Közeleg a svájci kamatdöntés és az "igazság órája"

Pénzcentrum
2005. szeptember 12. 06:00

Az előttünk álló héten magyar szempontból a keddi, a csütörtöki és a pénteki nap tartogathat izgalmakat, ha a makrogazdasági adatokat/jelentéseket nézzük. Holnap ismerkedhetünk meg az augusztusi inflációs mutatóval, míg csütörtökön jelenik meg az ipari termelési júliusi felülvizsgált adata. Ezen a napon kerül sor a Reuters havi elemzői konszenzusának ismertetésére, illetve az államháztartás

augusztusi helyzetének bemutatását szolgáló sajtótájékoztatóra is. Szintén e napon tudhatjuk meg, hogy milyen kamatdöntést hoznak Svájban az illetékesek (erről részletek a második oldalon). Pénteken eljöhet az "igazság órája", ugyanis az Eurostat közzéteszi az EU tagállamainak 2004-es államháztartási és államadósság-adatainak második felülvizsgálatát. A végleges magyar adatokat a múlt héten jelentettük le Brüsszel felé, melyek nem túl fényes helyzetet jeleztek.



Az alábbi táblázat magyarázatában láthatjuk, hogy a Brüsszel felé elküldött hiányszámok között az államháztartási hiányra 5.8%-os GDP-arányos érték szerepel. Ez azonban csupán 0.9%-pontos nyugdíjkorrekciót tartalmaz (ami alacsonyabbá teszi a deficit-adatot), holott az az MNB megítélése szerint 1.1%-ot tesz ki. Ez azt jelenti: elképzelhető, hogy végül 6.0%-os államháztartási hiány kerül majd feljegyzésre a tavalyi évre, ami a hiánycsökkentési erőfeszítések ellenére csupán néhány tized százalékpontos lefaragást jelentene 2003-hoz képest. Ez igencsak elszomorító.

Az első jelentésről itt talál részleteket:

2005.03.18 12:18
EUROSTAT: a maastrichti "léc" és a magyar adósságráta, felfelé korrigált hiányszámok (2.)





A régiós fontosabb makroadatok köre meglehetősen szűk: csupán a mai török GDP-t (második negyedév) és a szerdai lengyel inflációs adatot (augusztus) jegyeztük fel.

A fontosabb piaci adatok között dominálnak az amerikaiak: kedden a külkereskedelmi méleg (július) és a termelői árindex (augusztus) adataira figyelnek a befektetők, míg szerdán a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adata érdemel külön említést. Csütörtökön az augusztusi amerikai fogyasztói árindexet, míg pénteken a legnagyobb gazdaságba irányuló júliusi nettó tőkebeáramlási adatot ismerhetjük meg.

Svájci kamatdöntés

A Reuters által a múlt hét közepén 13 elemző megkérdezésével végzett felmérés szerint most csütörtökön szinte biztos, hogy változatlanul hagyja az irányadó 0.75%-on álló rátáját a svájci jegybank (3 hónapos Libor célsáv középértéke), mind a 13 szakértő ezt várja. Ez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon ennek tükrében várhatóan nem nőnek.

A jövőbeli svájci kamatalakulás tekintetében már lényegeebben megosztottabbak a szakemberek. Négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.



HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem