16 °C Budapest

Közeleg a svájci kamatdöntés és az "igazság órája"

Pénzcentrum
2005. szeptember 12. 06:00

Az előttünk álló héten magyar szempontból a keddi, a csütörtöki és a pénteki nap tartogathat izgalmakat, ha a makrogazdasági adatokat/jelentéseket nézzük. Holnap ismerkedhetünk meg az augusztusi inflációs mutatóval, míg csütörtökön jelenik meg az ipari termelési júliusi felülvizsgált adata. Ezen a napon kerül sor a Reuters havi elemzői konszenzusának ismertetésére, illetve az államháztartás

augusztusi helyzetének bemutatását szolgáló sajtótájékoztatóra is. Szintén e napon tudhatjuk meg, hogy milyen kamatdöntést hoznak Svájban az illetékesek (erről részletek a második oldalon). Pénteken eljöhet az "igazság órája", ugyanis az Eurostat közzéteszi az EU tagállamainak 2004-es államháztartási és államadósság-adatainak második felülvizsgálatát. A végleges magyar adatokat a múlt héten jelentettük le Brüsszel felé, melyek nem túl fényes helyzetet jeleztek.Az alábbi táblázat magyarázatában láthatjuk, hogy a Brüsszel felé elküldött hiányszámok között az államháztartási hiányra 5.8%-os GDP-arányos érték szerepel. Ez azonban csupán 0.9%-pontos nyugdíjkorrekciót tartalmaz (ami alacsonyabbá teszi a deficit-adatot), holott az az MNB megítélése szerint 1.1%-ot tesz ki. Ez azt jelenti: elképzelhető, hogy végül 6.0%-os államháztartási hiány kerül majd feljegyzésre a tavalyi évre, ami a hiánycsökkentési erőfeszítések ellenére csupán néhány tized százalékpontos lefaragást jelentene 2003-hoz képest. Ez igencsak elszomorító.

Az első jelentésről itt talál részleteket:

2005.03.18 12:18
EUROSTAT: a maastrichti "léc" és a magyar adósságráta, felfelé korrigált hiányszámok (2.)

A régiós fontosabb makroadatok köre meglehetősen szűk: csupán a mai török GDP-t (második negyedév) és a szerdai lengyel inflációs adatot (augusztus) jegyeztük fel.

A fontosabb piaci adatok között dominálnak az amerikaiak: kedden a külkereskedelmi méleg (július) és a termelői árindex (augusztus) adataira figyelnek a befektetők, míg szerdán a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adata érdemel külön említést. Csütörtökön az augusztusi amerikai fogyasztói árindexet, míg pénteken a legnagyobb gazdaságba irányuló júliusi nettó tőkebeáramlási adatot ismerhetjük meg.

Svájci kamatdöntés

A Reuters által a múlt hét közepén 13 elemző megkérdezésével végzett felmérés szerint most csütörtökön szinte biztos, hogy változatlanul hagyja az irányadó 0.75%-on álló rátáját a svájci jegybank (3 hónapos Libor célsáv középértéke), mind a 13 szakértő ezt várja. Ez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon ennek tükrében várhatóan nem nőnek.

A jövőbeli svájci kamatalakulás tekintetében már lényegeebben megosztottabbak a szakemberek. Négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem