14 °C Budapest

Csak a görögök előznek meg a hiánymutatóban (Eurostat adatok)

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 11:15

A GDP 5.4%-át tette ki az államháztartás hiánya 2004-ben az Eurostat számítása szerint. A hivatal márciusban még 4.5%-os magyar deficitet számolt. A korrekció elsődleges oka az Eurostat szerint, hogy a 13. havi bérkifizetést 2004-re kell elszámolni (a Pénzügyminisztérium 2005-re kívánta elszámolni "0. havi bérként", ugyanis a kifizetés 2005. januárban történt). 2003-ban a hiány a GDP 6.5%-ára rúgott (márciusban még 6.2% szerepelt a statisztikákban), a korábbi évek adatai a korábbi közléssel megegyeztek.


2004 végén az államadósság GDP arányos nagysága 57.4%, volt, a márciusi adatközléskor még 57.6%-os számmal találkozhattunk. 2003 végén a GDP arányos államadósság 57.4%-ot tett ki, az előzetes adat itt 56.9% volt.


A deficitek és az adósság-adatok is a nyugdíjpénztári korrekciók után értendők 2004-re. Ennek nagysága 1.1% a deficit és 3.1% az államadósság tekintetében. Nyugdíjkorrekció nélkül a hiány 2004-re 6.5%, az államadósság 60.5%.

A tavalyi évre a konvergencia-program GDP arányosan 4.5%-os hiánycélt jelölt meg (nyugdíjkorrekcióval). A KSH információink szerint 4.9%-os deficitet számolt a tavalyi évre, ez ment el az Eurostatnak Brüsszelbe. Elsősorban a 13. havi bér módosító hatása miatt ebből 5.4% lett. Az előzetes információk arról szóltak, hogy az Eurostat 5.5% körüli deficitet tart reálisnak, a tényleges közlés ettől mindössze 0.1%-ponttal tért el.

Az idei évre már rengeteg célszám van. A legalacsonyabb a konvergencia porgram eredeti adatának pénzügyminisztériumi módosítása 3.6%-kal. Ezt a pénzügyminiszter az utóbbi időszakban kiegészítette azzal, hogy "plusz az autópályaépítés költségei". A szaktárca is elismerte már, hogy a 3.6%-os eredményszemléletű deficit nem lesz tartható, ezért a kommunikáció az euró bevezetése szempontjából kevésbé fontos pénzforgalmi hiány hangsúlyozására tevődött át. Hallani lehetett arról, hogy Gyurcsány Ferenc hamarosan új számokat jelent be, ami a konvergenciaprogram módosítását jelentené, de erre nem került még sor.

Az idei évben az államháztartás nyugdíjkorrekció nélküli hiánya elérheti a 7.2%-ot, nyugdíjkorrekcióval az 5.9-6%-ot. Az adatok szerint tehát idén a múlt évhez képest emelkedik a deficit. Az euró bevetésénél figyelt referenciaidőszakban a nyugdíjkorrekció már egyre kevésbé vehető figyelembe (a jelenlegi szabályozás szerint 2005-ben a bevételkiesés 100%-val korrigálhatunk, majd évente csökkenő mértékben 2006-ban 80%, 2007-ben 60%, 2008-ban 40%, és 2009-ben 20%), így a korrekció nélküli adatokat is célszerű szem előtt tartani a hivatalos számok mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A környező országok adatait tekintve a cseh deficit 2004-ben a GDP 3%-ra rúgott, a szlovák 3.1%, a lengyel nyugdíjkorrekcióval 3.9%. Ez alapján látható, hogy a régióban a relatív hiány nálunk volt kiemelkedően a legmagasabb.

Ha az egész uniót nézzük azt tapasztaljuk, hogy csak Görögországban magasabb a deficit, ahol ez a GDP 6.6%-a volt tavaly.

Az Eurostat mostani közleménye a megemelt hiányszámokkal a piac számára igazán új információt nem jelent, amint jeleztük, ezt már sejteni lehett. Komolyabb hatása annak az állásfoglalásnak lehet, mely az idei és a következő évek deficitszámításának módszertanához kapcsolódik: az autópályaépítés finanszírozását milyen módon lehet figyelembe venni a hiányszámok kalkulálásánál.

A 7.2%-os idei várakozások már ennek hatását tükrözik (az autópálya hatás ebből 1.5-2%pont). A konvergenciaprogram 2006-ra 2.9%-os hiányt céloz meg (nyugdíjkorrekcióval). Ennek tarthatatlanságát már a pénzügyminiszter is elismerte.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem