16 °C Budapest

Véget vetnek az oktatók ingázásának? - teljesítményalapú finanszírozás a felsőoktatásban

Pénzcentrum
2007. március 13. 10:30

A felsőoktatási törvény módosításának tervezete szerint a jövőben egy oktatók majd csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során, illetve teljesítményalapúvá válik az egyetemek, főiskolák finanszírozása. A tervezet a jövő hónapban kerül a kormány elé - írja a Világgazdaság.

Jelenleg gyakran előfordul, hogy az oktatók ingáznak, s egy-egy professzor csupán a nevét adja valamely kisebb főiskola egyik szakának beindításához. Ebben az esetben a tanár heti egy-két órát tölt el az adott intézményben, de az is előfordul, hogy mást küld maga helyett, esetleg videóról adja le a tananyagot.

A helyzet kialakulásának oka, hogy míg a hallgatói létszám az elmúlt évek során csaknem félmilliósra duzzadt, addig az oktatói kar nem bővült ilyen arányban, összesen mintegy 15 ezren vannak. A jelenleg hatályos törvény előírásai szerint már csupán egyetlen helyen lehet az oktató után tudományos normatívát igényelni, az akkreditáció szempontjából azonban két helyen lehet figyelembe venni.

Az intézmények véleménye megoszlik a javaslattal kapcsolatban, a nagyobbak támogatják, mivel általában az ő oktatóikat csábítják el, s így kevesebb időt tudnak saját intézményükben eltölteni, másrészt a konkurenciát erősítik. A kisebbek pedig épp a versenyhelyzet korlátozására hivatkozva ellenzik a módosítást.

Az új finanszírozási rendszer lényege, hogy elkülönül az állami támogatási rész, amely három évre előre garantált összeget ad a fenntartói normatívák alapján. A finanszírozás második eleme követi a képzési szerkezetet, a hallgatói létszám változását, s évente változik a hallgatói normatívák alapján.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az intézmények fejlesztési tervei alapján határozzák meg a képzési, kutatási, irányítási, szervezeti és gazdálkodási teljesítménymutatókat, melyek értékelése 3 év munkája alapján történik. Ennek alapján lehet dönteni a támogatás állandó elemének mértékéről, illetve a nemteljesítés esetén esedékes szankciókról.

Szabó Zoltán, a parlament oktatási és tudományos bizottságának elnöke szerint a legfontosabb az, hogy nőjön az oktatási intézmények színvonala. Véleménye szerint az akkreditáció kérdésében köztes megoldás lehetne, ha egy oktatót két helyen lehetne figyelembe venni, de a második helyen csak 50 százalékos súllyal. Láng László, az IBS főigazgatója szerint azonban az akkreditáció csak álprobléma, s a módosítás a felsőoktatási piac versenyének befolyásolása a cél.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06