"Az utolsó vágások a legnehezebbek" - CSFB

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:10

A CSFB negyedik negyedéves feltörekvő piaci előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban toleráns lehet egy gyengébb forintárfolyammal szemben. A szakértők szerint a sáv szélénél (240.01) 2.5%-kal gyengébb szint is elfogadhatónak számíthat (255) a következő 12 hónapban. Az idei évben még 50 bp kamatvágást eszközölhet az MNB 25 bp-os részletekben. Ennél több kamatcsökkentés már egy komolyabb forintgyengülés kockázatát jelentheti.

A CSFB már most is lát olyan jeleket, melyek a forint gyengüléséhez vezethetnek. A folyó fizetési mérleg hiányának egyre jelentősebb részét finanszírozó lakossági devizahitel felvétel valamelyest mérséklődni látszik dinamikát illetően. A külföldi befektetők a magyar gazdaság egyensúlyi problémái miatt a második félévben nem igazán vásároltak forintpapírokat, inkább csak a lejáratokban csoportosítottak át. A működőtőke befektetések által generált éves szintű 3.2 mrd eurónyi beáramlás viszonylag stabilnak tűnik, ezáltal más finanszírozó tételek csökkenése esetén innen egy erősebb kiegyensúlyozó szerep nem várható. Két aggodalomra okot adó tényezőt hangsúlyoz a CSFB elemzője a fundamentumok oldaláról: egy választási költségvetés illetve az MNB túl agresszív kamatcsökkentése.

Az inflációs várakozások rövid távon viszonylag kedvezőek, középtávon azonban már borúsabbak. Egyelőre nem túl erős a keresleti nyomás, a maginfláció a következő hónapokban 1.7% körül stabilizálódhat. Az ÁFA csökkentés a teljes indexet 2006-ban kb. 1.2%ponttal mérsékelheti. Középtávon az ÁFA csökkentésnek és a választáshoz kapcsolódó erőteljesebb költségvetési költekezésnek már lehetnek hatásai a keresletre, mely az inflációt növelheti. Ez utóbbi középtávon hat.

A magyar gazdaság Achilles-ínja a költségvetés. Az Eurostat most fogalmazza hivatalos véleményét az autópálya elszámolásokhoz kapcsolódó módszerről. Várhatóan az építési költségeket mint kiadásokat kell elszámolni majd, ami hiánynövelő tényezőként merül így fel. A 2005, 2006-os 3.6%-os és 2.9%-os kormányzati előirányzatok biztosan nem lesznek tarthatók. A választások közeledte miatt annak is nagy az esélye, hogy a jövő évi adócsökkentések bevételkieséseit (GDP 0.8%-a) nem ellentételezik majd megfelelő kiadásmérsékléssel. Összességében a költségvetés kiegyensúlyozatlansága miatt nagy az esélye annak, hogy az euró 2010-re tervezett bevezetése további csúszik kifelé.

A CSFB szerint a következő években a folyó fizetési mérleg hiány a kedvező külkereskedelmi mérleg pozíció és a stabilizálódó illetve csökkenő kamatkiadások miatt 2005-2006-ban a GDP 2%pontjával mérséklődhet. A bank elemzője szerint nem várható, hogy az idén a nemzetközi hitelminősítők tovább rontsák a magyar adósságbesorolást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CSFB az idei évre 3.9%-os, jövőre 4.1%-os GDP növekedést vár. A jegybanki alapkamat az év végére 5.5%-ra, jövő év végére 5.25%-ra mérséklődik. Az év végi forintárfolyam prognózis 2005-2006-ra 250 illetve 260 az euróval szemben. Az inflációs becslés idén decemberre 3.7%, jövő decemberre 2%. A költségvetési hiány az Eurostat által is elfogadott módszer szerint 2005-ben a GDP 5.1%-ra, 2006-ban 4.5%-ra rúghat. Ez kb. 1.5-1.6%ponttal magasabb a most hivatalos kormányzati becsléseknél. (Gyurcsány Ferenc várhatóan a napokban jelenti be a konvergencia program módosított hiányszámait).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem