12 °C Budapest

12-1 arányban döntöttek a 25 bp mellett

Pénzcentrum
2005. október 14. 14:11

Az aktuális makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a Tanács 25 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg szeptember 19-i ülésén. A Tanács tagjai közül többen úgy látták, hogy az inflációs célok teljesíthetőségének kilátásai és a pénzpiaci folyamatok alapján az 50 bázispontos kamatcsökkentés feltételei adottak lennének, de a külföldi és belföldi bizonytalanságok miatt óvatosságra van szükség. A Tanács tagjai hasonló állásponton voltak a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatok megítélését illetően. A globális kockázatvállalási hajlandóság továbbra is kedvező, azzal együtt, hogy a Fed további kamatpolitikájával kapcsolatos bizonytalanság emelkedett a Katrina hurrikán nyomán. Ugyanakkor több tag is említette, hogy a globális egyensúlytalanságok fényében bizonytalan, hogy a kedvező helyzet meddig maradhat fenn.

A fiskális folyamatokat áttekintve egyetértés volt abban, hogy az alapvetően kedvezőtlen tendencia nem változott. Az Eurostat döntése pusztán felszínre hozta azt a Tanács által már ismert és az inflációs jelentésekben is szereplő tényt, hogy a költségvetési folyamatokban idén nem látszik javulás. Ezzel összefüggésben felerősödött a jövő évi költségvetési hiány alakulásával és az euró magyarországi bevezetésének időpontjával kapcsolatos bizonytalanság. Több tag hangsúlyozta, hogy a szükséges költségvetési konszolidációt veszélyeztetik a fő politikai csoportok egymással versenyző adócsökkentési javaslatai.

A pénzügyi szektor egyik legnagyobb kockázata a deviza hitelállomány gyors bővülése. Egyes vélemények szerint a hazai kamatok külföldi kamatokhoz való közeledése a devizahitelek iránti keresletet csökkentheti. Mások annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a devizahitelek előtérbe kerülésének nem kizárólag keresleti okai vannak.

A kínálati oldalról is lökést kap a folyamat azáltal, hogy a kereskedelmi bankok a devizahitelek nyújtását preferálják a forinthitelekkel szemben árfolyamkockázatuk mérsékelése érdekében. Ezért a forintkamatok csökkenése nem eredményezi automatikusan a devizahitelezés visszaszorulását.

Az 50 bp-os csökkentés melletti érvként elhangzott, hogy a maginflációt jelenleg alacsony szinten tartó tényezők hatása akár tartós is lehet, ennek eredményeként az infláció 2007-re akár a középtávú cél alá is kerülhet. Bár az államháztartás finanszírozási igénye rendkívül magas, ennek a közvetlen inflatorikus hatása csekély. Az Elnök szavazásra bocsátotta a 25 bp-os és az 50 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét. A Tanács tagjai közül tizenketten a 25 bp-os kamatcsökkentést támogatták, egy fő pedig 50 bp-os csökkentés mellett szavazott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm