34 °C Budapest

12-1 arányban döntöttek a 25 bp mellett

Pénzcentrum
2005. október 14. 14:11

Az aktuális makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a Tanács 25 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg szeptember 19-i ülésén. A Tanács tagjai közül többen úgy látták, hogy az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a pénzpiaci folyamatok alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak lennének, de a külföldi és belföldi bizonytalanságok miatt óvatosságra van szükség. A Tanács tagjai hasonló állásponton voltak a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatok megítélését illetően. A globális kockázatvállalási hajlandóság továbbra is kedvező, azzal együtt, hogy a Fed további kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanság emelkedett a Katrina hurrikán nyomán. Ugyanakkor több tag is említette, hogy a globális egyensúlytalanságok fényében bizonytalan, hogy a kedvező helyzet meddig maradhat fenn.

A fiskális folyamatokat áttekintve egyetértés volt abban, hogy az alapvetően kedvezőtlen tendencia nem változott. Az Eurostat döntése pusztán felszínre hozta azt a Tanács által már ismert és az inflációs jelentésekben is szereplő tényt, hogy a költségvetési folyamatokban idén nem látszik javulás. Ezzel összefüggésben felerősödött a jövő évi költségvetési hiány alakulásával és az euró magyarországi bevezetésének időpontjával kapcsolatos bizonytalanság. Több tag hangsúlyozta, hogy a szükséges költségvetési konszolidációt veszélyeztetik a fő politikai csoportok egymással versenyző adócsökkentési javaslatai.

A pénzügyi szektor egyik legnagyobb kockázata a deviza hitelállomány gyors bővülése. Egyes vélemények szerint a hazai kamatok külföldi kamatokhoz való közeledése a devizahitelek iránti keresletet csökkentheti. Mások annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a devizahitelek előtérbe kerülésének nem kizárólag keresleti okai vannak.

A kínálati oldalról is lökést kap a folyamat azáltal, hogy a kereskedelmi bankok a devizahitelek nyújtását preferálják a forinthitelekkel szemben árfolyamkockázatuk mérsékelése érdekében. Ezért a forintkamatok csökkenése nem eredményezi automatikusan a devizahitelezés visszaszorulását.

Az 50 bp-os csökkentés melletti érvként elhangzott, hogy a maginflációt jelenleg alacsony szinten tartó tényezők hatása akár tartós is lehet, ennek eredményeként az infláció 2007-re akár a középtávú cél alá is kerülhet. Bár az államháztartás finanszírozási igénye rendkívül magas, ennek a közvetlen inflatorikus hatása csekély. Az Elnök szavazásra bocsátotta a 25 bp-os és az 50 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét. A Tanács tagjai közül tizenketten a 25 bp-os kamatcsökkentést támogatták, egy fő pedig 50 bp-os csökkentés mellett szavazott.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?