembeállítható.

Mekkora mértékben esik az árfolyam az osztalékszelvény levágása után?

A tankönyvi példák szerint a részvények árfolyamának az osztalék szelvény levágása után az osztalék nagyságával kell esnie. A gyakorlatban azonban - főként a részvény kedvező megítélése és/vagy jó piaci hangulat esetén - ennél kisebb mértékű árfolyam csökkenés is be szokott következni. Mindazonáltal ezen "extra" árfolyam nyereségnek a mértéke nem szokott túl nagy lenni, általában azonban a tranzakciós költségek fedezésére elegendő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?