25 °C Budapest

Közeleg a svájci kamatdöntés és az "igazság órája"

Pénzcentrum
2005. szeptember 12. 06:00

Az előttünk álló héten magyar szempontból a keddi, a csütörtöki és a pénteki nap tartogathat izgalmakat, ha a makrogazdasági adatokat/jelentéseket nézzük. Holnap ismerkedhetünk meg az augusztusi inflációs mutatóval, míg csütörtökön jelenik meg az ipari termelési júliusi felülvizsgált adata. Ezen a napon kerül sor a Reuters havi elemzői konszenzusának ismertetésére, illetve az államháztartás

augusztusi helyzetének bemutatását szolgáló sajtótájékoztatóra is. Szintén e napon tudhatjuk meg, hogy milyen kamatdöntést hoznak Svájban az illetékesek (erről részletek a második oldalon). Pénteken eljöhet az "igazság órája", ugyanis az Eurostat közzéteszi az EU tagállamainak 2004-es államháztartási és államadósság-adatainak második felülvizsgálatát. A végleges magyar adatokat a múlt héten jelentettük le Brüsszel felé, melyek nem túl fényes helyzetet jeleztek.Az alábbi táblázat magyarázatában láthatjuk, hogy a Brüsszel felé elküldött hiányszámok között az államháztartási hiányra 5.8%-os GDP-arányos érték szerepel. Ez azonban csupán 0.9%-pontos nyugdíjkorrekciót tartalmaz (ami alacsonyabbá teszi a deficit-adatot), holott az az MNB megítélése szerint 1.1%-ot tesz ki. Ez azt jelenti: elképzelhető, hogy végül 6.0%-os államháztartási hiány kerül majd feljegyzésre a tavalyi évre, ami a hiánycsökkentési erőfeszítések ellenére csupán néhány tized százalékpontos lefaragást jelentene 2003-hoz képest. Ez igencsak elszomorító.

Az első jelentésről itt talál részleteket:

2005.03.18 12:18
EUROSTAT: a maastrichti "léc" és a magyar adósságráta, felfelé korrigált hiányszámok (2.)

A régiós fontosabb makroadatok köre meglehetősen szűk: csupán a mai török GDP-t (második negyedév) és a szerdai lengyel inflációs adatot (augusztus) jegyeztük fel.

A fontosabb piaci adatok között dominálnak az amerikaiak: kedden a külkereskedelmi méleg (július) és a termelői árindex (augusztus) adataira figyelnek a befektetők, míg szerdán a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adata érdemel külön említést. Csütörtökön az augusztusi amerikai fogyasztói árindexet, míg pénteken a legnagyobb gazdaságba irányuló júliusi nettó tőkebeáramlási adatot ismerhetjük meg.

Svájci kamatdöntés

A Reuters által a múlt hét közepén 13 elemző megkérdezésével végzett felmérés szerint most csütörtökön szinte biztos, hogy változatlanul hagyja az irányadó 0.75%-on álló rátáját a svájci jegybank (3 hónapos Libor célsáv középértéke), mind a 13 szakértő ezt várja. Ez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon ennek tükrében várhatóan nem nőnek.

A jövőbeli svájci kamatalakulás tekintetében már lényegeebben megosztottabbak a szakemberek. Négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?