"Az utolsó vágások a legnehezebbek" - CSFB

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:10

A CSFB negyedik negyedéves feltörekvő piaci előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban toleráns lehet egy gyengébb forintárfolyammal szemben. A szakértők szerint a sáv szélénél (240.01) 2.5%-kal gyengébb szint is elfogadhatónak számíthat (255) a következő 12 hónapban. Az idei évben még 50 bp kamatvágást eszközölhet az MNB 25 bp-os részletekben. Ennél több kamatcsökkentés már egy komolyabb forintgyengülés kockázatát jelentheti.

A CSFB már most is lát olyan jeleket, melyek a forint gyengüléséhez vezethetnek. A folyó fizetési mérleg hiányának egyre jelentősebb részét finanszírozó lakossági devizahitel felvétel valamelyest mérséklődni látszik dinamikát illetően. A külföldi befektetők a magyar gazdaság egyensúlyi problémái miatt a második félévben nem igazán vásároltak forintpapírokat, inkább csak a lejáratokban csoportosítottak át. A működőtőke befektetések által generált éves szintű 3.2 mrd eurónyi beáramlás viszonylag stabilnak tűnik, ezáltal más finanszírozó tételek csökkenése esetén innen egy erősebb kiegyensúlyozó szerep nem várható. Két aggodalomra okot adó tényezőt hangsúlyoz a CSFB elemzője a fundamentumok oldaláról: egy választási költségvetés illetve az MNB túl agresszív kamatcsökkentése.

Az inflációs várakozások rövid távon viszonylag kedvezőek, középtávon azonban már borúsabbak. Egyelőre nem túl erős a keresleti nyomás, a maginfláció a következő hónapokban 1.7% körül stabilizálódhat. Az ÁFA csökkentés a teljes indexet 2006-ban kb. 1.2%ponttal mérsékelheti. Középtávon az ÁFA csökkentésnek és a választáshoz kapcsolódó erőteljesebb költségvetési költekezésnek már lehetnek hatásai a keresletre, mely az inflációt növelheti. Ez utóbbi középtávon hat.

A magyar gazdaság Achilles-ínja a költségvetés. Az Eurostat most fogalmazza hivatalos véleményét az autópálya elszámolásokhoz kapcsolódó módszerről. Várhatóan az építési költségeket mint kiadásokat kell elszámolni majd, ami hiánynövelő tényezőként merül így fel. A 2005, 2006-os 3.6%-os és 2.9%-os kormányzati előirányzatok biztosan nem lesznek tarthatók. A választások közeledte miatt annak is nagy az esélye, hogy a jövő évi adócsökkentések bevételkieséseit (GDP 0.8%-a) nem ellentételezik majd megfelelő kiadásmérsékléssel. Összességében a költségvetés kiegyensúlyozatlansága miatt nagy az esélye annak, hogy az euró 2010-re tervezett bevezetése további csúszik kifelé.

A CSFB szerint a következő években a folyó fizetési mérleg hiány a kedvező külkereskedelmi mérleg pozíció és a stabilizálódó illetve csökkenő kamatkiadások miatt 2005-2006-ban a GDP 2%pontjával mérséklődhet. A bank elemzője szerint nem várható, hogy az idén a nemzetközi hitelminősítők tovább rontsák a magyar adósságbesorolást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CSFB az idei évre 3.9%-os, jövőre 4.1%-os GDP növekedést vár. A jegybanki alapkamat az év végére 5.5%-ra, jövő év végére 5.25%-ra mérséklődik. Az év végi forintárfolyam prognózis 2005-2006-ra 250 illetve 260 az euróval szemben. Az inflációs becslés idén decemberre 3.7%, jövő decemberre 2%. A költségvetési hiány az Eurostat által is elfogadott módszer szerint 2005-ben a GDP 5.1%-ra, 2006-ban 4.5%-ra rúghat. Ez kb. 1.5-1.6%ponttal magasabb a most hivatalos kormányzati becsléseknél. (Gyurcsány Ferenc várhatóan a napokban jelenti be a konvergencia program módosított hiányszámait).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?