24 °C Budapest

Mondjon le... - de miért is?

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 10:38

Egyre kiélezettebb politikai kirohanások kísérik az államháztartási hiány metodikájával kapcsolatos vitát. Amint ismeretes az Eurostat feltehetően nem fogadja majd el a Pénzügyminisztérium azon javaslatát, hogy az autópálya-építéssel kapcsolatos kiadásokat, illetve az NA Rt. befizetését hiánymódosító tételként (a kiadás hiányt nem növelne, a befizetés a hiányt csökkentené) vegyék számításba. Az utóbbi időszakban tovább folyt a költségvetési könyvelésben a kreatív elv alkalmazása a tényleges hiánylefaragás helyett. Erre a gyakorlatra Szapáry György, az MNB alelnöke több nemzetközi fórumon is utalt, emiatt a Szocialista Párt képviselői lemondásra szólították fel. Az ellenségeskedésre megérkeztek az első külföldi elemzői kommentek, melyek igen negatívan értékelik az újabb politikai csatározást.

A konvergencia program az idei évre nyugdíjkorrekcióval 3.8%-os GDP arányos államháztartási hiányt jelölt meg, melyet a Pénzügyminisztérium később 3.6%-nak kommunikált. A deficit ennél várhatóan lényegesen magasabb, 6% körüli lesz (nyugdíjkorrekció nélkül 7.2%). Az eltérés legnagyobb részét az autópálya pénzek jelentik (számítások szerint 1.5-2%).

A tavalyi évre a konvergencia program GDP arányosan 4.5%-os hiánycélt jelölt meg (nyugdíjkorrekcióval). A KSH információink szerint 4.9%-os deficitet számolt a tavalyi évre, ez ment el az Eurostatnak Brüsszelbe. Ha ebből kivesszük a nyugdíjkorrekció kb. 1%pontos hatását, akkor 6% körüli értéket kapunk. Az Eurostat hivatalos véleményét hétfőn teszi közzé, itt még ennél is magasabb számok várhatóak. Előzetes információk szerint az Eurostat 6.6%-os deficitet határozott meg 2004-re nyugdíjkorrekció nélkül, tehát a 4.9%-kal összehasonlítható adat az Eurostat részéről 5.5-5.6% körül lehet majd. Akárhogy is számolunk, igen messze vagyunk a 3%-os értékektől, a jövő évi választások pedig nem igazán engednek teret a deficitcsökkentő elképzeléseknek.

A piac egyelőre csak igen mérsékelten reagált a fenti információkra. A befektetők szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy ilyen költségvetési pálya mellett az euró bevezetésének időpontja hogyan változhat. A 2010-nek már a jegybankelnök is minimális valószínűséget ad, az elemzők jelentős része 2012-t, 2013-at jelöl meg.

Az Eurostatnak elküldött jelentést és a deficitszámokat a Pénzügyminisztérium, a KSH és az MNB illetékeseinek egyaránt alá kellett írni. Az MNB korábban is felvetette már, hogy az autópálya-pénzek elszámolása problémát jelenthet, és a számok nem a valós folyamatokat fejezik ki. Szapáry György alelnök erre az utóbbi időszakban több nemzetközi fórumon is utalt. Egyesek ennek vélik betudni, hogy az Eurostat alaposabb vizsgálatokat végzett, és Joaquín Almunia EU pénzügyi biztos múlt pénteken erről a Pénzügyminisztérium vezetőit is tájékoztatta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Szocialista Párt képviselői Szapáry tájékoztatása mögött nem szakmai, inkább politikai támadást vélnek felfedezni, emiatt lemondásra szólították fel. Akármilyen megfontolásból is cselekszik a Nemzeti Bank (mi inkább szakmainak értékeljük), az semmiképpen nem tagadható, hogy a 6-7% közötti deficitszámokkal az eurót nem lehet bevezetni. A választási éveket az utóbbi évtizedben sorozatosan a költségvetési hiány megugrása kísérte, és a közeljövőben sem várhatunk csodát. A közvéleménykutatásokban a FIDESZ után lemaradó MSZP, az adócsökkentések bevételkiesést eredményező hatása mind abba az irányba mutat, hogy érdemi deficitcsökkentés jövőre sem várható. A kormányzati kommunikáció ezt amennyire lehet igyekszik leplezni, de ez csak a gazdaságpolitika további hitelvesztéséhez vezet. Ilyen esetben feltehetően inkább hasznos, ha a monetáris politika igyekszik pontosabb és reálisabb információt küldeni a befektetőknek, a piacnak, ezzel is felelős politikára késztetve a kormányt. Ebből következően egy ilyen figyelemfelhívásnak feltehetően nem személyi konzekvenciákban kellene lecsapódni.

A londoni DRKW kommentjében erre a veszélyes gyakorlatra hívja fel a figyelmet. A piac egyébként is hamar elbizonytalanodhat az euró csúszása miatt, egy ilyen helyzetben feltehetően fokozottan káros a politikai csatározás a vezető kormánypárt és az MNB között.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem