25 °C Budapest

Közeleg a svájci kamatdöntés és az "igazság órája"

Pénzcentrum
2005. szeptember 12. 06:00

Az előttünk álló héten magyar szempontból a keddi, a csütörtöki és a pénteki nap tartogathat izgalmakat, ha a makrogazdasági adatokat/jelentéseket nézzük. Holnap ismerkedhetünk meg az augusztusi inflációs mutatóval, míg csütörtökön jelenik meg az ipari termelési júliusi felülvizsgált adata. Ezen a napon kerül sor a Reuters havi elemzői konszenzusának ismertetésére, illetve az államháztartás

augusztusi helyzetének bemutatását szolgáló sajtótájékoztatóra is. Szintén e napon tudhatjuk meg, hogy milyen kamatdöntést hoznak Svájban az illetékesek (erről részletek a második oldalon). Pénteken eljöhet az "igazság órája", ugyanis az Eurostat közzéteszi az EU tagállamainak 2004-es államháztartási és államadósság-adatainak második felülvizsgálatát. A végleges magyar adatokat a múlt héten jelentettük le Brüsszel felé, melyek nem túl fényes helyzetet jeleztek.Az alábbi táblázat magyarázatában láthatjuk, hogy a Brüsszel felé elküldött hiányszámok között az államháztartási hiányra 5.8%-os GDP-arányos érték szerepel. Ez azonban csupán 0.9%-pontos nyugdíjkorrekciót tartalmaz (ami alacsonyabbá teszi a deficit-adatot), holott az az MNB megítélése szerint 1.1%-ot tesz ki. Ez azt jelenti: elképzelhető, hogy végül 6.0%-os államháztartási hiány kerül majd feljegyzésre a tavalyi évre, ami a hiánycsökkentési erőfeszítések ellenére csupán néhány tized százalékpontos lefaragást jelentene 2003-hoz képest. Ez igencsak elszomorító.

Az első jelentésről itt talál részleteket:

2005.03.18 12:18
EUROSTAT: a maastrichti "léc" és a magyar adósságráta, felfelé korrigált hiányszámok (2.)

A régiós fontosabb makroadatok köre meglehetősen szűk: csupán a mai török GDP-t (második negyedév) és a szerdai lengyel inflációs adatot (augusztus) jegyeztük fel.

A fontosabb piaci adatok között dominálnak az amerikaiak: kedden a külkereskedelmi méleg (július) és a termelői árindex (augusztus) adataira figyelnek a befektetők, míg szerdán a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adata érdemel külön említést. Csütörtökön az augusztusi amerikai fogyasztói árindexet, míg pénteken a legnagyobb gazdaságba irányuló júliusi nettó tőkebeáramlási adatot ismerhetjük meg.

Svájci kamatdöntés

A Reuters által a múlt hét közepén 13 elemző megkérdezésével végzett felmérés szerint most csütörtökön szinte biztos, hogy változatlanul hagyja az irányadó 0.75%-on álló rátáját a svájci jegybank (3 hónapos Libor célsáv középértéke), mind a 13 szakértő ezt várja. Ez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon ennek tükrében várhatóan nem nőnek.

A jövőbeli svájci kamatalakulás tekintetében már lényegeebben megosztottabbak a szakemberek. Négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?