25 °C Budapest

Véget vetnek az oktatók ingázásának? - teljesítményalapú finanszírozás a felsőoktatásban

Pénzcentrum
2007. március 13. 10:30

A felsőoktatási törvény módosításának tervezete szerint a jövőben egy oktatók majd csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során, illetve teljesítményalapúvá válik az egyetemek, főiskolák finanszírozása. A tervezet a jövő hónapban kerül a kormány elé - írja a Világgazdaság.

Jelenleg gyakran előfordul, hogy az oktatók ingáznak, s egy-egy professzor csupán a nevét adja valamely kisebb főiskola egyik szakának beindításához. Ebben az esetben a tanár heti egy-két órát tölt el az adott intézményben, de az is előfordul, hogy mást küld maga helyett, esetleg videóról adja le a tananyagot.

A helyzet kialakulásának oka, hogy míg a hallgatói létszám az elmúlt évek során csaknem félmilliósra duzzadt, addig az oktatói kar nem bővült ilyen arányban, összesen mintegy 15 ezren vannak. A jelenleg hatályos törvény előírásai szerint már csupán egyetlen helyen lehet az oktató után tudományos normatívát igényelni, az akkreditáció szempontjából azonban két helyen lehet figyelembe venni.

Az intézmények véleménye megoszlik a javaslattal kapcsolatban, a nagyobbak támogatják, mivel általában az ő oktatóikat csábítják el, s így kevesebb időt tudnak saját intézményükben eltölteni, másrészt a konkurenciát erősítik. A kisebbek pedig épp a versenyhelyzet korlátozására hivatkozva ellenzik a módosítást.

Az új finanszírozási rendszer lényege, hogy elkülönül az állami támogatási rész, amely három évre előre garantált összeget ad a fenntartói normatívák alapján. A finanszírozás második eleme követi a képzési szerkezetet, a hallgatói létszám változását, s évente változik a hallgatói normatívák alapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az intézmények fejlesztési tervei alapján határozzák meg a képzési, kutatási, irányítási, szervezeti és gazdálkodási teljesítménymutatókat, melyek értékelése 3 év munkája alapján történik. Ennek alapján lehet dönteni a támogatás állandó elemének mértékéről, illetve a nemteljesítés esetén esedékes szankciókról.

Szabó Zoltán, a parlament oktatási és tudományos bizottságának elnöke szerint a legfontosabb az, hogy nőjön az oktatási intézmények színvonala. Véleménye szerint az akkreditáció kérdésében köztes megoldás lehetne, ha egy oktatót két helyen lehetne figyelembe venni, de a második helyen csak 50 százalékos súllyal. Láng László, az IBS főigazgatója szerint azonban az akkreditáció csak álprobléma, s a módosítás a felsőoktatási piac versenyének befolyásolása a cél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?