9 °C Budapest

Csepi és az autópályafinanszírozás: megéri a felár

Pénzcentrum
2005. július 13. 09:36

Már október-novemberre megvalósulhat az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) 3 mrd eurós kötvénykibocsátása - nyilatkozta a Világgazdaságnak Csepi Lajos, a társaság elnöke. Csepi bejelentése annyiban más az eddigi információkhoz képest, hogy a Pénzügyminisztérium egy 3 éves programról beszélt. A pénzre az autópályaépítések előrehaladtával folyamatosan van szükség. Korábbi információink szerint folyik az egyeztetés a Pénzügyminisztérium, a jegybank illetve a társaság között, hogy ez a hatalmas összeg milyen módon konvertálódjon majd forintra. Enélkül a devizapiaci hatások elemzése nem lehetséges. Csepi szerint nem probléma, hogy egy ilyen technikai megoldással kívül kerül az autópályaépítés a hivatalos állami beruházásokon, ugyanis az épülő autópályák által generált fejlődés bőven kompenzálja a hitel felárát. Ha az állam közvetlenül venne fel hitelt, az közvetlenül az államadósságot duzzasztaná, és veszélybe kerülne a 60%-os limit.

Korábban az autópályákat a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. építette, az ÁAK feladata az üzemeltetés és a fenntartás volt. Az autópályaépítés tehát korábban közvetlen állami finanszírozással folyt. Az állam úgy "száll ki" az autópályaépítésekből, hogy a meglevő szakaszokat gyakorlatilag eladja az ÁAK-nak. Ez technikailag úgy néz ki, hogy a finanszírozás sajátossága miatt az NA Rt. hitelt vett fel, ezt befizette a költségvetésbe, melyet aztán az ÁAK-tól származó bevételből fizet vissza a bankoknak, az autópályaszakaszok pedig az ÁAK-hoz kerülnek. Eddig 335 mrd Ft-ot tett ki az NA Rt. hitelfelvétele a költségvetési befizetések teljesítésére.

Az ÁAK két nemzetközi bankot, a Deutsche Bankot és a Citibankot bízta meg a kibocsátás szervezésével. Ha ősszel a kötvényeket sikerül értékesíteni, az ÁAK jövő január 1-jén megindítja a további autópálya-építéseket. Csepi arról nem beszélt, hogy ez az összeg milyen hosszúságú autópályaszakasz elkészítésére lesz elég.

Az ÁAK hiteleire közvetlen állami garanciavállalás nem vonatkozhat, mert így azt az államadósság részeként kell kezelni. Emellett az ÁAK bevételeinek legalább fele piaci körülmények között realizálódik (matricabevételek), nem állami támogatásként. Mivel az állami biztosítéknak korlátai vannak, emiatt a hitelfelvétel költsége is magasabb. Csepi erre úgy reagált, hogy az utak hamarabb elkészültéből sokkal több társadalmi-gazdasági haszon származik mint a magasabb kamatterhek kedvezőtlen hatása.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem